Gitar Pedallarının İşlevleri

Erturgut Sanat olarak bugün sizler için elektro gitar için kullanılan pedalların ne işe yaradıklarını, çalışma mekanizmalarını ve türlerini inceleyeceğimiz bir yazı hazırladık.

Bu yazıyı okuduktan sonra elektro gitar pedalları hakkında aklınızdaki bütün soru işaretlerinin kalkacağından ve bilgileneceğinizden emin olabilirsiniz.

Bu yazıda bulunan bütün bilgiler yıllardır süre gelen araştırmaların ve tecrübelerin ürünü olmakla beraber çok fazla kişi tarafından teyit edilmiş bilgilerdir.

Gitar-Pedalları-Ne-İşe-Yararlar-Gitar-Pedalları-Türleri-Nelerdir-min

Bu yazıda bulabileceğiniz konular şunlardır;

♦ Pedallar Ne İşe Yararlar?

♦ Pedallar Türleri Nelerdir?

Dilerseniz sizler için uzun yılların tecrübeleri ve uzun yılların araştırmaları ile çoğu insan tarafından tescillenmiş, elektro gitar pedallarının ne işe yaradığından, pedal türlerinden ve pedal seçiminin nasıl yapılabilineceğini anlattığımız “Pedallar Ne İşe Yararlar? Pedal Seçimi Nasıl Yapılır?” isimli yazımıza geçiş yaparak bu konu hakkında sınırsız bilgilere ulaşalım.


Gitar Pedalları Ne İşe Yarar ve Türleri Nelerdir?

Gitar-Pedalları-Ne-İşe-Yararlar-min

Elektro gitarda pedallar ileri seviyelere ulaştığınızda sizi yeni boyutlara götürecektir yeni sesler efektler yaratmanıza yardımcı olacak bu pedallar elektro gitar alımı ile beraber verilmemektedir ekstra olarak kendiniz almalısınız.

Enstrümanınıza hakim olduktan sonra çeşitli efektörler yardımı ile çalışan bu pedalları kullanarak enstrümanı çalımınıza (icranıza) değişik katkılarda bulunabilirsiniz. Enstrümanınıza Chorus (Koro) pedalı  taktığınızda, sizin bastığınız notanın akora tamamlanmış halinin dışarıya duyulması, distortion pedalı taktıktan sonra gitarınızın sesinin metal müzikte kullanılan sert ve hırıtlılı sese dönüşmesi gibi özelliklere sahip olan pedallarına, enstrümanı tamamen öğrenmeden geçilmesi tavsiye edilmez.

Gitar Pedalları Türleri Nelerdir?

Gitar-Pedalları-Türleri-Nelerdir-min

Compressor: Sese sustain kazandırır,yani sesi bir nevi uzatır.com pressordaki atack parametreside genelede solo çalarken bastığın notanın vurgusunu arttırır. Tone parametresiylede tiz bas ayarını yaparsın.

Chorus: daha çok ritim çalanlar kullanır,ses tonuna biraz keskinlik kazandırır.Bence soloda chorus efekti pek iyi olmaz doğal tondan uzak robotik bir ses verir.

Reverb: sese bir mekan havası katmanı sağlar ve eko verir.Bence olsada olur olmasada olur bi efekt Noisgatearmaklarının tellerine çarpmasıyla çıkan cıbızt cubuzt gibi parazit sesleri ve dip gürültüsünü engeller.ama bu seferde rahata alıştığın için pedal yanında olmadığı zaman temiz bi şekilde çalamazsın.

Delay: Bu pedalı genelde solocular kullanır ,aslında bir nevi efekt oluşturma pedalidir.Çalldığın bir notayı kendi belirdeğin ölçütlerde ,birkaç defa ve birkaç saniye zaman aralığıyla ve birkaç saniye boyunca tekrar edebilmeni sağlar.örneğin metallica one parçasındaki helikopter sesi büyük ihtimal delay pedalinin marifeterindendir. sololarında ise bildiğim kadarıyla sese hafif bir parçacık efekti yaratır.

Distortion: Bu konuda ise kendi tecrübeme göre sana önerebileceğim eğer solo çalaksan iki seçenek var.Ya solo konusunda iyi bir manyetikle (dimarzio,duncan v.s) sert bir pedal kullanırsın, ya da sert bir manyetikle solo konusunda iyi bir pedal kullanırsın

Wah: bu pedalide genelde solocular ,bazende bascılar kullanır,insan sesine benzer uvaa gibi efektlerden ziyade, enstrümanın tonunu güçlendirip, bir nevi booster etkisi yapar. Ayağının alışması biraz uzun sürer. ama alıştıktan sonra pek zorlanmassın. Genelde olmassa olmaz deinebiliecek olarak,kullanılanlar compressor, wah, dist ve delay pedalleridir.

EQ (Ekolayzır): Amfinin üzerinde gördüğünüz ayarların pedal haline getirilmesidir. Amfinizden gelen seslerden istemediklerinizi yok etmeye ya da istediklerinizi arttırmaya yarar.

Phaser: Phaser pedalları ensrümandan çıkan sesi içeri ve dışarı hareket ettirirler. Herhangi bir eski Van Halen şarkısı dinlerseniz, phaser efektini duyarsınız.


Umarız sizler için hazırladığımız “Pedalları Ne İşe Yararlar? Pedalların Türleri Nelerdir?” isimli yazımızdan memnun kalmışsınızdır.