Trompet ve kornetler çoğu zaman birbirine çokça benzer görünür. Söylemeliyiz ki, kornetin sadece kısa bir trompet olduğunu düşünmek insanlar için oldukça yaygın bir hatadır. Ancak bu iki pirinç enstrüman arasında birçok benzerlik olsa da, kornet ve trompet arasında epeyce fark vardır.

Pirinç bir enstrüman çalmakla ilgileniyorsanız, bazı ince noktaları incelemenin zamanı olabilir.

Trompet kursu hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın.

Kornet ve trompet arasındaki temel fark sestir. Trompet ve kornet genellikle farklı müzik tarzları için kullanılır. İki enstrüman benzer ses çıkarabilmelerine rağmen, hangi sesleri başarabilecekleri açısından farklı sınırlamalara sahiptir. Yani, bir trompet bir tür kornet gibi ses çıkarabilir ve bir kornet bir tür trompet gibi ses çıkarabilir, (Sadece GİBİ) ancak genellikle farklı sesler çıkarırlar.

Sesteki fark, esas olarak deliğin şekline ve üflemeye bağlanır. Trompet delikleri silindiriktir, yani enstrüman boyunca tutarlı bir çapa sahiptirler (çan genişletme bölümü hariç). Öte yandan kornetler, konik bir deliğe sahiptir, bu da deliğin boyut olarak boru boyunca giderek arttığı anlamına gelir. Deliğin ses üzerindeki etkisi, trompetler için daha delici ve doğrudan bir ses olmasıdır. Bununla birlikte, kornetin konik deliği daha sıcak, daha yumuşak ve daha yuvarlak bir ses yaratır.

Kornet ve Trompet Arasında Benzerlikleri Nelerdir?

Kornet ve Trompet farkları

Trompet ile kornet arasında pek çok benzerlik de vardır. Her şeyden önce, her iki enstrüman da pirinçten yapılmıştır, 3 valfi vardır ve dudaklarınızdan geçen “uğultu” ile çalınır. Ek olarak, silindirik ve konik şekillere rağmen her iki alet de aşağı yukarı benzer oyuklara sahiptir.. Çanlar ve kurşun borular genellikle aynı mandrellerde yapılır, yani tam olarak aynı koniklere sahiptirler, ancak farklı yerlerde bükülürler. Aynı uzunlukta oldukları için aynı sahada çalarlar. Trompet ve kornetlerdei ağızlıkların tasarımı da tipik olarak çok benzerdir.

Kornetler ve Trompet Arasındaki Benzerlik ve Farklılıkların Etkisi Nedir?

Bahsedildiği gibi, pek çok benzerliğine rağmen, iki enstrüman genellikle çok farklı şekilde kullanılmaktadır. Farklı sesleri nedeniyle, icra edilen müziğin tarzına ve türüne bağlı olarak farklı topluluklarda kullanılırlar. Trompet en çok orkestralarda, cazda ve rock ve pop gruplarının korna bölümlerinde bulunur. Kornetler çoğunlukla bir pirinç bandolarında bulunur. Hem trompet hem de kornetin birlikte çalındığını bulacağınız yerler ise konserler ve askeri bandolar olacaktır.

Trompet Kursu İzmir

Benzerlikler ve farklılıklar trompet ve kornetlerin nasıl kullanıldığını etkilemesinin yanı sıra onları kimin kullandığını da etkiler. Trompet genellikle kornetten daha popülerdir, ancak ebeveynler genellikle çocuklarını barındırmak için daha kısa enstrümana yönelirler. Bazı durumlarda bu, kornetler ve trompet arasındaki anlamlı farkların anlaşılmamasından kaynaklanmaktadır. Yüksek pirinçli müzisyenlerin çoğu derslerine bir kornet üzerinde başlar çünkü boyutları ve şekilleri onları çalmayı biraz daha kolaylaştırır. Çoğunlukla, bir kornet üzerinde pirinç bir enstrüman çalmayı öğrenenler, büyüdükçe trompet gibi daha büyük bir enstrümana geçerler.

Trompet mi yoksa Kornet mi Daha Popüler?

Genelde trompetler, kornetlerden biraz daha popülerdir. Trompetler çeşitli farklı müzik türlerinde kullanıldığından, trompetin kornetin üzerinden seçilmesinin pratik bir nedeni vardır. Basitçe söylemek gerekirse, profesyonel bir kornet çalıcısı olmak istiyorsanız, en çok özellikli enstrümanla daha deneyimli olmak isteyeceksinizdir. Öte yandan, pirinç bandolar, ve pirinç gruplar dünya çapında giderek popülerlik kazanıyor. Çocuğunuz korneti trompete tercih ederse, cesaretini kırmak veya geçiş yapmasında ısrar etmek için hiçbir neden yoktur. Bir enstrümanın popülerliği, çocuğunuzun onu çalmaktan zevk alıp almayacağını etkilemez.

Kornet ve Trompet Arasındaki Farklar Nelerdir?

Zaman geçtikçe ve zevkler değiştikçe, bir trompetle canlanan bir orkestrada çalmak istemekten geleneksel bir orkestra grubuna katılmaya daha çok ilgi duymaya başlayabilirsiniz.

Sırf iki enstrümanın benzer şekilde inşa edilmiş olması, kornetler ve trompet arasında gerçekten önemli farklılıklar olmadığı anlamına gelmez.

Sizin yahut çocuğunuzun trompet veya kornet çalmayı öğrenmekle daha çok ilgilenip ilgilenmediğine karar vermeye çalışıyorsanız, göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey vardır.

Birincisi, çocuğunuz için pirinç bir korna arıyorsanız, kornetin boyutu ve şekli öğrenmeyi ve oynamayı daha rahat hale getirebilir ve bu da çocukların sürece sadık kalmasına yardımcı olur.

İkincisi, siz veya çocuğunuz ne tür müzik çalmak istediğini biliyorsanız, o sesi elde edecek enstrümanı seçmelisiniz. Bir enstrüman öğrenme tutkusunu sürdürmek, geleceği görmediğiniz bir enstrüman üzerinde öğrenirken daha zordur.

Kornet ve Trompet Arasındaki Farklar Nelerdir?

Üçüncüsü, denemekten korkmayın. Pek çok müzik mağazasında, size veya çocuğunuza, tamamen bir satın alma taahhüdünde bulunmadan bir enstrümanı deneme fırsatı verecek kiralama programları vardır.

Hangi enstrümanı almak istediğinizi zaten biliyorsanız, trompet ve kornet seçeneklerine göz atmak için durağınız Erturgut Sanat Merkezi olmalı…

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir