Metronom Nedir?

Erturgut Sanat olarak bugün sizlere müzisyenlerin en kadim dostu olan metronomdan ve neden çalışırken metronom cihazlarını kullanmamız gerektiğinden bahsettiğimiz bir yazı hazırladık.

Metronom-Nedir

Bu yazıda bulabileceğiniz konular şunlardır;

♦ Metronom Nedir?

♦ Metronom Cihazı Nedir?

♦ Metronom Çeşitleri Nelerdir?

♦ Neden Çalışırken Metronom Cihazlarını Kullanmalıyız?

Dilerseniz sizler için hazırlamış olduğumuz, metronom ve metronom cihazları hakkında detaylı bilgilendirmeler sunduğumuz açıklayıcı yazımıza geçelim.


Metronom Nedir?

Bu kısımda, müzisyenliğe ilk adımlarını atmış kişilerin akıllarında en fazla yer etmiş soruyu cevaplayacağız;

“Metronom nedir, ne işe yarar?”

Metronom, kısa bir tanım ile bir müzik parçasının hangi tempo ile çalınması gerektiğini gösteren bir gereçtir. Müzikte her şey bir uyum içerisindedir, bir parçada bütünlüğün oluşması için gerekli faktörlerin başında gelir metronom.


Metronom Çeşitleri Nelerdir? Metronom Cihazı Nedir?

Eski dönemlerde sadece bir adet çeşidi olan metronom, teknoloji ilerledikçe çeşit kazanmaya başladı. Dilerseniz sizler için bu metronom çeşitlerini tek tek açıklayarak anlatalım.

Mekanik Metronom

Mekanik-Metronom

Kabaca şekli piramite benzeyen bir kutu olan metronom, basit bir saat düzeneği ile çalışmaktadır. Metronom kutusunun önü açık ve içerisinde bir adet madeni çubuk bulundurur. Metronom ayarlanıp, kurulduktan sonra bu çubuk, temponun hız düzeyine göre ayarlanır. Metronomun çalışmasıyla birlikte hareket etmeye başlayan bu çubuk “tik-tak” sesleri çıkartmak sureti ile sağa ve sola hareket eder. Bu seslerden de size temponun hızı aktarılmış olur.

Dijital Metronom

Dijital-Metronom

Dijital metronomlar daha ergonomik olma özelliklerinden dolayı, bulunduğumuz yıllarda, mekanik metronomlardan daha sık kullanılmaktadır. Sıradan bir dijital metronom en fazla bir el büyüklüğünde olduğu ve iki adet pil ile çalıştığı için herkes tarafından tercih edilmektedir.

Dijital metronomların içerisinde, mekanik metronomların çalışma prensibiyle aynı fikire sahip elektronik düzenekler bulunmaktadır. Bu metronomlarda gerçek saat çarkları yerine dijital pinler bulunmaktadır. Bu pinlere yazılımsal olarak bütün metronom düzeyleri ve ses aralıkları yüklenmiştir.

Üzerinde bulunan ve kullanması kolay tuşlar yardımı ile istediğiniz düzeydeki metronom ayarını sağlayıp, küçük boyutuna rağmen yüksek sesler çıkartabilen bu dijital metronomlar ile kolaylıkla çalışabilirsiniz.

Ayrıca dijital metronomların çoğunun içerisinde akort etme özelliğide bulunur. Dijital metronomlar, bu özelliklerinden dolayı da daha fazla tercih edilmektedir. Dijital metronomlar yardımı ile hem metronom olarak kullanabilir hem de enstrümanınızı akort edebilirsiniz.


Neden Çalışırken Metronom Cihazlarını Kullanmalıyız?

Neden-Çalışırken-Metronom-Cihazlarını-Kullanmalıyız

Geldik kilit soruya: “Neden çalışırken metronom cihazı kullanmalıyım?”

Bu soru, çoğu yeni müzisyenin aklında dolaşan bir sorudur ve çoğu müzisyen metronom kullanmaz. Fakat metronom kullanmayı reddeden müzisyenler, yaptıkları hatayı belli bir zaman sonra anlayıp metronom kullanmaya başlarlar. Dilerseniz size metronom kullanmanın önemini bir örnek ile açıklayalım;

Şimdi vereceğim örnekte metronom kullanan müzisyenin avantajlarını, dezavantajlarını ve metronom kullanmayan müzisyenin avantajlarını, dezavantajlarını yazacağım.

Metronom Kullanan Müzisyen

  • Müzik kulağı gelişimi
  • Çaldığı şarkıların tepmosunu öğrenmek/ezberlemek
  • Diğer esntrümanlara yatkınlık
  • Şarkı çalarken ritimde yapılacak hataların engellenmesi
  • Ritim kulağı gelişimi

Metronom Kullanmayan Müzisyen

  • Müzik kulağında gelişmeme
  • Çaldığı şarkıların temposunu bir süre çalmadığı takdirde unutma
  • Diğer enstrümanlara yatkınlık kazanamama
  • Şarkı çalarken ritimde aksaklıkların yaşanması
  • Ritim kulağının yeterince gelişememesi

Yukarıdaki örnekte de gördüğünüz gibi, metronom ile çalışmamanın hiç bir anlamı yok. Metronom kullanmak hem sizin iyi hissettirir hem de doğru çalmanın tatminine erişirsiniz. Dünya üzerindeki her müzisyen metronom kullanarak çalışıyor. Çalışmayanlar da anlaşılıyor zaten. Peki siz neden metronom kullanmıyorsunuz?


Metronom-Nedir-Neden-Çalışırken-Metronom-Cihazı-Kullanmalıyız

Eğer ilginç bilgileri okumak istiyor ve müziği seviyorsanız “Müzik ve Sanatın Faydaları” isimli yazımızı okumanızı öneririz. Müziğin ve sanatın yararlarını detaylı ve eğlenceli bir şekilde incelediğimiz yazımızı okuduktan sonra arkadaşlarınıza bahsetmek için sabırsızlanacağınıza eminiz!