Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Yazılı Anlatımda Kullanılan Olay Kişiler konusunu ele alacağız.. Öykü, roman, tiyatro metni, senaryo gibi yazılı anlatımın olduğu tüm kurgu türlerinde ortak olan özelliklerden biri her birinin olay kişileri tarafından oluşturulmasıdır. Olay kişileri kendi içlerinde farklı türlere ayrıldığı gibi bu türler arasında da çeşitli farklılıklar vardır. 

Bu farklılıklar yazarı olay kişilerini yaratırken çeşitli noktalara dikkat etmeye iter. Biz de bu nedenle bugünkü yazımızda yazılı anlatımda kullanılan olay kişilerini ele alacağız. Yazılı anlatımda kullanılan olay kişilerinin ana hatlarıyla nasıl ayrıldığını belirterek her birinin özelliklerini açıklamaya çalışacağız. 

Eğer siz de yazmaya meraklıysanız, ya da iyi bir yazar olmak için adım adım ilerliyorsanız bu yazıyı dikkatlice okumanızı öneririz.

Yazarlık Kursu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp ücretsiz randevu alın!

Yazılı Anlatımda Kullanılan Olay Kişiler

Yazınsal Anlatımda Tipler

Yazılı Anlatımda Kullanılan Olay Kişiler
Yazılı Anlatımda Kullanılan Olay Kişiler

Yazınsal anlatım içinde, ister bir senaryoda ister bir öyküde ya da tiyatro metninde olsun tipler her zaman hikayeyi kolaylaştırıcı, olaya destek sağlayan yardımcı olay kişileridir. Hikayeye bir yerde girer ve kısa bir süre sonra çıkarlar. 

Tiplerin en belirgin özellikleri tek boyutlu olmalarıdır. Tek boyutluluktan kasıt yalnızca sosyolojik özellikleri vardır. Örneğin hikayenin bir yerinde, hikayeye dahil olan bir polis memuru ya da taksi şoförü hikayeyi kolaylaştırıcı etkileri ile “tip” olarak belirli sürede hikayeye dahil olurlar.

Yazınsal Anlatımda Streotipler 

Yazılı Anlatımda Kullanılan Olay Kişiler
Yazılı Anlatımda Kullanılan Olay Kişiler

Yazınsal anlatım türlerinde kullanılan bir diğer olay kişileri ise stereotiplerdir. Stereotipler, tiplerden farklı olarak hikayede daha fazla etkiye sahiptirler ve hikayenin akışını değiştirebilirler. 

Teknik özellikleri olarak iki boyutlu olan streotipler, tipler gibi sosyolojik özelliklerinin yanı sıra fiziksel olarak da belirgindirler. Örneğin tip olan bir polis memuruna benzer şekilde yine polis memuru olan streotip aynı zamanda şişman, yaşlı ya da çelimsiz olarak da betimlenir. Aynı şekilde bir şoför yalnızca şoför olmanın yanı sıra sarhoş ya da iri yarı olarak tanımlanabilir. 

Yazınsal Anlatımda Karakterler    

Yazılı Anlatımda Kullanılan Olay Kişiler
Yazılı Anlatımda Kullanılan Olay Kişiler

Yazınsal anlatımda kurgulanan karakterler aslında bir bakıma olayın kahramanlarıdır. Tipler ve streotiplerin aksine karakterler üç boyutludur ve okuyucu ya da izleyici tarafından tamaman tanınırlar. Tabi ki bu tanınmayı sağlamak için karakterlerin sosyolojik ve fizyolojik özelliklerinin yanı sıra üçüncü boyut olarak da psikolojik özellikleri yazar tarafından belirtilmelidir. 

Aynı zamanda her karakterin hedefi, bu hedefe yürümesini sağlayacak motivasyonu ve motivasyonunun sınanacağı engelleri de düşünülmeli ve yazar tarafından gerekli şekilde betimlenmelidir. 

Olay kişileri hikayeyi olay ile birlikte var eden ana iki etmendir. Bu ana etmen üzerinde ne kadar çalışılır ve yazıya aktarılırsa hikaye o kadar yaşayan, inandırıcı ve tutarlı bir hikaye haline gelir. 

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir