Kompozisyon, bir resimdeki veya başka bir sanat eserindeki görsel öğelerin düzenlenmesini tanımlamak için kullanılan terimdir. Sanat ve tasarım unsurlarının -çizgi, şekil, renk, değer, doku, biçim ve mekân- sanat ve tasarım ilkelerine göre nasıl organize edildiği veya oluşturulduğu – denge, kontrast, vurgu, hareket, desen, ritim, Birlik / çeşitlilik – ve kompozisyonun diğer unsurları, resim yapısını vermek ve sanatçının niyetini iletmek içindir.

Sanatta Kompozisyon

Kompozisyon, bir resmin konusundan farklıdır. İster soyut ister temsili olsun, her resmin bir kompozisyonu vardır. Bir resmin başarısı için iyi kompozisyon şarttır. Başarılı bir şekilde yapılan iyi kompozisyon, izleyiciyi içine çeker ve ardından izleyicinin gözünü tüm resim boyunca hareket ettirir, böylece her şey resme dahil edilir ve sonunda resmin ana konusuna yerleşir.

Henri Matisse’e Göre Kompozisyon

“Kompozisyon, ressamın duygularını ifade etmesi için çeşitli unsurları dekoratif bir şekilde düzenleme sanatıdır.” – “Bir Ressamın Notları” nda Henri Matisse.

Kompozisyon Unsurları

Kompozisyon unsuru

Sanatta kompozisyon unsurları, görsel bileşenleri sanatçıyı ve umarım izleyiciyi memnun edecek şekilde düzenlemek veya düzenlemek için kullanılır. Resmin düzenine ve konunun sunulma biçimine yapı kazandırmaya yardımcı olurlar. Ayrıca, izleyicinin gözünü tüm resmin etrafında dolaşmaya, her şeyi almaya ve nihayetinde odak noktasına geri dönmeye teşvik edebilir veya yönlendirebilirler. Batı sanatında kompozisyon unsurları genellikle şu şekilde kabul edilir:

  • Birlik: Kompozisyonun tüm parçaları birbirine aitmiş gibi mi hissediyor, yoksa bir şey garip bir şekilde yersiz bir şekilde yapışmış gibi mi?
  • Denge: Denge, resmin bir tarafta daha ağır olmadığı ve “doğru hissettirdiği” duygusudur. Simetrik bir düzenlemeye sahip olmak sakinlik duygusu katarken, asimetrik bir düzenleme daha dinamik bir his yaratır. Dengesiz bir resim tedirginlik yaratır.
  • Hareket: Bir resimde hareket duygusu vermenin, nesnelerin düzenlenmesi, figürlerin konumu, bir nehrin akışı gibi birçok yolu vardır. İzleyicinin gözünü resmin içine ve çevresine yönlendirmek için öncü çizgileri (resim için geçerli bir fotoğrafçılık terimi) kullanabilirsiniz. Önde gelen çizgiler, bir çit veya demiryolunun çizgileri gibi gerçek çizgiler olabilir veya bir dizi ağaç veya taş veya daire eğrisi gibi ima edilen çizgiler olabilir.
  • Ritim: Müziğin yaptığı gibi, bir sanat eserinin bir ritmi veya altında yatan bir ritim olabilir, bu da gözünüzün sanat eserini belirli bir hızda görmesini sağlar. Altta yatan büyük şekilleri (kareler, üçgenler vb.) Ve tekrarlanan renkleri arayın.
  • Odaklanma (veya Vurgu): İzleyicinin gözü sonuçta resimdeki “en önemli” şeye veya odak noktasına dayanmak ister, aksi takdirde göz boşlukta dolaşırken kaybolmuş hisseder.
  • Kontrast: Yüksek kontrastlı resimler — örneğin açık ve koyu arasındaki güçlü farklar — Whistler Nocturne serisinde olduğu gibi açık ve karanlıkta minimum kontrastlı resimlerden farklı bir his verir. Açık ve karanlığa ek olarak, kontrast şekil, renk, boyut, doku, çizgi türü vb. Farklılıklar olabilir.
  • Desen: Bir kompozisyondaki çizgilerin, şekillerin, renklerin veya değerlerin düzenli tekrarı anlamına gelir.
  • Oran: Boyut ve ölçek açısından nesnelerin nasıl birbirine uyduğu ve birbiriyle nasıl ilişkili olduğu anlamına gelir; ister büyük – küçük, ister yakın – uzak.
Sanatta Kompozisyonun 8 Unsuru

Kompozisyon unsurları, sanat unsurları ile aynı değildir, ancak kompozisyon bazen sanat unsurları içerisinde kabul edilir.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır.
Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz. Ayrıca yazının devamını da okuyup ulaşım konusunda daha daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.