Piyanoda bir şarkı çalmayı öğrenmek bazen sinir bozucu olabilir.  Öyle zaman gelir ki, herhangi bir ilerleme belirtisi görmeden haftalarca ve haftalarca pratik yapmak gerekebilir! Ancak doğru uygulama stratejileri ile işleri hızlandırabilirsiniz. İşte daha hızlı ilerlemenize ve motive olmanıza yardımcı olacak dört önemli ipucu!

Her Şey Harika Bir Şarkıyla Başlar

Piyanoda Ustalaşmak

Harika bir şarkı, piyano öğrenirken sahip olabileceğiniz en iyi motivasyon kaynağıdır. Elbette çalmaya başlamadan önce birkaç temel ilkeyi bilmeniz gerekir. Örneğin, anahtarları nasıl bulacağınız ve elinizi nasıl tutacağınız. Ancak hazırlıklarınız için birkaç günden fazla zaman harcamayın! Bir şarkı seçin ve başlayın.

Doğru şarkıyı seçmek ise esasında göründüğünden daha zordur. Farkı, şarkılar yaratacaktır. Çok kolaysa sıkılırsınız ve çok zorsa hüsrana uğrarsınız. Sevdiğiniz bir şarkının veya klasik müzik parçalarının kolay bir kopyasını bulmaya odaklanın. Yeni başlayanlar bu hususta başlangıç aşaması eğitimlerine göz atmalıdır. Bu noktada sizi adım adım piyano çalmaya hazırlayacak şarkılar bulacaksınız. Bu şekilde her zaman yeteneklerinize uygun şarkıyı bulacaksınız.

Yeni başlayanlar için

  • sol elinizde sadece bir nota bulundurun (f nota anahtarı)
  • üçten fazla nota akoru olmasın
  • çok fazla el sıçraması veya çok hızlı parmak hareketleri içermesin

*Yalnızca seçtiğiniz şarkıyı dinlemek değil, piyanoda nasıl çalındığını izlemek de önemlidir. Ve elbette skoru da görmeniz gerekecektir! Bu üç hususla ilerlemeye hazırsınız.

Dilimleyin!

Piyano hakkında

Bir şarkı bulduğunuzda, onu yaklaşık 4-10 saniyelik küçük bölümlere ayırmaya başlayın. Neden mi? Piyano çalmaya çalışırken beyniniz tam hızda çalışır. Yeni ve karmaşık el hareketlerini ezberlemesi gerekir ve hafızada bunları saklamanın da bir sınırı var. Araştırmalar, 4-10 saniyelik periyotların beyninizin odaklanması için doğru uzunlukta olduğunu gösteriyor.

Bu nedenle, tüm şarkıyı bir kerede öğrenmeye çalışmak yerine, günde bir bölümü öğrenmeye odaklanın. Döngü fonksiyonumuzla kısa bölümler üzerinde çalışabilirsiniz. Pratik yapmak istediğiniz bölümü işaretleyin ve tekrar üzerinde çalışmak için Oynat’a basın.

İdeal öğrenme rutininiz şöyle görünmelidir:

  • Pazartesi: İlk bölümü öğrenin
  • Salı: İkinci bölümü öğrenin ve her iki bölümü birlikte çalın
  • Çarşamba: Üçüncü bölümü öğrenin ve üç bölümü birlikte çalın
  • Perşembe: Dördüncü bölümü öğrenin ve dört bölümü birlikte çalın vb.

Bu yöntemle şarkılarda çok daha hızlı ustalaşacaksınız. Ayrıca her gün motivasyonunuz için harikalar yaratan küçük atılımlara sahip olacaksınız!

Dolambaçlı Yoldan Gidin

Bir Piyano Şarkısında Ustalaşmak İçin 4 İpucu

İki elinizle çalmayı denemeden önce, her eli ayrı ayrı oynayabileceğinizden emin olun. Bu önemlidir, çünkü az önce öğrendiğimiz gibi, beynimiz ancak tek seferde çok şey öğrenebilir. Yeni bir parça öğrenmeye çalışırken, aynı anda iki eli de oynamak beynimiz için çok zor olabilir. Muhtemelen işleri koordine etmek için mücadele edeceksiniz!

Piyano çalmayı öğrenirken beyninizin ne yapması gerektiğini anlayın:

  • Sağ elin ne yapması gerektiğini öğrenin ve bunu kas hafızanıza yerleştirin
  • Sol elin ne yapması gerektiğini öğrenin ve bunu kas hafızanıza yerleştirin
  • Ardından aynı anda iki elinizi koordine etmeyi deneyin

İşin püf noktası, parçanın her yönü üzerinde ayrı ayrı çalışmaktır. Ve bu kesinlikle sol el ve sağ el bölümleri için geçerlidir. Pratiklerinize devam ettikçe ve kendinize güvendiğinizde sağ eli, sol eli veya her iki elinizi birlikte çalıştırmayı seçebilirsiniz!

Öyleyse öğrenme rutininizi biraz tanımlayalım:

  • Pazartesi: İlk bölümü öğrenin. Sağ elde 5 dakika, sol elde 5 dakika ve her iki el için 5 dakika geçirin.
  • Salı: İkinci bölümü öğrenin . Sağ elde 5 dakika, sol elde 5 dakika ve her iki el için 5 dakika geçirin. Ardından, her iki bölümü birlikte oynamak için 5 dakika daha geçirin.
  • Çarşamba: Üçüncü bölümü öğrenin . Sağ elde 5 dakika, sol elde 5 dakika ve her iki el için 5 dakika geçirin. Ardından, üç bölümü birlikte oynamak için 5 dakika daha geçirin.

İşin matematiğini yaptıysanız, günde 20 dakika pratik yapmanızı tavsiye ettiğimizi göreceksiniz. Bunun yeterli olup olmadığını merak ediyor musunuz? Bu bizi dördüncü ipucumuza getiriyor…

Günlük Uygulama Dozu Alın

Bir Piyano Şarkısında Ustalaşmak İçin 4 İpucu

Haftada iki saat yerine günde 20 dakika pratik yaptığınızda daha iyi sonuçlar alırsınız. Ne kadar uzun süre pratik yapacağınız değil, ne sıklıkla yaptığınızdır. Yani, haftada iki kez 20 dakikalık seans, aslında 40 dakikalık tek bir seanstan çok daha iyidir. Ve kabul edelim – günde sadece 20 dakika piyanonun başına oturmak çok daha kolay! Piyano pratiğini dört gözle bekleyebileceğiniz günlük bir alışkanlık haline getirin. Pratik yapmak kolaylaşacak, seçtiğiniz parçalar da öyle!

Umarız bu piyano ipuçları çalışmanızı biraz daha az göz korkutur hale getirmiştir:). 

Aslında, tam da şu anda biraz pratik yapma havasında olabilirsiniz… Keyfini çıkarın!

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.