Keman ve Viyola Arasındaki Farklar

Bugün sizler için sıkça sorulan sorulardan biri olan “Keman ve viyola arasındaki farklar” sorusunu yanıtlayacağımız, her iki enstrümanı da rahat bir şekilde anlayabileceğiniz ve aralarındaki küçük fakat önemli ve detaylı farkları anlayabileceğiniz bir yazı hazırladık.

Keman-ve-Viyola-Arasındaki-Farklar

Bu yazıda bulabileceğiniz konular şunlardır;

♦ Keman nedir?

♦ Viyola nedir?

♦ Keman ve viyola arasındaki farklar nelerdir?

Dilerseniz sizler için hazırlamış olduğumuz keman ve viyola arasındaki farkları açıkladığımız yazımıza geçelim.


Keman Nedir?

Keman-Nedir

Orkestra enstrümanları arasında belki de en fazla bilinen enstrüman olan keman, perdesiz bir enstrümandır. Çalması diğer enstrümanlar gibi çok kolay değildir fakat yeterli çalışma ve ayrılan zamanlar ile kolaylıkla öğrenilebilen bir yaylı çalgıdır.

4 adet teli olan ve bu tellere sürtülen arşe yardımı ile, sesi gövdesindeki “f” harfine benzeyen boşluklara çarptırıp dışarıya aktaran bir enstrümandır. Aynı zamanda müzik terimi olarak anlamına bakacak olursak;

Müzik Terimi: Gövdesi çeneyle omuz arasına sıkıştırılarak çalınan, dört telli yaylı çalgı.

Keman’ın boş tellerinin isimleri aşağıdan yukarıya doğru sırasıyla: Mi (E) / La (A) / Re (D) / Sol (G)


Viyola Nedir?

Viyola-Nedir

Genellikle toplumlar arasında keman olarak bilinen fakat gerek nota sistemi gerek yapısal olarak kemandan farklılıkları olan, aynı zamanda diğer adı “Alto” olan, perdesiz ve yaylı bir enstrümandır. Viyola, keman ailesi içerisinde ses aralığı en geniş olan ikinci enstrümandır.

Viyola’nın boş tellerinin isimleri aşağıdan yukarıya doğru sırasıyla: La (A) / Re  (D) / Sol (G) / Do (C)

Viyola için yazılan parçalar, alto anahtarına yazılmaktadır. Zaman içerisinde viyolanın boyutlarının değişmesi ile beraber her zaman için kemandan daha kalın sese ayarlanmış ve her zaman kemandan daha büyük olmuştur.

Haydn ve Mozart, eserlerinde viyolaya yer veren bestecilerdendir. Solo repertuvarı sınırlı olmasına karşın, viyola, senfonilerde önemli bir yere sahiptir. Hector Berlioz, Robert Schumann ve Johannes Brahms gibi besteciler, eserlerinde viyolaya geniş yer vermiştir.


Keman ve Viyola Arasındaki Farklar

Keman-ve-Viyola-Arasındaki-Farklarr

Keman ve viyolanın gözer çarpan ilk farkı boyutları ve sesleri olsa da, aslında bizim bilmediğimiz birden çok fark bulunmaktadır. Dilerseniz sizler için bu güzel iki enstrümanın farklarını madde madde listeleyerek açıklayalım;

  • Viyola kemandan biraz daha uzundur
  • Viyola kemandan biraz daha geniştir
  • Viyola genellikle daha yumuşak ve dip seslere sahiptir
  • Viyolanın perdesi daha düşüktür
  • Keman daha keskin ve tiz seslere sahiptir
  • Kemanın perdesi daha yüksektir
  • Kemanın nota düzeni aşağıdan yukarıya doğru sırasıyla: Mi (E) / La (A) / Re (D) / Sol (G) şeklindedir
  • Viyolanın nota düzeni aşağıdan yukarıya doğru sırasıyla: La (A) / Re  (D) / Sol (G) / Do (C) şeklindedir
  • Kemanın yayı “frog” kısmında (el ile tutulmakta olan kısım) 90 derecelik keskin hatlara sahiptir
  • Viyola yayıda aynı şekilde 90 derecelik bir açıdadır fakat biraz daha kıvrımlı durmaktadır

Keman-ve-Viyola-arasındaki-farklar

Bugün herkesin akıllarında olan “Keman ile viyola arasındaki farklar nelerdir?”, “Keman mı viyola mı?”, “Kemanda nota sıralamaları nasıl olmaktadır?”,

“Viyılada nota sıralamaları nasıl olmaktadır?” gibi soruları yanıtladığımız bir yazı hazırlamıştık. Umarız keman ve viyola hakkında bilmeniz gereken her şeyi içeren yazımızdan memnun kalmışsınızdır. Müzik ile dolu, renkli ve mutlu hayatlar yaşamanız dileklerimiz ile.


Ayrıca; eğer bir keman satın almak istiyorsanız fakat hangi marka ve model kemanı satın almanız ve seçmeniz gerektiğini bilmiyorsanız “İlk Kez Keman Satın Alacaklara En Uygun Fiyata Keman Satın Alma Rehberi” isimli yazımızı okuyabilir, kolaylıkla enstrüman satın alırken dikkat etmeniz gerekenleri ve izlemeniz gereken adımları öğrenebilirsiniz.