İlk Kez Bateri Satın Alacaklara En Uygun Fiyata Bateri Satın Alma Rehberi
İlk kez bateri satın almak istiyor fakat bir türlü hangi bateriyi satın alacağınıza karar veremiyor musunuz? Öncelikle tabi ki akustik bateri mi yoksa dijital bateri mi kararı vermelisiniz, eğer yalıtımlı bir odanız var ise ya da evinizde ses sıkıntısı olmayacaksa akustik bateri tercih etmenizi öneririz, fakat bu gibi sorunlarla karşı karşıyaysanız dijital bateri de tercih edebilirsiniz.
Bu yazımızda tercihini akustik bateri satın almaktan yana yapanlara akustik bateri satın alma rehberi sunuyoruz.
Aklınızda şu sorular mı var;
♦ İlk kez bateri satın alacağım, hangi bateriyi seçmeliyim?
♦ En uygun fiyatlı bateriyi nasıl bulacacağım?
♦ Hangi baterinin bana daha uygun olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
Merak etmeyin, bunun gibi aklınızda oluşmuş ve oluşabilecek bütün sorularınızı yanıtlayacağım. Bu rehberi okuduktan sonra, aklınızda akustik bateri seçimi hakkında hiç bir kararsızlık ve endişe kalmayacak. Dilerseniz yazımıza geçelim.
Bütçe Belirlemek
Her şeyden önce ilk yapmanız gereken şey bütçe belirlemek olacaktır. Alacağınız bateriye vereceğiniz para miktarını belirlemek, seçeneklerinizi azaltacağı için bu seçenekler arasından seçim yapmak kolaylaşacaktır. Sonuçta dünya üzerinde yüz binden fazla bateri modeli var. Ayrıca akustik bateri fiyat aralığı modelden modele değiştiği için modellerin yelpazesini küçülterek, akustik bateri seçiminizi kolaylaştıracaktır. Bateri fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz; Bateri Fiyatları Ne Kadar?
Baterinin Üretiminde Kullanılan Ağaçlara Dikkat Edin
Bateri yapımında kullanılan ağaç, baterinin kalitesini, tonunu neredeyse her özelliğini belirler. Bateri yapımında kullanılan ağaçları listelemek gerekirse;
♦ Akçaağaç (mapple)
♦ Bubinga
♦ Kayın Ağacı
♦ Maun (Mahogany)
♦ Meşe (Oak)
♦ Ceviz Ağacı
♦ Kavak Ağacı
♦ Huş Ağacı (Birch)
Yukarıda yazmış olduğum ağaçlar içerisinde huş ağacı, maun, meşe ve akçaağaç orta seviye ve üst seviye baterilerin üretiminde kullanılırlar. Kavak, daha sık başlangıç seviyesi baterilerde kullanılmaktadır ama saygın bateri üretici firmalarından Pearl Markasının, üretiminde kavak ağacı kullandığı çok kaliteli serileri de vardır. Huş ve akçaağaç, yumuşak ve dengeli tonlara sahip, maun da dengeli fakat daha sert tonlara sahip, kayın ve kavak ağacı orta düzeyde sert tonlara sahip, ceviz ve meşe sert ama dengeli tonlara sahip ağaçlardır.
Dolayısıyla, alacağınız davulun üretiminde kullanılan ağacı sorarak, aklınızda o davul hakkında bir fikir oluşturabilir, yine alacağınız davul seçeneklerini aza indirgeyebilirsiniz.
Baterinin Parçalarını Kendi Tarzınıza Göre Düzenlerken Dikkat Edilecekler
Baterinizi set olarak satın alabileceğiniz gibi, çalacağınız tarza göre parça parça satın da alabilirsiniz. Bu yazıda konumuz ilk kez bateri satın alacakları ilgilendirdiği için, bu konuyu onlara göre açıklayacağım. Her enstrüman ile her tarzı çalabileceğinizi söylememe gerek yoktur herhalde, dolayısıyla bateride de bu böyle fakat şöyle bir gerçek var ki; bir bağlama ile yapılan rock, o hissiyatı yaşatmaz. Tamam baterinin parçaları, tonlarda bu örnekteki kadar uçurum farklar göstermez fakat, çaldığınız tarzı daha iyi hissettirebilmeniz için, o tarzın seslerini daha iyi veren parçalar seçmelisiniz. Örneğin sıradan bir bateri ile çaldığınız bir metal şarkısıyla, metal tarzı için hazırlanmış ve toplanmış bir bateri ile çaldığınız aynı metal şarkısının verdiği keyif farklı olacaktır. Bu kısım aslında ileri ki seviyelerde, siz bateriyi öğrenmeye başladığınızda ve çalmak istediğiniz tarzı belirledikten sonra (Şu anda belirlediyseniz, okumaya devam edebilirsiniz) parça seçiminde yardımcı olacak bir kısım. Dediğim gibi, her parçanın en az on binlerce farklı modeli ve on binlerce farklı ton veren çeşidi var, tarzını belirledikten sonra, bateri çala çala bu konuya daha fazla bilgi sahibi olacaksınız ve ben eminim ki kendi ”Custom” baterinizi oluşturacaksınız. Klasik bir bateri solda gördüğünüz resimdeki gibi olmaktadır. Her biri farklı bir ses veren bu parçaların verdiği duygularda ayrıdır. Sizden istediğim şey, bu parçaların ne işe yaradığını iyi anlamanız. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız size daha önce yazmış olduğumuz “Bateri İle Alakalı Sık Sorulan Sorular” isimli makalemizi okumanızı öneririm.
Satın Almaya Karar Verdiğiniz Bateriyi Çalmayı Deneyin
Bütçenizi ayırdınız, üretildiği ağaç türlerine göre bir kaç tane bateri modeli seçtiniz ve o baterilere uygun zil seti buldunuz. Şimdi sıra geldi en önemli kısıma; satın almak istediğiniz baterileri müzik mağazalarına gidip, çalarak denemek. Nasıl ki kıyafet almanız gerektiğinde, mağazalara gidip o kıyafetin her bedenini deniyor, sizin vücudunuza uygun olanı seçip alıyorsanız, bateride de bunu yapmanız gereklidir. Çekinmeyin, gidin ve deneyin, sizin çalış tarzınıza uygun mu değil mi görün. Ayrıca orada çalışan görevlilere de soru sormaktan asla çekinmeyin çünkü o enstrümanlar orda belli bir düzeyde denenmek, orda ki görevliler ise sorularınızı yanıtlamak ve enstrüman satmak için oradalar ve bir şeyi almadan önce denemek ve o ürün hakkında sorular yöneltip bilgi toplamaya çalışmak en doğal hakkınız. Satın almaya karar verdiğiniz bateriyi çalmadan, denemeden satın alırsanız, ileri ki dönemlerde yaşayacağınız sıkıntıların hiç bir geri dönüşü olamaz ve bu durumdan hiç de memnun kalamazsınız.
Satın Alacağınız Baterinin Boyutuna Dikkat Edin
Baterideki her parçanın, kendi içinde bir boyutlandırılma sistemi vardır. Örneğin bazı kickler 16” iken, bazı kickler 12”tir. İlk kez satın alacağınızı var sayarak, baterinizi sürekli bir yere taşıma zahmetinde bulunmayacağınızdan dolayı, küçük parçalar almanıza gerek yok. Eğer sahneye veya sokağa taşımak gibi bir planınız olsaydı, küçük boyutlu parçalar almanızı önerirdim fakat, öğrenmek için aldığınızdan dolayı büyük parçalar alabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda, planlarınıza göre farklı boyutlarda ekipmanlar satın alabilirsiniz ama başlangıç için küçük boyutlu parçalar almanıza gerek yok.
Dünyaca Ünlü 10 Bateri Üreticisi
♦ Pearl : Başlangıç için akustik davul fiyatları ortalama 450 Tl
♦ Yamaha : Başlangıç için akustik davul fiyatları ortalama 500 Tl
♦ Roland : Başlangıç için akustik davul fiyatları ortalama 400 Tl
♦ Donizetti : Başlangıç için akustik davul fiyatları ortalama 400 Tl
♦ Tama : Başlangıç için akustik davul fiyatları ortalama 470 Tl
♦ Sabian : Başlangıç için akustik davul fiyatları ortalama 500 Tl
♦ Mapex : Başlangıç için akustik davul fiyatları ortalama 550 Tl
♦ Extreme : Başlangıç için akustik davul fiyatları ortalama 500 Tl
♦ Meinl : Başlangıç için akustik davul fiyatları ortalama 600 Tl
♦ Cox : Başlangıç için akustik davul fiyatları ortalama 450 Tl
Bugün, ilk kez bateri satın alacaklar için detaylı ve en uygun fiyata bateri satın alma rehberi hazırladım, umarım ilk kez bateri satın alacaklara yardımı dokunmuştur. Bateri satın alarak ilk adımı atmış bulunacaksınız, çalışmalarınızı yapmaktan asla vazgeçmeyin, ilk başlarda öğrenmesi zor gelebilir fakat bu zorlu yolculuğun sonunda sizi müzik ile dolu renkli bir dünya bekliyor olacak. Motivasyonunuzu kaybetmeyin ve müzikle kalın!
Ayrıca bu konunun devamı niteliğinde, daha önceden yazmış olduğumuz ”Bateri ve Baget Seçimi” isimli yazımızı okumanı tavsiye ederim.
Eğer, ben yazıyı okudum fakat doğru müzik aletini satın alma konusunda profesyonel bir destek almak istiyorum, benim için en uygun müzik aleti hangisi bir bilene sorsam daha iyi olacak, bu desteği ücretsiz olarak alabileceğim bir yer var mı diyorsanız aşağıdaki adrese tıklayınız.
Doğru Müzik Aleti Satın Almak İçin Danışmanlık Almak İstiyorum