Yazarlık, pek çok insana göre doğuştan gelen bir yetenek ya da ilham perilerinin sanatçılara bahşettiği bir lütuftur.
Fakat biz Erturgut Sanat olarak buna pek de inanmıyoruz. Çünkü iyi bir öykü ya da senaryo yazarı olmak için başlıca bilinmesi ve uygulanması gereken temel formüller vardır.
Erturgut Sanat Yazarlık Kursu İzmir olarak biz katılımcılarımıza bilmeleri ve uygulamaları gereken bu yol haritasının bütün ayrıntılarını aktarıyoruz. Bu ayrıntıları hem teorik olarak anlatırken hem de birlikte “Deneme – Yanılma – Tekrar Deneme” yöntemi ile ilerlemelerini sağlıyoruz.
Bu yazımızda ise iyi bir hikayede olmazsa olmaz olan karakterin nasıl var olması gerektiğini anlatacağız.
Karakterin Yaşam Döngüsü Nedir?
Karakterin yaşam döngüsünü kısaca tanımlayacak olursak, karakterin öykü boyunca yaşadığı ve okuyucunun üzerinden ders çıkaracağı kaderi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Antik Yunan metinlerinden günümüze kadar süregelen “Karakterin Yaşam Döngüsü” yazarlık atölyesi için de vazgeçilmez bir unsurdur.
Öykü içerisinde kendini bulan, kendini tanıyan ve gelişimini tamamlayan karakterin yaşamı dört aşamadan oluşmaktadır. Bu dört aşamayı açıklamadan önce başlıklar halinde yazacak olursak bunlar;
- Bilinmezlik
- Kırılma Noktası
- Dönüşüm
- Final
Şimdi de kısaca bu dört aşamanın neler olduğunu, yazarlık atölyesi içerisinde bu aşamaları uygularken nelere dikkat etmemiz gerektiğini görelim,
1 – Bilinmezlik:
Kısaca tanımlayacak olursak “Bilinmezlik” öykünün başında karakterin içinde bulunduğu durumdur. Yazarlık atölyesi içerisinde ve daha sonrasında yazdığımız her yazıda karakterimiz serim bölümünde kaderinden habersiz ve hayatın rutini içinde var olmalıdır.
Örneğin İzmir yazarlık kursu içerisindeki bir öğrencinin hikayesini yazacaksak, hikayenin başında yazarlık kursuna gelen sıradan bir karakteri yazmalıyız.
Yazarlık sınavları hakkında ayrıntılı video için tıklayınız. Ayrıca sınav hakkında daha ayrıntılı bilgiler için merkezimizi arayabilir yada randevu alıp yüzyüze hocamızdan bilgi alabilirsiniz.
Ya da daha bilindik bir örnek ile Matrix filminin başında “Neo” ya da o andaki adı ile “Bay Anderson” hikayenin geri kalanından başına geleceklerden habersiz, sıradan hayatına devam etmektedir.
Bilinmezlik, hikayenin başından kırılma noktasına kadar devam eden süreçtir.
2 – Kırılma Noktası
“Kırılma Noktası” temel anlatımıyla bilinmezlik içindeki karakterin kaderinin dönüm noktasıdır. Kırılma noktası öyle bir an ve olayda yaratılmalıdır ki karakter o andan sonra eski hayatına asla geri dönememelidir.
Erturgut Sanat Merkezi Atölyesi içerisinde yaptığımız uygulamaların hepsinde özenle nasıl seçmemiz gerektiğini konuştuğumuz Kırılma Noktası, iyi bir öykünün de en temel taşlarından biridir.
Yine Matrix filminden örnek verecek olursak, sıradan hayatı içinde yaşayan Neo karakterinin “Beyaz tavşanı” takip etmesi ve bunun sonunda Tirinity ile tanışıp hayatına geri dönülmez bir yön vermesi filmin kırılma noktasıdır.
3 – Dönüşüm
“Dönüşüm” yazarlık atölyesi içinde teorik olarak anlattığımız olay dizisinin en temel öğelerinden biridir. Dönüşüm, olayın neredeyse tamamının var olma sürecidir.
Karakterin dönüşümü bir taraftan olaylara yön verirken bir diğer taraftan da mesaja giden yolda okuyucuya düşünme, yargılama, tahmin etme ve taraf seçme şansı vermektedir.
Atölye içinde bol bol verdiğimiz örneklerle de anlattığımız bu maddeyi Yüzüklerin Efendisi serisindeki Frodo ve diğer kahramanların hikaye boyunca başlarına gelenler ile örneklemek mümkündür.
4 – Final
Erturgut Sanat atölyesi içinde, yazdığımız öykülerde en fazla önem verdiğimiz noktalardan biri de karakterin ve buna bağlı olarak öykünün finalidir.
Çünkü final bir taraftan iyi bir öykünün ve karakterin kendi yaşam döngüsünü tamamlaması için olmazsa olmaz bir getiri iken bir diğer taraftan da okuyucuya vermek istediğimiz mesajı taşıyan en önemli bölümdür karakterin hayatında.
İyi bir final her zaman “Mutlu” bitmek zorunda da değildir. Bazen yıkımlar ve yok oluşlar, hem karakter hem de öykü için “İyi” bir finali taşımaktadır. Unutulmamalıdır ki final, karakterin yaşam döngüsünün doğal bir getirisidir.
Örneğin “V For Vendetta” filmindeki “V” karakteri finalde hayatını kaybederek daha iyi bir dünya için mesajı taşımıştır.
Genel olarak bu dört madde ile açıklanan karakterin yaşam döngüsü hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek, yazdığınız metinlerde bu döngüyü daha efektif ve daha doğru şekilde uygulamak için sizleri de Erturgut Sanat Yazarlık Kursu bünyesindeki atölyemize bekliyoruz.