Piyano Çalarken Yapılan Yanlışlar
Bugün piyano çalarken sıklıkla yapılan yanlışları gözler önüne serip, bunların çözümlerini içeren bir yazı hazırladık. Bu yazıyı okuduktan sonra, piyano çalarken yaptığınız yanlışların hepsini düzeltmiş ve kusursuz bir şekilde piyano çalıyor olacaksınız.
Aklınızda şu sorular mı var;
♦ Piyano çalarken neyi yanlış yapıyorum?
♦ Piyano çalarken sesleri tam çıkartamıyorum, nerede yanlış yapıyorum?
♦ Piyanoda sıklıkla yapılan yanlışlar nelerdir?
♦ Piyanoda yaptığım yanlışları nasıl düzeltebilirim?
♦ Piyano çalarken nelere dikkat etmeliyiz?
♦ Piyano çalarken duruşumuz nasıl olmalıdır?
Merak etmeyin, yukarıda yazmış olduğum ve aklınızda oluşabilecek potansiyel diğer tüm soruların çözümleri bu yazıda. Dilerseniz yazımıza geçelim.
Zaman Ayırmamak
Her eğitimde olduğu gibi piyano öğrenirken de yeterli zaman ayırmalısınız. Eğer öğrenmek, pratik yapmak ve çalmak için yeterli zamanı ayırmazsanız şunlar olur;
♦ Elleriniz piyanoya alışamaz. Elleriniz piyanoya alışamaz ise, piyano çalmanız gerçekten güçleşir. Kas hafızası, ellerin ve özellikler kullanıldığı eylemlerin hepsinde çok önemli bir faktördür. Eğer düzenli, disiplinli ve yeterli zamanlar içerisinde piyano çalışmazsanız, piyano, hiç bir şekilde kas hafızanızda yer etmez. Bunun olmasını istemiyorsanız mutlaka piyano çalışmak için yeteri kadar zaman ayrımalısınız.
“Peki kendim için yeterli zamanın ne kadar olduğunu nasıl anlayabilirim?”
Uygun Piyano Çalışma Sistemi
Bu süreler tabi ki de kişiden kişiye değişim göstermektedir fakat genel ortalama için; günün en zinde hissettiğiniz, zihninizin duru olduğu ve başka bir şeyler yapmanız gerekmediği zamanlarda, yarım saatte bir 5-10 dakikalık aralar ile, toplamda 2 saat çalışmanız yeterlidir. Fakat dediğimiz gibi bu durum kişiden kişiye değişim gösterebilmektedir. Örneğin, doğuştan müziğe ve piyanoya yetenekli bir kişi 1 saat çalışma ile muhteşem bir gelişme gösterirken, başka bir kişi ise bu gelişmeyi 2 belki de 3 saatte gösterebilir. Dolayısı ile bunu kendiniz anlamalı ve karar vermelisiniz. Buna karar verebilmek için de dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:
- Piyano çalma sürenizin sonuna geldiğinizde, başladığınız alıştırmayı ya da şarkıyı geliştirme oranınız ne kadar?
- Piyano çalma sürenizin sonuna geldiğinizde, fiziksel enerjiniz kalıyor mu, yoksa hepsi tükenmiş mi oluyor?
- Piyano çalma sürenizin sonuna geldiğinizde, kendinizi nasıl hissediyorsunuz?
- Piyano çalma sürenizin sonuna geldiğinizde, piyano çalmaya başlamadan önce belirlediğiniz hedeflere ulaşabildiniz mi?
Bu soruların hepsine olumlu yanıtlar alabiliyorsanız, o piyano çalışma saati ve programı sizin için uygun demektir.
♦ Piyanoyu doğru bir şekilde öğrenemezsiniz. Genellikle merdiven altlarındaki kurslara ya da internetin ucra köşelerindeki bilinçsiz kişileri tercih eden ve yanlış şeyler öğrendiğini fark etmeyen öğrencilerin olduğu ülkemizde, gerçekten piyanoyu doğru bir şekilde ve doğru bir yerden öğrenmelisiniz. Günümüzde bilgi kirliliğinin oranı gerçekten artmış, sahtekar kurumların sayısı 2 ye katlanmış durumdadır. Eğer piyanoyu bir kere yanlış öğrenmeye başlar ve bunu farketmezseniz, size piyano yerine “Düğün Orgu” bile öğretebilirler. Hiç bir enstrümanı ve mesleği küçümsemek değil niyetimiz fakat istenilen şeyin çarpıtılması ve yanlış aktarılması küçümsemeyi hak ediyor. Bu nedenler gerçekten eğitim alacağınız yeri, kaynağı dikkatli ve özenli bir şekilde tercih etmeli ve öğrendiklerinize dikkat etmelisiniz. Doğrudan, hiç sorgulamadan bilgileri kendisine katan bir kişi, suyun zararlı olduğuna inanabilir, nefes almamanın daha sağlıklı bir şey olduğuna inandırılabilir bir kişiliğe sahiptir. Siz böyle olmayın, sorgulayın, sorun ve araştırın, en sonunda doğru piyano eğitimini ve doğru piyanonun nasıl çalınabileceğini bulacaksınız.
♦ Piyanonun başına her geçişinizde yarım saatiniz, en son yaptıklarınızı hatırlamakla geçer. Piyano çalma sürenizi düzgün ve yeterli bir şekilde belirlemezseniz, piyano çalmak için tekrar piyanonun başına geçtiğinizde, yarım saat geriden başlamak zorunda kalırsınız. En son öğrendiğiniz şeyleri tekrar etmek ayrı, tekrar hatırlamaya çalışmak ayrıdır. Aynı şeyleri, bilinçli olarak tekrar etmek sizi geliştirirken, tekrar hatırlamak için geçirilecek yarım saat, sizi sadece geriye götürür ve olmanız gereken yerin yarım saat gerisine geri getirir. Kendinizi geliştirebilmek istiyor, gerçek bir müzisyen ve piyanist olmak istiyorsanız, mutlaka her şeyi zamanında yapmalı, öğrenilenleri zamanında tekrar etmeli ve düzenli olarak çalışmalısınız.
♦Eğitiminizin üstüne bir şeyler katabileceğiniz zamanı, piyano çalmayı tekrar hatırlamak ile harcarsınız. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, en son öğrendiğiniz şeyleri tekrar etmek ayrı, tekrar hatırlamaya çalışmak ayrıdır. Aynı şeyleri, bilinçli olarak tekrar etmek sizi geliştirirken, tekrar hatırlamak için geçirilecek yarım saat, sizi sadece geriye götürür ve olmanız gereken yerin yarım saat gerisine geri getirir.
♦ Parmaklarınızın piyanoya alışma süreci gereğinden çok daha fazla uzar. Dediğimiz gibi, bu süreçler tabi ki de kişiden kişiye değişim göstermektedir fakat genel ortalama için; günün en zinde hissettiğiniz, zihninizin duru olduğu ve başka bir şeyler yapmanız gerekmediği zamanlarda, yarım saatte bir 5-10 dakikalık aralar ile, toplamda 2 saat çalışmanız yeterlidir. Fakat dediğimiz gibi bu durum kişiden kişiye değişim gösterebilmektedir.
Dolayısıyla, günde en az bir saatinizi (Bir saat az bile) piyano çalmaya ayırın. Bir şeyler katacak zaman ayıramasanız bile, yaptığınız ve öğrendiğiniz şeyleri unutmamak ve tekrar etmek adına güzel bir alıştırma için bir saat yeterlidir.
Piyano Çalarken Yanlış Oturma ve Duruş Pozisyonu
Piyano çalarken, sizin performansınızı en fazla etkileyecek şeylerden biri de oturuşunuz ve duruş pozisyonunuzdur. Nasıl ki rahatsız bir kıyafet ile gezmeye çıktığınızda istediğiniz gibi gezemiyor verahat olamıyorsanız, piyano çalarken de duruşunuz rahat değil ise ne uzun süreli bir performans sergileyebilirsiniz ne de doğru çalabilirsiniz.
Genel olarak oturuş ve duruş pozisyonunda herkesin yaptığı hatalara şunlardır;
♦ Normal sandalyeye oturur gibi oturmak
♦ Otururken kambur oturmak.
♦ Avuç içlerinin piyanoya çok yakın ya da uzak durması.
♦ Sandalyenin sağına ya da soluna oturmak.
♦ Ayakları yerde yan yana koymamak.
♦ Kolları rahatsız bir pozisyonda tutmak.
Size doğru oturuş ve duruş pozisyonunu madde madde listelemek isterim;
♦ Sırtın düz olması gereklidir.
♦ Koların, omuzdan rahat bir şekilde asılı durmalıdır.
♦ Avuç içlerinin, tuşlardan hafif bir şekilde yüksek durmalıdır.
♦ Sandalyenin tam ortasına oturulmalıdır.
♦ Ayaklar yerde ve yan yana durmalıdır.
Aceleci Bir Şekilde Öğrenmeye Çalışmak
Bir enstrüman öğrenmenin kolay, hızlı ve ya kestirme bir yolu yoktur. Bunu deneyenlerin yaptıkları tek şey öğrenme süreçlerini uzatmak, yanlış öğrenmek hatta enstrümandan soğumaktır. Her şeyin bir zamanı vardır, siz piyanoya zaten yeterli zamanı ayırıp, pratiklerinizi ve egzersizlerinizi yaparsanız kısa bir sürede öğreneceksinizdir. Bu var olan süreyi daha da hızlandırmaya çalışmanın hiç bir anlamı ve yararı yoktur.
Piyanoyu öğrenmek istiyorsanız yapabileceğiniz şeyler şunlardır;
♦ Egzersizlerinizi eksiksiz ve zamanında yapmak.
♦ Zaman buldukça piyano çalmak.
♦ Müzik dinlemeyi, mümkünse piyano içeren şarkıları dinlemek.
♦ Yanınızda piyano yokken bile aklınıza geldikçe sanki yanınızda bir piyano varmış gibi piyano çalışmayı sürdürmek.
♦ Nota çalışmaları yapmak.
Bugün sizler için piyano çalarken yapılan yanlışları gözler önüne serip, bunların çözümlerini içeren bir yazı hazırladık. Umarız hepinize yararlı olmuş ve hatalarınızı düzeltmiş bir şekilde sitemizden ayrılıyorsunuzdur.
Ayrıca; eğer “Bir piyano satın almak istiyorum fakat hangi marka ve modeli seçeceğimi bilmiyorum, yardım edebilecek birileri yok mu?” diyorsanız “Yeni Piyano Satın Alacaklara En Uygun Fiyatlı Piyano Önerileri” isimli yazımızı okuyabilirsiniz.