Siyah beyaz fotoğrafçılığın büyülü bir yanı var, değil mi? Fotoğrafların zamansız güzelliği, getirdikleri duygu, hayat bulan farklı aydınlatma kontrastları… Uzun bir süre siyah beyaz film fotoğrafçılığı, fotoğrafçılıkta mevcut olan tek ortamdı. Renkli fotoğrafçılık da uzun zamandır ortalıkta olsa da (ilk renkli fotoğraf 1861’de çekildi), renklerin dünyaya gerçekten hakim olmaya başladığı 1960’lara kadar o kadar da popüler değildi ve o zamandan beri renkli fotoğrafın tek başına bir hakimiyeti olmadı…

Bazı insanlar siyah beyaz fotoğrafların modası geçmiş olduğunu ve modern dünyada hiçbir faydası olmadığını düşünebilir. Ancak siyah beyaz fotoğrafçılığın hala popüler olmasının bir nedeni var.

Siyah ve beyaz, rengin asla yapamayacağı garip bir rüya manzarası yaratır.

Jack Antonoff

Fotoğrafçılık Hakkında 10 Altın İpucu

Elbette, renkli çekim yapmak harikadır, ancak siyah beyaz bir fotoğraf, fotoğraflarınıza renkle ifade edilemeyen yeni bir bakış açısı ve estetik getirebilir. İşte siyah beyaz fotoğraflarınızı daha da iyi hale getirebilecek keşfettiğimiz bazı ipuçları…

1.İpucu Biraz İlham Alın

İşte, birçok insanın yapmayı unuttuğu bariz bir şey: Siyah beyaz fotoğrafçılıkta iyi olmak istiyorsanız, ilham almak için eski siyah beyaz fotoğraflara ve filmlere bakmalısınız. İnsanların renkleriyle sınırlı olduğu zamanlarda, insanları birbirine bağlamak için harika çekimler yapmak zorundaydılar. Biraz ilham için bazı eski filmlere ve fotoğraflara bakın. Elbette ki, siyah beyaz çağdaş fotoğraflara da bakabilirsiniz.

Siyah Beyaz Fotoğrafçılık

Hepsinden iyisi, bu siyah beyaz resimler ve videolar kolayca elde edilebilir. Eski filmler, atlayacak pek çok çember olmadan çevrimiçi olarak kolayca bulunabilir ve unutmayın ki eski fotoğraflar yalnızca bir Google araması kadar uzağınızda.

Gözünüzü çeken bir fotoğraf veya film çekimi bulun. Neden gözünü çekiyor? Kontrast mı? Doku mu? Nedenini bulun ve not alın.

2. İpucu: Kontrastı Vurgulayın

Siyah beyaz fotoğrafçılık tamamen aradaki siyah, beyaz ve gölgelerle oynamakla ilgili olduğundan, çektiğiniz fotoğraflardaki kontrastı her zaman vurgulayın. Fotoğraf çekerken siyah beyaz olarak nasıl görüneceğini düşünün. Karanlık bir nesneyle karşılaştırıldığında parlak bir gökyüzü ilginç görünecektir. Açık renkli bir arka planın önünde bir kişi veya nesnenin siluetinin olması çarpıcı bir kontrast yaratacaktır. Siyah beyaz moda fotoğraflarında da kontrastlar kullanılır; yaratıcı deneme seçenekleri sınırsızdır. Birkaç fotoğraf çekin ve zıt unsurları arayın. Bu, mükemmel çekimi nasıl yapabileceğinizi anlamanıza yardımcı olabilir.

Fotoğrafçılık Hakkında

3. İpucu: RAW olarak çekim yapın ve Kamera Seçeneklerinize Bakın

Profesyonel bir fotoğrafçıysanız RAW formatınız olmalıdır, ancak siyah beyaz çekim yapıyorsanız bu format özellikle önemlidir. RAW ile fotoğrafınızı elinizden gelen en iyi şekilde ayarlayabilir ve görüntünün siyah beyaz çalışmaması durumunda onu tekrar renkli hale getirebilirsiniz.

İpucu: Kameranızın siyah beyaz seçeneği de olabilir, bu da fotoğrafın siyah beyaz olarak nasıl görüneceği konusunda size iyi bir fikir verebilir. Siyah beyaz çiçek fotoğrafçılığı yapıyorsanız ve ışığın etkisini ve ortaya çıkan şekli anlamak istiyorsanız siyah beyaz veya monokrom seçeneği sonucu daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

4. İpucu: Pozlama ile Deneyler Yapın

Genel olarak fotoğrafçılıkta, sonsuza kadar “normal” pozlamada kalmak istemezsiniz; siyah beyaz portre fotoğrafçılığı, pozlamayı denemek için iyi bir alan sunar. Bazen, aşırı veya az pozlama, fotoğraflarınıza bazı dramatik efektler ekleyebilir. Bu özellikle siyah beyaz manzara fotoğrafçılığında önemlidir. Potansiyel olarak siyah beyaz bir fotoğraf için kullanmak istediğiniz bir çekim bulduğunuzda, her zaman çeşitli pozlama seviyelerini deneyin ve hangisinin en iyi olduğunu görün. Ayrıca, doğal ışığın pozlamasına da bakın. Fazla pozun olmadığı düz ışık, görüntünüzü biraz geliştirebilir. Bu noktada farklı ışık seviyelerini denemenizi tavsiye ederiz.

Siyah Beyaz Fotoğrafçılık ve Portreler için En İyi 10 İpucu

5. İpucu: Siyah Beyaz Pop Yapar

Siyah beyaz çekim yaparken çoğu durumda karanlıklar asla çok karanlık olamaz. İster fotoğraf makinenizde ister post prodüksiyonda düzenleyin, karanlık karanlıklar çekerseniz (söylemesi pek eğlenceli), beyazların daha fazla öne çıkmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle beyazlar ve griler zayıf olsalar bile patlayacaklardır.

Fotoğraflarınızı çarpıcı hale getirmek oldukça önemli bir konudur. İzleyicinizin ortaya çıkan bir konuyu izlemesini ve ardından gözden kaçırmış olabilecekleri diğer ayrıntılar için fotoğrafın geri kalanına bakmasını istiyorsunuz. Siyah beyaz fotoğraflar patlamada gerçekten iyidir, ancak biraz daha dikkatli olmanız gerekir.

6. İpucu: Kalıpları Arayın

İyi bir fotoğrafın tipik bir şekli vardır. İzleyicilerin gözlerini kalıbı takip etmesini ve daha fazla kalıp aramasını sağlayan bir şey. Desenler yerdeki kayalar, çimen bıçakları, soldan sağa giden arabalar ve diğer herhangi bir yinelenen nesne, doku veya tasarım olabilir. Örneğin, siyah beyaz sokak fotoğrafçılığında desenler yakalamak, resimlerinizi farklı kılabilir ve ana konunun gerçekten dikkat çekmesini sağlayabilir. Siyah beyaz fotoğrafta desenler gerçekten işe yarıyor çünkü dikkatinizi dağıtacak renkler yok.

Çekim yaparken desenlere bakın. Gözünüz bir model izliyorsa, bu o çekimi yapmanız gerektiğine dair iyi bir işaret olabilir. Bir deneyin ve neyle karşılaştığınızı görün.

Siyah Beyaz Fotoğrafçılık ve Portreler için En İyi 10 İpucu

7. İpucu: Filtrelerle Denemeler Yapın

Filtreleri kullanarak kameranıza giren ışık miktarını kontrol edebilirsiniz. Bu, resmi biraz daha koyu yapmak veya daha fazla kontrast eklemek için siyah beyaz manzara fotoğrafçılığında kullanırken harika bir araç olabilir. Örneğin, kamerama bir polarize koyup siyah beyaz bir manzara fotoğrafı çekiyorsanız, parlaklıklar biraz daha koyulaşacaktır ve bu daha da iyi kontrast oluşturabilir. Kameranızdaki kısmi filtreler de yardımcı olabilir. Çerçevenin bir köşesi parlaksa, bir filtre ile karartmayı deneyin. Filtre açık ve kapalıyken denemeler yapın. Bu, bir filtreyle hangi fotoğrafların daha iyi görüneceğini ve hangilerinin yaramadığını görmenize olanak tanır. Bir fotoğrafçı, bazı deneyler olmadan başarılı olamaz, bu yüzden tecrübe edinmekten çekinmeyin.

8. Fotoğraflarınızı Geliştirmek için Yazılım Kullanın

Siyah beyaz fotoğrafta post prodüksiyonu düşünmeniz gerekir. Photoshop ve Lightroom, siyah beyaz fotoğraflarınızı daha da iyi hale getirmenize kesinlikle yardımcı olabilir, ancak özellikle siyah beyaz fotoğraflar için tasarlanmış programlar vardır. Bu anlamda Silver Effex Pro 2 adında bir program, siyah beyaz fotoğraflarınızı geliştiren Photoshop ve Lightroom için bir eklentidir. Post prodüksiyon fotoğraf sürecinizi kolaylaştırır ve iyi bir fotoğraf çekmenizi çok daha kolay hale getirir. Sahip olunacak harika bir küçük araç.

9. Bu sadece renkleri kaldırmakla değil, duyguları ifade etmekle ilgilidir.

Başlangıçta renkleri olmadığı için siyah beyaz olarak harika görüneceğini düşündüğünüz bazı fotoğraflar var. Siyah-beyaz kareli zemin fotoğrafı. Bir zebranın yakından görünümü. Karanlık, gri bir gökyüzü…. Bu fotoğrafların siyah beyaz bir filtreden yararlanacağını düşünebilirsiniz, ancak gerçek şu ki, harika siyah beyaz fotoğrafçılığın tamamı renklerin dikkati dağılmadan bir hikaye anlatmak, bir konuyu vurgulamak ve duyguları ifade etmekle ilgilidir. Kesinlikle renksiz konuları çekmekle ilgili değildir.

Siyah Beyaz Fotoğrafçılık ve Portreler için En İyi 10 İpucu

“Renkli fotoğrafçılıkta siyah-beyazdan farklı bir şey görülür … Kısacası, görselleştirme, kullanılan ekipmanın ve malzemelerin kendine özgü doğasına göre değiştirilmelidir.”

Ansel Adams

10. Flash Kullanmaktan Korkmayın

Doğal fotoğraflar çekerken flaş biraz tabu, değil mi? Ancak siyah beyaz fotoğrafta flaş önemli olabilir. Gördünüz mü, flaş, o fotoğrafı siyah beyaza çevirdiğinizde değişen gri tonları yaratıyor. Bu daha fazla kontrast sağlar. Çekim yaparken pek düşünmeyebilirsiniz, ancak post prodüksiyonda bu flaş, grinin tüm değişen tonlarını göstererek fotoğrafınıza biraz kontrast katabilir. Bir deneyin ve neler bulabileceğinizi görün.

Özetle, siyah beyaz fotoğrafçılık tamamen yeni bir perspektif aramak ve renkler kullanılmadan daha iyi anlatılan bir görsel oluşturmakla ilgilidir.

Siyah beyaz bir fotoğrafın özel ilgi gerektirmesinin bazı nedenleri:

Siyah Beyaz Fotoğrafçılık ve Portreler için En İyi 10 İpucu

Dikkat dağıtıcı renkler yok.

Renkler harika, ancak fotoğraflarınıza dikkat dağıtıcı şeyler ekleyebilir. Siyah beyaz fotoğrafçılığın büyüsü, fotoğrafın hikayesini boğan rahatsız edici renklerden yoksun olması ve renkli bir fotoğrafta görmemiş olabileceğiniz kontrast ve desenleri görmenize izin vermesidir.

Duygu ortaya çıkarabilir.

Siyah beyaz bir fotoğrafa baktığınızda zamansızlık aklınıza gelebilir. Bu fotoğraf şu anda veya 50 yıl önce çekilmiş olabilir. Ayrıca siyah beyaz fotoğraflar, renkli bir fotoğrafın yapamayacağı birçok farklı duyguyu hissetmenize neden olabilir. Karamsarlık, mutluluk, huşu, liste uzayıp gidiyor.

Ekstra ekipman gerektirebilir.

Siyah beyaz fotoğraflar, iyi bir çekim yapmak istiyorsanız bazı ekstra ekipman ve özen gerektirir. Fotoğrafçılığa başlıyorsanız ve hangi kameranın size en uygun olacağını öğrenmek istiyorsanız, yeni başlayanlar için en iyi DSLR fotoğraf makinelerine göz atmanızda fayda var.

Daha fazla deneme.

Filtreler, pozlama ve ışıklandırma ile deney yapma ve post prodüksiyonda özel araçlar gerekebilir. Renkli fotoğrafları da kesinlikle denemek isteseniz de, siyah beyaz fotoğraflar daha fazla deneme gerektirir.

“Renkli görmek göz için bir zevk, siyah beyaz görmek ise ruh için bir zevktir”

Andri Cauldwell

Siyah beyaz fotoğrafçılık kalıcıdır. Hâkimiyetinizi bu görsel olarak sanatsal ve tatmin edici teknikte denediniz mi? Eğer hala denemediyseniz, renklerin ötesine bakmaya çalışın ve dünyanın mükemmel güzelliğini bir de siyah, beyaz ve gri renklerde görmeye çalışın.

Fotoğrafçılık ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için buraya tıklayınız.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direk sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.

Şimdi bir adım atmanız için tek gereken şey “istekli olmak”. Çevrenizden gelen aklınızı çelen olumsuz tepkilere bakmayın, yaşınızı sorun etmeyin, yapamam diye düşünmeyin çünkü bunları hiç biri sorun değil. İstedikten sonra yapması gerçekten kolay, kendinizi sanat merkezimizin programlarına bırakın. İddia ediyoruz, isteyen herkes müzik aleti çalmayı da, resim çizmeyi de, fotoğraf çekmeyi de, tiyatro oyunu oynamayı da öğrenebilir!