Sinemaya Girmek İsteyenlerin Bilmesi Gereken Her Şey
Bugün, sinema sever ve bu işle profesyonel olarak uğraşmak isteyen herkes için sinema terimleri ve teknikleri hakkında detaylı bilgilendirmeler sağlayan bir yazı hazırladık.
Bu yazıda bulabileceğiniz konu başlıkları şunlardır;
♦ Sinema terimleri ve anlamları
♦ Sinemada kullanılan çekim yöntemleri ve efektleri
♦ Senaryo ile alakalı her şey
Dilerseniz sizler için hazırladığımız, detaylı sinema rehberine geçelim.
Sinema Terilmleri/Kuralları ve Anlamları
Bugün ki yazımızda bir nevi sizler için “Senaryo Terimleri Sözlüğü” gibi bilgi sağlayacağız.
Akıllardaki ilk soru her zaman şu olur: “Sinema terimleri nedir/nelerdir?”
Dilerseniz sizler için bu çekim yöntemi ve senaryo terimlerinden madde madde bahsedelim;
- Mizansen: Oyuncuları, oyuna uygun bir uyum içerisinde sokması, oyuna girmesi için yönetmen tarafından yapılan hazırlık ve çalışmadır.
- Sinematografi: Bir sinema filmi için gerekli olan görüntülerin kaydedilmesi esnasında ayarlanacak ışıklandırmalar ve seçilecek kameralar için tercih yapma disiplinidir.
- Bloklama: Mizansen ve sinematogrofinin en önemli parçalarından biri olan “Bloklama”, yönetmenler tarafından oyuncuların duracakları ve hareket edecekleri yerleri belirlemek, kafalarında bir plan çizmek için, oyuncular yerine bloklar (kutular) kullanalarak bir hareket yolu çizmesidir.
- Paralel Kurgu: Farklı iki yerde yaşanan olayı, seyirciye aynı anda aktarmaktır.
- Aksiyon Ekseni (180 Derece Kuralı): İki nesne arasına çekilen hayali bir çizgidir. Bu iki nesne karşılıklı konuşan iki kişi olabileceği gibi iki bina arasında da çekilebilir, iki gezegen arasında da çekilebilir iki…
- Aks: Aksiyon Ekseninde (180 Derece Kuralı) uygulanan açı ayarlarındaki açılara verilen, aynı zamanda bir kural olarak kullanılan terimdir. Örneğin: Aksiyon ekseni kuralı uygulanmazsa bu duruma “Aks Atlaması” denilir
- Amors: Amors, Fransızcada parça anlamına gelen bir kelimedir. Sinema veya fotoğraf sanatında kullanılan”Amors” teriminin anlamı ise şudur: Bir kişinin veyahut bir objenin, kişinin ya da cismin görüntülenmesi esnasında, o objenin, kişinin ya da cismin bakış/görüş noktasındaki bir obje, kişi ya da cismin yardımıyla konunun desteklenmesidir.
- Amors: Fransızcıda parça demektir. Sinema veya fotograf sanatında bizim amors plandan anladığımız ise bir kişinin veya objenin çekimi sırasında o cismin veya kişinin bakış noktasındaki bir kişiden veya cisimden bir parçanın konuyu desteklemesi durumudur.
- Çehov’un Silahı: Kısacası açıklamak gerekirse “Bir sahnede bir silah varsa mutlaka patlamalıdır” kuralı olarak da bilinen, kendini tekerrür eden sahnelerin varoluş kuralıdır.
Örneğin: Masada silah varsa mutlaka kullanılır. Oyuncunun elinde silah varsa mutlaka ateş edilir. Duvarda tüfek varsa mutlaka patlar. Eğer havuzda bir gariplik varsa, havuzda mutlaka garip bir olay olmuştur.
- Ortalama Plan Uzunluğu: Bir filmin ritmi, temposu anlamına gelen, planlar arasındaki geçiş sürelerinden bahsetmek için kullanılan bir terimdir.
- Ters Ninja Kanunu: “Filmlerde ne kadar çok rakip varsa, o rakipleri ortadan kaldırmak o kadar kolaylaşır” formülüne sahip bir kuraldır.
- Mac Guffin: Alfred Hitchcoc tarafından popüler hale getirilen bu terim kısaca, “filmin sahneleri boyunca karşımıza herhangi bir sebepten ötürü çıkan ve karakterler için çok fazla şey ifade eden ancak öneminin izleyici tarafından algılanmasının filmin sonlarına doğru sağlanılan nesne“
Örneğin: Hitchcock’un en önemli eserlerinden biri olan “Psycho” filminde Marion Crane tarafından çalınan 40 dolar, filmin sonlarına doğru “Bates Motel” isimli bir otele yerleşmesi ve hikayenin orada çok büyük bir değişime uğraması sonucunda anlamdırılır.
- Vertigo Efekti: Vertigo efekti, konunun merkezini kadrajın içerisinde tutarken, konunun önü, arkası ve yanındaki nesneleri hızlı bir odak değişimi sebebiyle değişime uğratmasıdır.
- Deus Ex Machina: Sonucu neredeyse içinden çıkılmaz olacak bir durumda, her şey umutsuz gibi görünen bir anda, bir kurtarıcının (Bir nesne, insan ya da obje olabilir) gelip durumu kurtarmasına verilen isimdir.
Bugün, tüm sinema severler için bir yazı hazırlamıştık. Bu detaylı “Sinema Terimleri Sözlüğü”nden ve sinema kurallarının açıkladığı yazıdan memnun kalmışsınızdır.