Yetenek konusu, her hangi bir işi başarma sürecinde en önemli yönlendiricilerden bir tanesidir. Bireyler kişisel olarak bir şeye yetenekleri olduğunu veya olmadığını düşünürek bir şeylere adım atarlar veya adım atmaktan vazgeçerler. Müziği sevmesine rağmen, bazen insanlar “yeteneğim yok ben yapamam” diye denemeden vazgeçerler, bazen de “ben müzik aleti çalmaya yatkınım” diyip bir müzik aletinin eğitimini almaya başlarlar.
Peki bu işin doğrusu nedir? Neye göre yetenek ölçülür? Yetenek olmadan hayatın her hangi bir alanında başarılı olmak mümkün değil midir? Yetenek faktörünün hayatımızdaki başarımızdaki önemi nedir?
Öncelikle, yetenek kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir kavramdır, yetiştiğiniz çevreye göre daha güçlü şekillenebilir, babası müzisyen olan birinin müzikte biraz daha başarılı, biraz daha yetenekli olması söz konusu olabilir çünkü müziğin içinde büyümüştür, müzikle çok küçük yaşlarda doğal olarak tanışmıştır eğer çocuğun da ilgisini çektiyse ufak yaşlarda yönelmiş, biraz daha dikkat etmiştir ve bu da müziğe daha yatkın olmasını sağlamıştır.
Bunun dışında ailesinde müzisyen olmayan biri de bir müzik aleti çalmaya yatkın olabilir, hayatın bir alanında başarıyı yakalamış kişiler bilirler ki başarı hiç bir zaman tesadüf değildir. Çalışmayla desteklenmeyen hiç bir yetenek sonuç vermez. Ve hiç bir çalışma ilgi olmadan başarıya ulaşmaz.
Bir işi başarmak söz konusuysa %30 yetenek dersek %70 çalışma diyebiliriz. Düzenli çalışma olmadan kesinlikle yetenek bir sonuç getirmez, bu yüzden yeteneğim yok ben bir işi beceremem diye kestirip atmak kesinlikle yanlış bir düşünce, yanlış bir harekettir.
Üstün performansa yönelik, başarıya yönelik en önemli şeylerden bir tanesi de tutkudur. Yapmak istediğiniz şeye duyduğunuz tutku, çalışma isteğinizi yaratacaktır. Çalışma isteğiniz olabilmesi için kesinlikle yaptığınız iş konusunda tutkuya sahip olmalısınız.
Yetenekle ilgili çevrenizdeki insanların atıp tutmasına izin vermeden, yapmaya hevesli olduğunuz işi yapıp yapamayacağınız konusunda kesinlikle bir bilenden bir uzmandan destek almalısınız, uzman bir kişi gözetiminde bir karar vermeniz çok daha iyi olacaktır. Denemeden vazgeçerseniz baştan kaybedersiniz. Her şeyi yeteneğe bağlamamak gerekir, düzenli çalışmanın önemi çok büyüktür.
Başarılı olmak için önce tutku, sonra çalışma sonra da yetenek diye sıralamak mümkündür.
Yazıyı toparlamak gerekirse kesinlikle yeteneksizim diye vazgeçmemelisiniz, başarılı olmanın tek unsuru yetenek değildir, gerçekten istekli olan, tutkulu olan herkes, istediği konuda başarılı olacaktır!