Ukulele Telleri, Notaları ve Ölçekleri Rehberi

Yeni Başlayanlar İçin Ukulele

Henüz Ukulele’de bir çaylak mısınız? Tamam. Korkmanıza hiç gerek yok, çünkü bu yazımızda size ukulele telleri ve notaları hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.

Ukulele’yi çalmaya başlamak için klavyedeki her notayı ezberlemeniz gerekmese de, en azından bir başlangıç olarak tellerin adlarını tanımlayabilmelisiniz.

Aksi takdirde, ukulele’nizi her akort etmek, bir akor bulmak veya bir öğretmenin talimatını takip etmek istediğinizde kafanızı karışacak ve bir kitaba / internete erişmek isteyeceksiniz…

Başlamak için tek ihtiyacınız olan iyi bir ukulele ve biraz da sabır …:)

Not: Aşağıdaki bölümde, başlangıç seviyesindeyseniz kullanmanız gereken boyutlarda konser, soprano ve tenor boyutlu ukulellerde standart olan G-C-E-A akortuna bakacağız. Ukulele konusunda yeniyseniz, bariton uke kullanmamalısınız!

Ukulele Tellerinin Adları Nasıl Belirlenir?

Tel isimleriyle başlayalım, zira bu her ukulelist için temel unsurdur.

Ukulelenizi geleneksel pozisyonda tutarak başlayın. Size en yakın olan üst dize G telidirdir. Bir sonraki C teli. Bir sonraki dize E telidir. Son olarak, sizden en uzaktaki ip A telidir.

Sırayı hatırlamak için bir anımsatıcı kullanmak bazen iyi bir fikirdir:

  • Geldiysen
  • Cihana
  • Edelim mi
  • Ahbaplık

Veya kendi yarattığınız bir anımsatıcı kullanmayı deneyin. Bu sırayı hatırlayınca ukulele öğrenmenin çok daha kolay olacağını göreceksiniz.

Ukulele’de Klavye Notaları Nasıl Belirlenir?

Klavye üzerinde uzman olmak ve bir A, C veya G’yi (veya başka bir notayı!) Nerede bulacağınızı anında bilmek deneyimle birlikte gelir – ne kadar çok pratik yaparsanız, arzu ettiniz melodi üzerine bir notayı tanımlamak o kadar kolay olur.

Ukulele Notaları

Yukarıda öğrendiğiniz gibi, açık tellerle biraz zaman geçirin, ardından üçüncü perdeye kadar dört telin hepsindeki notaları ezberlemeye çalışın. Bu küçük “kutuda” ihtiyacınız olan her notayı bulabileceksiniz – A, B, C, D, E, F ve G.

Yukarıdaki görselimizde göreceğiniz gibi, G telini açarak çalmaya G notası ile başlıyorsunuz. G telinin ikinci perdesi ise A’dır. Açık C teli size açıkça bir C notası verirken, bu teldeki ikinci perde size bir D verir.

Tellerle ve perdelerle oynayın ve yukarıdaki tabloya bakarak notalara alışmaya başlayın.

Neden bazı perdelerde notların listelenmediğini merak ediyorsanız, bunun nedeni keskin veya düz olmalarıdır. Eninde sonunda bunlara da eğilim göstereceksiniz, ancak normal notlara alışana kadar endişelenmeniz gereken bir şey değil. Her şey zamanla yerli yerine oturacak…

Bir Ölçek Çalarak Notları Öğrenin

Notaları öğrenmenin harika bir yolu da, ölçek çalmayı öğrenmektir. Elbette, bu bir ukulelede yapacağınız en heyecan verici şey olmayabilir, ancak klavyedeki notalara alışmanıza yardımcı olacaktır.

Örneğin, C Major ölçeğine bakın:

Yeni Başlayanlar İçin Ukulele

Bu temel ölçeği takip etmek çok basittir ve onu ezberlediğinizde notları bulmak basit olacaktır. C Major ölçeği için aşağıdaki notaları sırasıyla çalacaksınız: C, D, E, F, G, A, B ve bitirmek için yine C.

Do Majör ölçeği için, açık bir C teli çalarak başlayın, ardından D için o telde ikinci perdeyi çalın. E teline gidin ve E’niz için açık olanı çalın, sonra bir F için ilk perde ve üçüncü perde G. için Sonra aşağı inin ve A için A telinde bir açık nota çıkarın, sonra ikinci perde B için ve üçüncü perdeyi ölçeğin son C’si için çalın.

Aşağıdaki resimde vurguladığımız gibi, C Major ölçeğini tek bir dizede çalarak da notlara aşina olabilirsiniz:

Yeni Başlayanlar İçin Ukulele

Bu örnekte yalnızca C dizesini kullanacaksınız. Bir C için açık teli oynatarak başlayın, ardından D için ikinci perdeyi, E için dördüncü, F için beşinci… aynı ipte 12. perdeye kadar, ölçeği bitireceğiniz yere kadar son C.

Ölçeği bu şekilde çalmak çok daha az etkilidir, ancak size notaların klavyede nasıl daha fazla çalıştığını görme fırsatı verir. Ukulelenize ve kendinize bir şans verin.

Son Söz

Ukulele tel adlarını, notalarını ve ölçeklerini öğrenmek biraz sıkıcı olabilir – kesinlikle ilk ukulelenizi alırken nihai hedef bu değildir.

Ancak notalara alışmaya başladığınızda, bunun sandığınız kadar zor olmadığını ve uzun vadede sizi daha iyi bir ukulelist yapacağını fark edeceksinizdir. Bu sadece pratik yapma, kendinizi test etme ve ardından notaları akorlarda, gamlarda ve şarkılarda kullanmak için yerli yerine koymanın bir aşamasıdır. İyi şanslar!

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır.
Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz. Ayrıca yazının devamını da okuyup ulaşım konusunda daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.