Ebeveynlerin en çok sorduğu sorulardan birisi çocuklarda müziğe başlama yaşı nedir?
Çocuğum henüz çok küçük fakat müzik ile ilgilenmesini istiyorum, hangi enstrümanı çalmaya yönlendirebilirim, bu soru her gün onlarca kez bizlere sorulmakta.
Bu sorudan yola çıkarak siz ebeveynlere yol göstermek adına Erturgut Sanat Merkezi olarak aşağıdaki bilgileri sizlerle paylaşıp, geleceğin müzisyenlerine ışık tutmak istiyoruz.
Müzikte Motor Kasların Gelişimi
İnsan yaşamının ilk beş yılı, beyin ve motor beceri gelişimi için çok önemlidir. Dolayısıyla her çocuğun gelişimi farklı olacağı için net bir yaşta şu enstrümana yönlendirilmeli diye bir kural çerçevesinde hareket edemeyiz.
5 yaşından itibaren öncelikli düşünülen enstrümanlar şunlardır; keman, piyano, gitar ve bateri.
Her ne olursa olsun, öncelikle çocuğunuzun usta bir eğitici tarafından görülmesi gerekmektedir. Şayet İzmir’deyseniz ve siz de çocuğunuz için bu sorulara cevap arıyorsanız 0507 95 96 333 No’lu telefonumuzdan bizlere ulaşabilir, İzmir Karşıyaka’da bulunan Erturgut Sanat Merkezimizde misafirimiz olarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yazımızın içeriğine başlamadan, söyleyeceğimiz son bir şey bulunmaktadır; tüm enstrümanların öğrenilmesinde en önemli şey kişinin müziği sevmesidir.
Yaş Değil Müzik Yapma Hırsı
Bir enstrümanın öğrenilmesinde başarılı olabilmek için istek ve çalışma gerekmektedir. Siz ebeveynlerin yönlendirmesi ile çocuğunuz şayet istemeden kursa katılım sağlayacaksa, başarılı olmasını bekleyemezsiniz.
Öğrenme isteği yoksa ve aşağıda bahsettiğimiz özelliklere ve yeteneklere henüz erişemediyse, bir yıl sonra çocuğunuzu tekrar değerlendirip yönlendirme yapmanız çok daha doğru olacaktır.
Küçük çocuğun piyano resitalini izlemek için tıklayınız.
Küçük Yaşta Keman Eğitimi:
Çocuğunuz için keman derslerine başlama zamanını belirlemek birden fazla faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi her çocuğun beyin ve motor becerileri aynı oranda gelişmediği için öncelikli şunu söylemek gerekir, beş yaşında sayı saymaya başlaması, harfleri kendi kendine öğrenmesi gibi kriterler de Keman’a başlaması için yeterli değildir.
Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzu gözlemlemelisiniz ve çocuğunuzla olan ilişkinizi de dikkate alarak, göz önünde bulunmanız gereken birkaç önerimiz olacak;
Çocuğunuz henüz derslere hazır değilse, kesinlikle zorlamamalısınız, bunun yerine, onu rahat bir ortamda öğrenmeye sevk etmeniz çok daha iyi olacaktır. Küçük çocuklarda ritim ve odaklanma duygusunu geliştirmek için birkaç önerimiz olacak;
Öncelikle çalmasını istediğiniz ve yönlendirdiğiniz enstrümanın sesini çocuğunuz farkına varmadan O’na dinletmelisiniz ki enstrümanın tınısına kulağı aşina olsun, bunun için ne yapmalısınız: Evde oyun oynarken Keman ile ilgili eserler çalabilirsiniz.
Sadece arka plan müziği olarak bile olsa çocuğunuzun keman sesini duyması ve tanıması önemlidir.
Ebeveyn olarak müzik dinlerken çocuğunuz ile birlikte şarkılara eşlik etmesini sağlayarak, müzikal becerisini geliştirebilir ve aynı zamanda yetenek ve ilgisinin olup olmadığını da önce siz test edebilirsiniz.
Çocuğunuzun herhangi bir şeye odak süresini ve sizinle birlikte işbirliği çalışmasını ölçmek için düzenli bire bir aktiviteler yapmalısınız. Bunu yaparken illaki müzik ile ilgili olması gerekmiyor, bu çocuğunuzun sorumluluk alıp, etkinliğe katılma ve bir göreve odaklanmasına yardımcı olacaktır.
Keman derslerine ne zaman başlamalı sorusuna burada cevap verebiliriz, şayet çocuğunuz talimatlara uyuyor ve odaklanıyor, takip etme yeteneği varsa Keman derslerine başlayabilir fakat bir profesyonel eğitmeninde çocuğunuzu görüp, değerlendirmesi ve eğitim almaya hazır olup olmadığını mutlaka söylemesi çok daha doğru olacaktır.
Küçük Yaşta Piyano Eğitimi:
Küçük çocuklar için aslında en iyi enstrüman olarak Piyano’ yu gösterebiliriz. Piyanon öğrenilmesinde renklerin yardımı ile sesler ( notalar ) öğretilmekte.
Dolayısıyla okuma yazma bilmese bile renklerin sayesinde Piyano öğrenmesi kolaylaştırılıyor.
Ancak, bir çocuk 5 yaşından küçük olduğunda, öğrenmedeki beklentiler değişmelidir; dersler ayarlanmalı ve çocuğun dikkat süresi ölçülmelidir.
Üç yaşındaki bir çocuk genellikle bir saat ya da daha uzun bir süre kendi başına oyun oynayabilir fakat oturarak doksan dakikalık bir film izleyemez. Öğrenmede de bu çok önemlidir, sabit durabilme ve odaklanma süresi.
Hem çocuklar hem de yetişkinler için ilgilerini çekmeyen şeylere odaklanmak zorunda kaldıklarında yada zorlandıkları şeylerde ilgileri azalır ve başka şeylere yönlenme eğilimleri oluşur.
Dikkat ve Odaklanma;
Piyano çalmak dikkat süresi gerektiren bir aktivitedir. Dolayısıyla 5 yaşından küçük çocuklarda yukarıdaki verdiğimiz örnekte olduğu gibi bir saat piyanonun başında tutmak pek mümkün olmayacaktır. O yüzden çocuğunuzun dikkat ve odaklanma süresini ölçmeniz gerekmektedir.
Çocuk psikologları, çocukların dikkat ve odaklanma sürelerini ölçmek için birçok yol uygularlar. Bazı psikologlara göre, bir çocuğun dikkat süresinin çocuğun yaşına dakika olarak +1 eklenerek hesaplanması gerektiği.
Buda tamamen daha öncede bahsetmiş olduğumuz gibi çocuğun beyin ve motor gelişimi ile değişiklik göstermektedir.
Şayet tüm aşamalardan geçip, ders almaya başladıysa ve öğrenmesi yavaş gidiyorsa endişelenmeyin. Çünkü Beş yaşından küçük çocuklara çok sabırla öğretilmesi gerekmektedir.
Küçük Yaşta Gitar Eğitimi:
Küçük yaşta gitar eğitimi içinde çocuğunuz motor becerilerinin gelişmiş olması gerekmektedir.
Genel olarak çocukların dikkat ve odaklanma sorunları, gitar çalmak için de geçerlidir. O yüzden yaş konusunda net bir sayı vermek yanlıştır.
Fakat Gitar için gerekli olan şey notaları öğrenebilmesi ve temel düzeyde eğitim alabilmesi için alfabeyi ve sayıları bilmesi gerekir, okuma yazma bilmesi en ideal olanıdır.
Şayet okuma yazma bilmeyen çocuğunuza gitar öğretmek isterseniz, zorlanacağı için hevesi kaçacak, ileride belki de çok iyi bir müzisyen olacakken zamanından erken gitar eğitimi aldırdığınız için maalesef önünü kapatmış olacaksınız.
Öğrenmesi önemli değil sadece bir uğraşısı olsun diyorsanız yanlış bir yol seçmiş olursunuz, bir önceki paragrafta bahsetmiş olduğumuz gibi eğer öğrenemezse tüm ilgisi geçer ve bir daha gitar eğitimi almak istemez.
Gitar çalmak fiziksel bir çabadır. Yetişkin birisi için bile parmaklarınızı perdelere alıştırmak acı verici olabilir o yüzden gitar çalmak küçük yaşta bir çocuğa daha zor gelecektir.
Dolayısıyla en erken beş yaşındaki bir çocuğa gitar öğretilebilir ama yukarıdaki bahsettiğimiz etkenleri göz önünde alarak, gitar eğitiminin en sağlıklı öğrenmeye başlanacak yaşı, çocuğunuzun ilköğretime başladığı tarihtir.
Küçük Yaşta Bateri Eğitimi:
Ebeveynlerin genel olarak küçük çocuklarını bateri ye başlatmak istemelerinin sebebi; çocuklarının evde eşyaların ve materyallerin üzerine sürekli vurarak ritim tutmaya çalışmasıdır genellikle ebeveynler bundan yola çıkarak çocuklarını bateri kursuna yazdırmak istiyorlar.
Öncelikle bateriye öğrenmede çocuğunuzun fiziksel olarak yeterli gücü ve koordinasyonu var mı? Cevabınız hayır ise daha birkaç yaş beklemesi gerekmektedir, cevabınız bilmiyorum ise çocuğunuzu profesyonel bir eğitmen eşliğinde enstrümanı tanıması ve deneme derslerine katılması gerekmektedir.
Bunun için biz İzmir Karşıyaka’ da Erturgut Sanat Merkezi olarak bir telefon kadar uzağınızdayız. 0507 95 96 333 Randevu alarak çocuğunuzu konusunda uzman bateri eğitmenlerimize emanet edebilirsiniz.
İkinci olarak; diğer tüm enstrümanlarda olduğu gibi dikkat ve odaklanmasının gelişmiş olması gerekmektedir. Şayet el koordinasyonu henüz gelişmediyse, enstrümanı öğrenmek zor gelecektir dolayısıyla odaklanma süresi düşecek ve öğrenmesi zorlaşacak hatta çalmaktan vazgeçecektir.
Yukarıda bahsi geçen sebeplerden ötürü çocuğunuz 3 yaşında enstrüman çalmaya başlayabilir yada 5 yaşında enstrüman çalmaya başlayabilir diye net bir bilgi vermek doğru değildir. Öncelikle çocuğunuzun motor becerilerinin gelişmiş olması gerekmektedir.