Gitar Çalarken Yapılan Hatalar ve Çözümleri

Gitar çalarken yapılan hatalar, gitaristlerin canını sıkmakta ve çoğu gitaristin, gitarını bırakmasına sebebiyet vermektedir. Kendisini iyi hissedemeyen, gitar çalmasını çok yavaş bir şekilde öğrenen kişilerin ayrıca bunların üstüne yaptıkları hatalar, gitardan soğumalarına ve gitarı bırakmalarına sebebiyet vermektedir. Aklınızda şu sorular mı var;

♦ Gitar çalarken yapılan hatalar nelerdir?

♦ Gitar çalarken hata yapıp yapmadığımı nasıl anlarım?

♦ Gitar çalarken yapılan hatalar, bizi ne kadar etkiler?

Gitar Çalarken Yapılan Hatalar

Merak etmeyin, yukarıda yazmış olduğum ve aklınızda oluşabilecek diğer tüm potansiyel soruların cevaplarını bu yazıda bulabileceksiniz. Dilerseniz yazımıza geçelim.


1) Gereğinden Fazla Güç Uygulamak

Gitar çalarken, perdelere basışımızda ve tellere vuruşumuzda uyguladığım biz güç vardır. Bu güç gerektiği yerlerde artmalı, gerektiği yerde azalmalıdır. Gitar çalarken yapılan en büyük hatalardan birisi fazla güç uygulamaktır. Her şeyin fazlası zarardır deyiminde de olduğun gibi, gitar çalarken de fazla güç uygulamanız kötü sonuçlar doğuracaktır. Gitarın sesi zaten kolayca yüksek çıktığı için, ekstra bir güç uygulayarak, ne kendinize ne de gitarınıza zarar vermeyin. Fiziksel zararların aksine, dinleyenlerin ve sizin duyum zevkinizi de kötü etkileyecek “fazla güç uygulaması” tarafımızca tavsiye edilmemekte ve uygulanılmasının yanlış olduğu düşünülmektedir. Gitarın sesi, çalınan parçalara ve melodilere göre, değişim göstermek zorunda olan bir şeydir. Nasıl ki konuşurken hissettiğiniz duyguları ifade edebilmek için (Kızarken bağırmak, mutsuzken sessiz konuşmak, üzgünken hiç ses çıkartmamak) sesinizi yükseltip, alçaltıyorsanız, gitar çalarken de aynı şeyi yapmalısınız. Metal bir şarkı çalarken genelde yüksek sesler ile çalındığı için çok yüksek güçler ile çalabilirsiniz fakat bir hüzün şarkısı çalarken çok sakin olmalısınız. Aslında gitar çalmak bu sebeplerden dolayı konuşmak gibidir. Siz konuşurken nasıl ki her şeye bağırmıyorsanız, gitarınızı çalarken de her parçayı yüksek güçler ile çalmamalı, şarkıyı ziyan etmemeli, kendi duygularınızı ve şarkının hali hazırda barınan duygularını yanlış ifade etmemelisiniz. İşte bu yüzden gitar çalarken gereğinden fazla güç uygulamak, gitaristlerin yaptığı en büyük yanlışlardan birisidir.

Gereğinden-Fazla-Güç-Uygulamak

Örneğin: Yavaş tuşeli ve düşük ritimli bir parça çalarken, gitara uygulanan gücün çok yüksek olması.

Eğer o dengeyi yakalamayıp fazla güç uygularsanız ne çaldığınız kulağa güzel gelir, ne de yorulmaktan bir sonraki şarkıyı çalmaya enerjiniz kalır.


2) Çalışırken Çok Hızlı Çalmaya Çalışmak

Çalışırken-Çok-Hızlı-Çalmaya-Çalışmak

Gitar öğrenmeye başlayan insanların çoğunun bu hatayı yaptığını söyleyebiliriz. Bazı alıştırmalar sıkıcı geldiği için ve genel olarak “Hızlı çalan iyi çalıyordur” gibi bir algı olduğu için gitar alıştırması yaparken, kullandığı metronomu kendi seviyesinin üstüne çekip hızlı çalmaya çalışırken yanlış çalarak aslında hiç bir gelişme kazanamıyor. Bunu düzeltmenizin tek yolu, ne kadar hızlı ya da ne kadar artistik çalarsanız değil, ne kadar doğru çalarsanız o kadar iyi olduğunuzu bilmenizdir. Sadece gitar çalma konusunda değil, her konuda çok hızlı davranmak yanlıştır. Nasıl ki insanlar sinirlendiğinde, hızlıca kararlar alıp, zararlı bir şekilde yerlerine oturuyor, araba ile virajları çok hızlı dönerken, insanlar kaza yapabiliyor ve hızlıca dikiş yapmak isteyen birisi parmağını yaralıyor ise, gitar çalarken de çok hızlı çalışmak, sadece çaldığınız şeyi yanlış çalmanıza yardımcı olur. Bu yüzden metronom kullanmalı, öğrenmek ve çalmak istediğiniz şeyi yavaşça çalmayı öğrenip, o şeyi kas hafızanıza kaydedip, sonrasında hızlanmaya çalışmak gereklidir. Eğer bunu bu şekilde yapmaz, doğrudan hızlı bir şekilde çalmaya başlarsanız, 200 notalık bir melodinin sadece 50 notasını doğru çalabilirsiniz. Bunun yanında, metronom ile yavaştan hızlıya doğru öğrenen biri ise 200 notalık bir melodinin 200’ünü de kusursuz bir şekilde doğru çalacaktır.


3) Çalarken Ki Oturma Pozisyonu

Çalarken-Ki-Oturma-Pozisyonu

Farkedilmesi çok kolay olmayan ancak herkes tarafından yapılan bir hatadır. Genelde “Gitar çalarken, bileğim ve kolum ağrıyor” şeklinde şikayetler geldiğinde anlaşılır, kişinin bu hatayı yaptığı. Gitar çalarken en önemli şeylerden biri olan oturma pozisyonu, sizin hem doğru hem de uzun süreli çalabilmenizi sağlar. Oturma pozisyonu, gitar çalabilmek için gerçekten çok önemli bir etkendir. Eğer yanlış bir oturma pozisyonunda gitar çalmaya çalışırsanız, o gitar performansınız en az belinizin ağrıması kadar kötü olur. Fakat doğru oturma pozisyonun da gitar çalarsanız, sizin bedeninizin, parmaklarınızın ve psikolojinizin rahatlığı kadar rahat, akıcı, güzel, doğru ve profesyonel bir gitar performansı sunarsınız. Dolayısı ile doğru oturma pozisyonlarını öğrenmeli, kendinize bunu öğretmeli ve gitar çalarken daima bu oturma pozisyonunu kullanmayı kendinize görev edinmelisiniz.


4) Klavyesi Rahat Olmayan Bir Gitar Çalmak

Klavyesi Rahat Olmayan Bir Gitar Çalmak

Klavyesi rahat bir gitar ile gitar öğrenmeye, çalmaya ya da pratik yapmaya çalışmak, size uygun olmayan bir kıyafet ile dışarı çıkmak gibi bir şeydir. Dışarıda kaldığınız süre boyunca kıyafetin verdiği rahatsızlıktan dolayı ne dışarıda geçirdiğiniz vakit sizin için yararlı olur, ne de rahat olabilirsiniz. Dolayısıyla gitar seçiminizi iyice düşünüp, doğru bir şekilde yapmalısınız. Gitarınızı iyice seçmek, satın almadan önce denemek, bu gibi sorunların var olmasını engelleyecektir. Gitarın klavyesi, gitar çalımını en fazla etkileyen parçalardan birisidir. Parmaklarınızın doğrudan temasa geçtiği, baskıların buraya uygulandığı bir parçanın rahat, güzel ve profesyonel olmadığını düşünecek olursak, doğal olarak sizin performansınız da rahat, güzel ve profesyonel olmaz, dolayısı ile dinleyiciler de rahat, güzel ve profesyonel bir gitaristi dinlemezler. Bir süre sonra zaten dinlemeyi bırakacakları için iş işten geçmiş olur.

Eğer “Klavyesi rahat olan bir gitarı nasıl anlarım?” veya “Bana en uygun gitarı en uygun fiyata nasıl satın alabilirim?” diyorsan , satın almak istediğin gitar türlerine göre aşağıdaki yazılarımızdan birini okuyup, bu konuda bilgilendirme ve yardım alabilirsin;

Akustik Gitar: En Uygun Fiyata Akustik Gitar Satın Alma Rehberi

Klasik Gitar: Klasik Gitara Yeni Başlayacaklar Hangi Gitarı Satın Almalı

Elektro Gitar: En Uygun Fiyata Elektro Gitar Satın Alma Rehberi

Bas Gitar: En Uygun Fiyata Bas Gitar Satın Alma Rehberi


5) Yorgunken veya Meşgulken Gitar Çalmak

Yorgunken veya Meşgulken Gitar Çalmak

Her şeyi doğru ve gerektiği zamanda yapmak gereklidir. Aksi takdirde ne yaptığınız iş doğru olur ne de o işten bir fayda görürsünüz. Dolayısıyla yapmanız gereken şey; kendinizi gerçekten gitar çalmaya hazırlayarak ve gitar çalmaya zaman ayırıp, bir plan hazırlayarak çalışmak veya çalmak. Bunu yapmazsanız gelişiminiz yavaşlar, ilerleme katedemezsiniz, kendinizi rahat hissetmezsiniz, gelişemediğinizi görünce hevesiniz kaçabilir hatta enstrümana küsebilirsiniz. Demem o ki; gitar çalmaya gerçekten önem ve zaman verin, bir enstrüman öğrenmek sizin içinizde yetişen bir tane daha insan demek ve o insanın her şeyi doğru zamanda ve doğru şekilde öğrenmesi gereklidir, tıpkı sizin öğrendiğiniz gibi.


Gitar Çalarken Yapılan Hatalar ve Çözümleri

Bugün sizler için gitar çalarken yapılan hataları ve onların çözümlerini listelemiştik. Umarız bu hatalardan hiç birini yapmıyorsunuzdur fakat yapıyorsanızda bu yazı sizin hatalarınızı görmenize ve o hatalarınızı düzeltmenize yardımcı olmuştur. Müzikle kalın!

 

 

Ayrıca; gitar üzerinde notaların yerlerini bulmakta güçlük çekiyor ve bu işlemin bir kolay yolunu arıyorsanız “Notaların Gitar Üzerindeki Kusursuz Düzenleri Yerleri” isimli yazımızı okuyup, gitar üzerinde notaları nasıl kolayca bulabileceğinizi öğrenebilirsiniz.