Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için son derece önemli bir konuyu, Ritim Ve Zamanlama Nasıl Gelişir? konusunu ele alacağız.. Güvenilir bir ritim duygusuna sahip olmak, herhangi bir iyi müzisyenin ayırt edici özelliğidir ve amatörle profesyoneli hemen ayırt edebilecek şeylerden biridir. Müzik dinlerken ritme olan duyarlılığımız ince ama güçlüdür ve herhangi bir yanlışlık, dinleyicide çabucak işlerin tam olarak yolunda gitmediği ve huzursuzluk hissi verir.
İyi bir müzisyen olmak istiyorsanız, kulağınızı ritim ve zamanlama konusunda geliştirmeniz çok önemlidir ve bu yazı başlamanıza yardımcı olacaktır. Başlamadan önce, ritim ve zamanlama ile ne demek istediğimizi ve yeni başlayanların neden bunlarla mücadele etme eğiliminde olduklarını açıklığa kavuşturalım.
Müzikte ritim yaygın olarak güçlü ve zayıf unsurların veya zıt veya farklı koşulların düzenlenmiş ardışıklığı olarak kabul edilirken, “zamanlama” düzenli vuruşa tam olarak uyma ve bir toplulukla senkronize olma yeteneğini ifade eder. Böylesine temel ve geniş bir tanımla, umarım güçlü bir ritim duygusuna sahip olmanın neden sadece davulcular için olmadığını anlamışsınızdır!
Müzisyenler, çalmayı seçtikleri kompozisyonun karmaşıklığı ile becerilerinin düzeyine uymadıkları için öncelikle bu ikisinde başarısız olurlar. Bu, iyi bir ritimle canlı performans sergilemenin son derece zor olduğu hissine yol açabilir. Gerçek şu ki, her parça ilk başta karmaşık gelebilir, ancak pratikle daha kolay hale gelir. Müzik çalarken ritminizi ve zamanlamanızı nasıl iyileştirebileceğinizle ilgili bazı faydalı ipuçlarına bakalım.
Gitar Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşın ve ücretsiz randevu alın!
Ritim Ve Zamanlama Nasıl Geliştirilir?
Sayarak Ve Yavaş Bir Tempoyla Başlamak
Örneğin yeni bir beste yapmak istediğinizde bunların belirli bir tempo ile yazıldığını unutmamalısınız. Bu, onları da aynı tempoda oynamanızın beklendiği anlamına gelir. Bunu yapmak için bir metronomla pratik yapmanız önerilir.
Notalarınız yoksa (örneğin kulaktan çalıyorsanız) orijinal şarkıyı Google’da bulabilir ve hangi BPM’de kaydedildiğini öğrenebilirsiniz. Metronomunuzu belirli bir tempoya ayarlayın ve belirli zaman işaretiyle birlikte sayın. En yaygın zaman imzaları her çubukta dörde kadar sayılır, ancak örneğin 3, 5 veya 6’ya kadar sayma bulabilirsiniz.
Saymaya aşina olduğunuzda, metronomu tiktaklamayı bırakın ve enstrümanınızla birlikte çalmaya çalışın. Her vuruşa ayağınızla dokunmayı yararlı bulabilirsiniz, böylece çalarken bile “saymaya” devam edebilirsiniz. Çoğu parça “1” ile başlayacağından normalde ilk vuruşta başlarsınız. İsterseniz, ritminizin ve zamanlamanızın doğru olduğundan emin olmak için referans olarak orijinal parçayı arka planda da çalabilirsiniz, ancak bunun için metronomun kayıtla dikkatli bir şekilde senkronize edilmesi gerekir.
Kaydedin Ve Dinleyin
Hazır hissettiğinizde, enstrümanınızı orijinal şarkı veya metronom açmadan çalmaya çalışın. Hala ritim referansına ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, tempoyu daha iyi hissetmek için ayağınızı hafifçe vurmaya çalışın veya başınızı hafifçe hareket ettirin, yani müziğe odaklanın. Muhtemelen birçok profesyonel müzisyenin canlı performans sergilerken bunu yaptığını görmüşsünüzdür. Sık notalar çalmıyor olsanız bile doğru zamanlama hissini korumanıza yardımcı olur.
Şimdi bir ses kaydedici alın ve performansınızı kaydedin. Bitirdiğinizde, metronomu tekrar etkinleştirin ve kaydınızı onunla senkronize olarak oynatın. Karmaşık ritimleri olan parçalara ve zamanlamasına dikkat edin, çünkü bunlar genellikle ustalaşması zaman alacak olanlardır. Metronomun tıklaması baştan sona senkronize kalırsa, zamanlamanızın iyi olduğunu söyleyebilirsiniz. Her notanın, sabit vuruşla karşılaştırıldığında tam olarak ne zaman göründüğünü duyarsanız, iyi bir ritminiz olduğunu bilirsiniz. Ekstra onay için kaydedilen performansınızı orijinal şarkı kaydıyla karşılaştırabilirsiniz.
“Düzensiz” veya dengesiz görünen herhangi bir yanlışlık veya bölüm belirlerseniz, bunları göz ardı etmeyin! Geri dönün ve yukarıda açıklanan “yavaş tempo” yaklaşımını kullanarak bu bölümleri ayrı ayrı uygulayın. Ritmi güvenilir bir şekilde yakalayabildiğinizde, her seferinde tam hızda yakalayana kadar tempoyu artırın. Ardından, sorunu çözüp çözmediğinizi kontrol etmek için tam performansınızı yeniden kaydetmeyi deneyin.
Ritmi Bölerek Çalışın
Ritmlerinin ve zamanlamasının mükemmel olduğundan emin olmak isteyen profesyoneller, “vuruş bölme” adı verilen basit bir teknik kullanırlar. Bu sefer metronom dahil değildir, çünkü adından da anlaşılacağı gibi, ritmin normal temposu basitçe daha fazla bölünür.
Bunun anlamı, vuruş basit bir “1, 2, 3, 4” olsa bile, bunun yerine (kafanızdan) “1 ve 2 ve 3 ve 4 ve”veya hatta “1 e ve a, 2 ” gibi bir şey sayarsınız. e ve a, 3 e ve a, 4 e ve a” . Bunlar, ritmi sırasıyla yarıya veya dörde bölmeyi temsil eder. Veya üçüzleri “1 ve 2 ve 3 ve 4 ve a” olarak sayabilirsiniz .
Avantajı nedir? Yani, neredeyse tüm notalar sadece vuruşta gelse bile (örneklerimizde 1, 2, 3 veya 4), vuruşlar arasında bir nota göründüğünde, onu tam olarak nereye yerleştireceğinizi bileceksiniz.
Ritmi bu şekilde alt bölümlere ayırmadan, her vuruş arasında büyük bir boşluk kalır ve notları yerleştirme konusunda doğru olmak zordur. Alt bölümlere ayırma ile, her çubukta, vuruşlar arasında tam olarak doğru yerlere notlar yerleştirmenize izin veren çok daha fazla işaretleyici oluşturursunuz.
Farklı Enstrümanlarla Çalışın
Akılda tutulması gereken bir diğer nokta da ritim ve zamanlama uygulamalarının enstrümandan enstrümana farklılık gösterebileceğidir. Size bir fikir vermek için, ortak enstrümanlarla ilgili birkaç örneğe bakalım.
Piyanoda karmaşık bir şarkınız varsa, genellikle daha kolay olduğu ve size kompozisyonun ilerlemesi için bir yapı sağladığı için sol taraftan başlamanız önerilir. Sol ele hakim olduğunuzda, sağ eldeki melodilere odaklanmanın zamanı gelir. Sağ elin genellikle çok daha karmaşık ritmi ve zamanlaması vardır, bu yüzden buna dikkat edin. Her parçada ayrı ayrı ustalaştıktan sonra, açıklanan teknikleri kullanarak ikisini bir araya getirmeye çalışın.
Başka bir örnek, gitarist olmanız olabilir. Yeni bir parça ile başladığınızda, tıngırdatma desenini hissetmek için sağ elin ritmine hakim olmayı hedeflemelisiniz. Daha sonra sol el için akorları ve/veya melodik riffleri incelemeniz önerilir.
Burada değinilmesi gereken başka bir şey de, bu farklılıklara rağmen, ritim ve zamanlama becerileri aslında enstrümanlar arasında paylaşılıyor, bu nedenle kulaklarınızı ritim ve zamanlama için bir enstrümanda geliştirdiğinizde, başka bir enstrümanda karmaşık parçalarla uğraşmayı çok daha kolay bulacaksınız. Çünkü ritimleri okuma beceriniz ve onları yeniden üretme konusundaki içsel beceriniz doğrudan karşıya aktarılacaktır.