Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için İyi Bir Karakter Yazmak konusunu ele alacağız.. Okunabilir bir öykü yaratmak için en önemli şeylerin başında iyi bir karakter yazmak için bilmeniz gerekenler sorusunun sizde olması gelir. Çünkü iyi bir karakter okuyucunun ya da izleyicinin empati kurabildiği, kendini onun yerine koyabildiği ya da en azından hikayeyi takip ederek onun adına düşünebildiği, endişelenebildiği bir karakterdir.
Büyük kurgu yazarları, kurgusal bir karakterin arka planının tamamı bir kitabın, filmin veya TV şovunun son versiyonuna girmese bile, karakterlerinin hayatlarının samimi ayrıntılarını bilirler. Karakterlerinizi somutlaştırmak için karakter profili olarak bilinen ve karakterinizin arka planının ayrıntılı bir portresi olan bir araç kullanmayı düşünmeniz gerekir.
Bu nedenle bugünkü yazımızda karakter profilinin ne olduğunu ve iyi bir karakter yazmak için bilmeniz gerekenleri sizin için sıraladık.
Yazarlık Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşın..
İyi Bir Karakter Yazmak
Karakter Profili Nedir?
Karakter profili, roman, öykü, film, TV programı veya web dizisi gibi bir kurgu çalışması için oluşturduğunuz bir karakterin ayrıntılı bir portresidir. Karakter profiliniz, kökenlerinden ve arka Planlarından kişilik özelliklerine ve fiziksel görünümlerine kadar karakteriniz hakkında bildiğiniz her şeyin bir kaydıdır. İlişkilerini, günlük rutinlerini, umutlarını, korkularını ve motivasyonlarını da not edebilirsiniz.
Karakter profilleri ayrıca karakter incilleri, karakter şablonları ve hatta karakter eskizleri olarak da adlandırılabilir.
İyi Bir Karakter Yaratmak İçin Bilmeniz Gerekenler
İyi bir karakter profili, temel olarak dört farklı kategoride bilgileri içerisinde barındırması gereken bir profildir. Bir yazar olarak bu dört noktadaki bilgilere hakim olmanız karakterinizin iyi bir şekilde yaratılması için son derece önemlidir.
Öncelikle, bir karakter profili oluştururken, bu soru listesine cevap verebilmelisiniz, karakterinizin tam adı nedir? Doğum yeri ve doğum tarihi nedir? Bu karakterin hayatını şekillendiren aile üyeleri kimler? Önemli aile üyelerini düşündüğünüzde, onlara karakterin adı, kökenleri ve arka planı dahil olmak üzere kendi profillerini vermeniz gerekir.
Aynı zamanda karakterinizin görünüşü ve görünüşlerinin başkalarıyla etkileşimlerini nasıl şekillendirdiği hakkında çok şey bilmelisiniz. Bahsedilmesi gereken fiziksel özellikler şunlardır: göz rengi, saç rengi, saç stili, fiziksel tavırları, vücut tipi, ayırt edici özellikleri, koordinasyonu veya eksikliği, zindeliği ve temel zayıflıkları, örneğin sakatlanmış bir el veya kriptonitten kaçınma gibi.
Tabi ki karakterinizin dış görünüşüne ek olarak, onları neyin psikolojik olarak tanımladığını da bilmeniz gerekir. Hangi kişilik özelliklerine sahiptir? Komikler mi? Öfkeleri var mı? Sevilen birini, belki de karşılıksız bir aşkı korumak için motive oluyorlar mı? Özel erdemleri var mı? Kötü alışkanlıklar mı? Korku ya da fobi var mı?
Son olarak, beyin fırtınanızın bir parçası olarak, karakterinizin günlük rutini hakkında da bilgiler eklemeniz gerekmektedir. Karakteriniz ne tür aktivitelerden hoşlanır? En iyi arkadaşları kim? Düşmanları mı? Medeni durumları nedir? En sevdikleri yemek, en sevdikleri kitap ve en sevdikleri film hangisi?
Tüm bu sorulara cevap verdiğinizde iyi bir karakter elde etmiş olursunuz ve bu karakteri bir olay içerisinde canlandırdığınızda inandırıcı ve takip edilebilir tutarlılıkta bir hikaye yaratmanıza yardımcı olur.