Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Solfej Nedir? konusunu ele alacağız.. Bir enstrümanı eline alan çoğu müzisyen için yapacağınız ilk şeylerden biri majör bir gam çalmayı öğrenmek olacaktır. Şarkıcı olan veya şarkı söylemeyi öğrenen diğer müzisyenler için, bir müzik gamını akortlu olarak söylemek çok zor olabilir, çünkü seste notaları akort etmek için basabileceğimiz herhangi bir fiziksel tuş yoktur. Aralıklar bir piyanoda tutarlıdır ve bunun fiziksel gösterimi tuşlarda mevcuttur.
Solfej, hem şarkıcı hem de saz çalan müzisyenlere biraz yardım eli uzatan bir sistemdir. Peki solfeji kim icat etti ve ne işe yarıyor?
Solfej sistemi, yaklaşık bin yıl önce, müzikte yaygın olarak kullanılan nota sistemini icat eden aynı adam tarafından icat edildi. İtalyan Guido di Arezzo’ydu (yaklaşık 995-1050). Yıllar sonra yöntemi değişti, heceleri değiştirildi ve yöntemler benimsendi. Bu, daha sonra solfej el işareti sisteminin, solfej hecelerinin oluşturulmasına ve solfejin müzik eğitiminde geniş kabul görmesine yol açtı.
Tuşlu çalgıları çalmayan müzisyenlerin majör ve minör gamları doğru bir şekilde temsil etmesi, fiziksel ve zihinsel bir bağlantıyı koordine etmek için el sembollerini kullanma ve notalar arasındaki ilişkiyi daha iyi öğrenmek için solfej pratiği ve solfej söyleme kullanma yoludur.
Müzik Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp ücretsiz randevu alabilirsiniz.
Müzikte Solfej Nedir?
Solfej sisteminin ne amaçla geliştirildiğini bildikten sonra anlaşılması daha kolaydır. Solfej el işaretleri ve her notaya atanan heceler, enstrümanımızda çalabileceğimiz fiziksel tuşları temsil eder ve her hece tanımı bir notaya karşılık geldiği için seste veya kulağımızda perde hareketini ve aralıkları temsil edebileceğimiz bir yoldur. Piyano için solfej, yeni bir öğrenme yolu atamamıza ve dizileri anlamamıza izin verdiği için de yararlıdır.
Müzikte solfejin ne olduğunu öğrenirken, bunun şarkıcılar için müzik eğitiminin büyük bir parçası olduğunu anlamalısınız, ancak yıllar geçtikçe müzisyenler solfejin diğer müzisyen türleri üzerindeki büyük etkisini öğrendiler. Solfej heceleri, kulak eğitiminizi ve göreceli perdenizi artırmak ve notaları bir enstrümanla çalmak zorunda kalmadan müziği zihinsel olarak duymayı öğrenmek için inanılmaz bir araçtır. Bu, elbette, daha iyi deşifre, doğaçlama, notalar yorumlama ve ses perdesi tanımaya yol açar.
Bu beceri batı müziğine entegre olmuş ve neredeyse tüm müzisyenler solfej öğrenmiştir. Deşifre eğitiminde kullanılan tam sembolleri görmek için aşağıdaki solfej tablomuza bakabilirsiniz, bunlar her enstrüman için kullanılan hecelerle aynıdır.
Solfejin tarihçesi ve kökeni
Daha önce de belirtildiği gibi, Guido di Arezzo solfeji icat ettiğine inanılan adamın adıdır. 11. yüzyılda, “U t queant laxis” veya “Vaftizci Aziz John’a İlahi ” adlı bir ilahinin altı notasına dayanan bir müzik sistemi yarattı. Daha sonra şarkıdaki her ölçek derecesine sözlü veya söylenen heceler vererek devam etti. Heceler, şarkı sözlerindeki kelimelerin sadece ilk iki harfidir.
Hecelere ve orijinal esere bakarsanız, Re veya Sol olarak temsil edilen aynı notayı birçok farklı hecenin söylediğini göreceksiniz, ancak Solfej sistemi için her biri için yalnızca bir kelime kullanacağımıza karar verdi. Daha sonra bu heceler telaffuzu daha kolay olacak şekilde değiştirildi ve kulak, ses ve vücut arasındaki kinestetik ilişkiyi ilerletmek için el işaretleri eklendi. Solfejin bu çok zekice kullanımı binlerce müzisyenin işine yarayacaktır.