Beste Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Erturgut Sanat olarak bugün sizlere beste yaparken yapılan hataları, beste yaparken dikkat etmeniz gerekenleri ve beste yapmanın püf noktalarını derlediğimiz bir yazı hazırladık. Bu yazıyı okuduktan sonra yapacağınız besteler gerçekten akılda kalıcı ve kaliteli olacak.
Bu yazıda bulabileceğiniz konular;
♦ Beste Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
♦ Beste Yaparken Yapılan Hatalar
Dilerseniz sizler için hazırlamış olduğumuz “Beste Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler” isimli yazımıza geçelim.
Beste Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekilenler
Bir beste yaparken ister sadece vokal olsun, ister enstrüman ile birlikte olsun dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Düzgün beste yapmanın yolları genel olarak toplum tarafından kabul gören hususlardır. Dilerseniz bu hususları madde madde açıklayalım;
- Öncelikle yapılacak bestenin alt yapısını oluşturmanız gerekiyor
- Bu alt yapıyı oluştururken doğaçlama dahi gitseniz, belirli bir düzenleme dahilinde bir ton belirlemelisiniz
- Bu belirlediğiniz tonun gam’larını çıkartmalı ve hazırlanmalısınız
Gamların ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenmek isterseniz “Gam Nedir?” isimli yazımızı okumanızı öneririz. Bu yazıda özellikle gamlar açıklanıp gitarda gam egzersizleri derlenmiş durumdadır.
- Gamlarını öğrendikten sonra yapmanız gereken şey, bu gam dizilimine göre bir akor sistemi oturtup şarkınızın alt yapısını hazırlamak
- Şarkının alt yapısı hazır olduğuna göre bu aşamada iki seçeneğiniz bulunmaktadır;
- Geriye kalan enstrümanları dahil etmek
- Söz yazmak
- Yukarıdaki seçeneklerden “Enstrümanları dahil etmek” seçeneğini seçerseniz, yapmanız gereken şey, alt yapıya uygun bir şekilde enstrümanları (Solo gitar, bas gitar, davul vs.) şeklinde düzenleyip, şarkının enstrümantel halini oluşturmak olmalıdır.
- Bu aşamada dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır;
- Şarkının bir döngü içerisine girmemesi için değişiklikler uygulanması
- Şarkının melodisine uygun enstrümanlar seçilmesi
- Şarkının melodisine uygun düzenlemeler yapılması
- Şarkının sözlerinin yazılacağı yerlere göre melodilerin yazılması
- Eğer “Söz yazmak” seçeneğini tercih ederseniz ise, alt yapıya göre bir nakarat kısmı belirlenmeli ve sonrasında şarkının ambiansına, melodisine, var ise hikayesine göre düzenli ve kafiyeli sözler yazmalısınız.
- Her şey tamamlandıktan sonra yapmanız gereken şey bunları güzel bir şekilde kaydedip, birleştirmek olacaktır.
- Eğer yukarıda söylediklerimi dikkate alıp bir beste yaparsanız, gayet düzenli ve planlı bir iş çıkartmış olursunuz.
Beste Yaparken Yapılan Hatalar
Beste yaparken herkes tarafından, sıklıkla yapılan bir çok hata bulunmaktadır. Eğer bu hataları uygularsanız, besteniz ne kadar güzel olursa olsun o hata göze çarpar ve bestenizin değer kaybetmesini sağlar. Dolayısıyla beste yaparken çok dikkatli olmalı ve bu hatalardan kaçınılmalısınız. Dilerseniz bu hataları sizle için madde madde yazalım;
- Başka bir şarkıdan etkilenip bir benzerini bestelemek. Bunu çoğu amatör besteci uygulamaktadır. Emin olun bu durumu dinleyenler kolaylıkla algılayabiliyor. Sizin yapmış olduğunuz değişiklikler dahi olsa, eğer kendinizi “Ben x kişisinden etkilendim” düşüncesi ile buluyorsanız, o beste aslında tamamen sizi değildir ve bu kolaylıkla anlaşılabilir.
- Düzensizliğin düzenini abartmak. Her kişinin, her sanat eserinin kendine ait özellikleri vardır fakat her şeyin fazlasının zarar olduğu gerçeğini değiştiremezsiniz. Eğer düzeni ya da düzensizliği çok fazla tutarsanız besteniz, dinleyiciyi sıkılabilir ya da besteyi çok karışık bulmasını sağlayabilir.
- Yapmak için yapmak. Çoğu besteci yapmış olmak için beste yapıyor ve bu durum gerçekten kolaylıkla anlaşılan bir durum. Eğer gerçekten hislerle ve ruh ile dolu bir beste yoksa ortada, bu besteyi kimse dinlemez ve dinleyenler de hiç bir şey hissetmez.
Yukarıda bahsettiğim konular tamamen genel toplum beklentisine göre düzenlenmiş maddelerdir. Sanatta belli bir kalıp asla yoktur, dilerseniz yukarıda yazdıklarımı hiçe sayıp, kendi istediğiniz gibi de beste yapabilirsiniz. Biz sadece “Beste yapmanın teknik kuralları nelerdir?” sorusunu yanıtlayıp, tecrübelerimiz ile sabit olan tavsiyelerimizi sunmak istediğimiz bir yazı hazırlamıştık. Umarız size yararı dokunmuştur. Müzik ile kalın!
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]