Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Nota Ve Ritim konusunu ele alacağız. Müzikte ritim olmadan nota var olamaz. Ancak herhangi bir konservatuar öğrencisi, alıştırma yaparken, şüphesiz en büyük önceliklerinin biri notanın doğruluğu anlamaktır. En ufak bir yanlışlık, onları hemen durdurur ve rahatsız edici hatayı düzeltmek için genellikle yalnızca bir veya iki nota geri alır. Bunu yaparken elbette nota yanlışlığına ritmik yanlışlığı da eklerler, tüm metronom duygusunu kaybederler. Yanlış bir nota için ödemesi ağır bir bedel gibi görünüyor. Evet bu bedeli ortaya çıkaran yegane unsur ise nota ve ritim uyumudur.
Müzik Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp ücretsiz randevu alın!
Nota Ve Ritim Ayrılmazlığı
Durup yanlış notaları düzeltmeye yönelik bu zorlama göz önüne alındığında, birçok piyano öğrencisinin bir şeyi deşifre etmeleri istendiğinde, düzenli bir ritim tutmayı ve bir parçanın sonuna kadar durmadan çalmayı çok zor bulmaları şaşırtıcı değildir. Yıllardır pratik odasında her gün pekiştirilen bir alışkanlığı aniden bırakmak neredeyse imkansızdır. Buna ek olarak, çoğu piyanist, grup ile çalma konusunda yeterli deneyime veya doğaçlama yapma bilgisine, kulaktan çalma, zorlu pasajları basitleştirme konusunda yeterli eğitime sahip olmayabilir, bu da deşifre sırasında tempoda çalmalarına ve devam etmelerine izin verir.
Deşifre yapabilmenin pek çok faydasından (yeni müziğin keşfi, repertuarın daha hızlı öğrenilmesi, performansa ve istihdam fırsatlarına daha fazla erişim) en önemlilerinden biri, aşıladığı gelişmiş ritim duygusudur. Deşifre ve topluluk çalgısında olduğumuz için ne olursa olsun devam etmek zorunda kalmak, istikrarlı bir metronom gelişmesine yol açar, bu da metronom içinde yer alan tüm çeşitli ritmik figürleri doğru bir şekilde okumayı mümkün kılar. Ortak ritmik figürleri deşifre etmekte güçlük çeken öğrenciler, genellikle zaman aşımına uğrama alışkanlığı edinmiş ve bu nedenle tüm ritmik yaşamın bağlı olduğu sabit nabızdan yoksun olan öğrencilerdir.
Bir düetle başka bir piyaniste katılan veya bir şarkıcıya göründüğünde eşlik eden herhangi bir piyanist, ne olursa olsun zamanında çalmak zorunda olmanın, onları ara sıra notaları dışarıda bırakmaya, zorlukları basitleştirmeye veya tahminde bulunmaya zorlamak gibi ikincil bir etkiye sahip olduğunu bilir. Bu, bazılarına bir fedakarlık gibi görünse de, kulaktan çalmaya zorlanmak, yalnızca görünüşte değil, son derece değerli olan müzikal becerilerin gelişimini teşvik eder.
Nota Ve Ritim Becerisi Gelişimi Sadece Enstrüman İcrasını Geliştirmez
Deşifrede geliştirdiğimiz iyi ritmik alışkanlıklar ve faydalı müzik becerileri, birçok faydalı şekilde günlük pratiğimize aktarılır. Birincisi, okumamız geliştikçe doğruluğumuz da artar ve eskisi kadar sık durup yanlış notaları düzeltmemiz gerekmediğini görebiliriz. Ayrıca, şu anda sabit bir metronom tutmamız gerektiğini hissetme zorunluluğu, yanlışları düzeltmeden önce cümlenin sonuna kadar çalmamıza neden olabilir ve bize daha iyi bir ifade duygusu verir. Akıcı hale getirmek için küçük bir üniteyi tekrar etmemiz gerektiğinde, bunu tekrarlar boyunca düzenli bir metronom tutmamıza izin veren alıştırma döngüleriyle yapmanın yollarını bulabiliriz.
Dokuları basitleştirme ve azaltma konusunda geliştirdiğimiz beceri, öğrendiğimiz parçaların altında yatan yapıyı daha net görmemize ve bunları uygulama ve ezberlemenin yeni yollarını bulmamıza da yardımcı olabilir. Performansta, istikrarlı iç metronomumuz, bizi müzikal zaman içinde taşırken güvenebileceğimiz bir şey haline gelir. Hafızadan çalarken bir şeyler ters giderse, doğaçlama yapma ve kulaktan kulağa çalma yeteneğimiz müziği devam ettirmemize yardımcı olacaktır.
Notalar ve ritimler eşit derecede önemlidir, ancak notalar yalnızca ritim içinde olduklarında anlam kazanır.
Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın
İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.
Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.
Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.
Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..
Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?
Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir
Sanat Merkezimize Sadece Çay, Kahve Ve Muhabbet İçin De Gelebilirsiniz.
Erturgut Sanat Merkezi Mutlu, Sanatlı Ve Huzurlu Günler Diler. Sanatsız Ve Mutsuz Kalmayın!
Ücretsiz Enstrüman Alım Ve SAtım Danışmanlığımızdan Ücretsiz Bir Şekilde Yararlanmak İçin Hemen Bize Ulaşın!