Gitara ilk başladığımda, ne zaman şarkı söylemeye kalksam bu sefer şarkıyı düzgün çalamıyordum. Ya şarkıyı söyleyecektim ya da gitarı güzel çalacaktım. E ben de bir gitarist olduğuma göre tabi ki gitarı güzel çalmayı tercih etmeliydim.

Gitar çalmayı bizden öğrenmek hakkında öğrencimizin görüşlerini dinlemek için tıklayınız.

Şarkıyı güzel söyleyeyim derken gitarı kötü çalarsam olmuyordu, durum böyle olunca, kendimce ne kadar denesem de hem çalıp hem söyleyemiyordum, meğerse yeterince çalışmadığım için böyle oluyormuş, meğerse çalıp söylemek ayrı bir güzellikmiş, benim söylememe gerek yok diye kendimi kandırıyormuşum!

Gitar Çalarken Kolayca Şarkı Söylemek

gitarla şarkı söylemek


İnsan sesi başlı başına bir enstrümandır ve bu enstrümanı istisnasız bütün müzisyenlerin kullanabiliyor olması gerekir.

Gitarla Şarkı Söylemek

Dediklerinizi duyabiliyoruz: ‘’ama ben gitaristim, davulcuyum, piyanistim… benim sesim benim öncelikli enstrümanım değil öyleyse neden sesimi kullanmayı öğrenmem gereksin.

Gerçek şu ki kendinizi bir sahnede şarkı söylerken hayal dahi edemiyor olsanız da bir şarkıyı bir besteyi sadece mırıldanmak için bile sesimizi eğitmemiz gerekiyor. Biz müzisyeniz. Amatör, yarı profesyonel ve ya profesyonel olarak ilgilenmeniz önemli değil.

Sizden kimse geleceğin Ronnie James Dio’su ya da Whitney Houston olmanızı bekleyemez fakat yaptığınız müziği mırıldanabiliyor olmanız, sesinizin şarkıya oturması gerekiyor.

Daha elimize hiçbir müzik aleti almamışken, bebekliğimizde istemsiz çeşitli sesler çıkartarak -henüz konuşamıyorken- çevremizle iletişim kurup derdimizi anlatmaya çalışıyorduk.

(Başarıyorduk da !) Sonrasında konuşmayı öğrenmemizle çıkarttığımız bu sesler duygularımızı, hislerimizi ve düşüncelerimizi pekiştirmek için kullanmaya başladık.

Gitar Kişisel Gelişim

Gitar Çalarken Kolayca Şarkı Söylemek

Gitarla şarkı

Bu süreç kişisel gelişimimizde büyüyerek devam ediyor. Eğer seslerle ilgili bu denli bir evrimi yaşamıyor olsaydık herhangi bir enstrüman çalmamız mümkün olmayacaktı.

İster inanın ister inanmayın, çaldığınız enstrümanlar arasında beyninizin fiziksel olarak kurduğu bağ sizi bir enstrümana yönlendiriyor ve o enstrümanda iyi olmanızı sağlıyor.

Bir nevi düşünürsek beyniniz o enstrümanı vücudunuzun bir parçası olarak algılıyor ve ona göre gelişiyor ve aslında sizin yaptığınız bütün pratikler ve çalışmalar beyniniz ve enstrümanınız arasında ki sınırları yok etmek için yapılıyor.

Ne çalıyor olursanız olun bu sınırları sıfıra indirdiğinizde ve ya minimalize ettiğinizde enstrümanınızı bir uzvunuz gibi kullanmaya başlıyor olacaksınız.

Bütün bu anlattıklarımıza karşın, enstrümanla çok çalışıp yapılamayacak şey değil diyebilirsiniz. Fakat eğer sesinizi enstrümanınıza göre evirmez, kendi sesinizi egale ederseniz korkarız ki bahsettiğimiz bu bağı asla kuramaz sadece ezberden bir şeyler çalan bir insan olursunuz ki bu sizi müzisyen yapmaz.

Müzisyen olarak adlandırılmak için ağzınızdan çıkan her duygu yükü taşıyan cümlenin, müziğinize melodik anlamda beyninizde bir imgeye dönüşmesi gerekir.

Kaldı ki ortalama bir insan gündelik hayatında 7.000-20.000 kelime arası konuştuğunu düşünürsek insanın kendi duygularını anlatmasının yegane yolu olan sesinin önemini asla yadsıyamayız.

Sadece şunu düşünün; eğer çaldığınız müzik aletiyle duygularınızı anlatıyor olsaydınız, kendiniz için, kendi duygularınızı anlatabilmek amacıyla günde kaç saat enstrümanınızla çalışırdınız ?

Sonuç olarak eğer geçmişte veya şuan bir müzisyen iyi olmak istiyorsa, enstrümanlarının yanısıra kendi sesini; kendi duygularını anlatmak, enstrümanına bağlanmak için mutlaka eğitmelidir. Tarihe bakıldığı zaman bu disiplini edinmiş bütün sanatçılar müziğe izini bırakmış kimselerdir.

Bu Büyük Müzisyenlerden Olmak İçin Çalışma Yöntemi

Birazdan sizlere vereceğimiz çalışma daha iyi gitar çalmanızı sağlamayacak. Ama müzisyenliğe giden uzun yolun başlangıç adımı diyebiliriz. Öncelikle başlığa aldanıp ben büyük müzisyen olmayacağım demeyin. O büyük müzisyenlik, kafanızda ki büyük müzisyenlik değil!

İlk adım gitarınızı duvara dik bir şekilde ya da koruma kılıfına yerleştirin. Başka bir enstrüman çalıyorsanız ona ulaşamayacağınız bir yere yerleştirin. Çalışacağınız şarkıyı açın ve dinlemeye başlayın. Her ayrıntısını her değişikliği hissetmeye, anlamaya çalışın.

Sonra ki adımda şarkıyı mırıldanarak baştan sona tekrar edin. Son aşama şarkıyı kısık sesle açıp sesleri yerli yerince çıkartarak sesinizle eşlik edin. Son adımı yüzde yüz başarılı oluncaya kadar enstrümanıza dokunmayın. Beyninizin olur verdiği zaman enstrümanınızla çalmaya başlayın.

Yaşayacağınız ve hissedeceğiniz fark sizi bu yönteme bağımlı edecek emin olabilirsiniz.

Sesini daha iyi kullanmak için, doğru nefes almak ve doğru ses tekniklerini, sesimizi zorlamadan yapmak gerekir, bu tekniklerin nasıl yapıldığına ve sesin nasıl daha doğru kullanılacağı bilgisine buradaki yazımızdan ulaşabilirsiniz; Güzel Şarkı Söylemenin Sırları

Sesinizi Eğitip Geliştirmenin Size Katacakları

  • Eserleri çalışma sürenizin kısalması
  • Şarkıların, melodilerini üzerinden zaman geçse de,
  • Değişimle beraber gelecek sahne performansınızda ki öz güven artışı
  • Daha güçlü bir ritmik farkındalık geliştirmeye yardımcı olur
  • Önemli ölçüde tonu artırır
  • İfadeyi önemli ölçüde geliştirir
  • Artikülasyonu önemli ölçüde iyileştirir
  • Dinamiği önemli ölçüde geliştirir
  • Doğaçlama yeteneklerini önemli ölçüde geliştirir
  • Sesiniz için daha fazla müzikal kullanım sağlar