Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Pratik Dışında Enstrümanda Gelişmenin Yolları konusunu ele alacağız.. Bir müzik aletinde gelişmek istiyorsanız mutlaka uzun saatler hatta haftalar boyunca enstrümana çalışmanız gerektiği su götürmez bir gerçektir. Ancak enstrümanınıza çalışmanın dışında atacağınız bir kaç adım da sizi müzik kültürünün içine dahil edecek ve müzik bilincinin oluşmasını sağlayacaktır. Müzik bilincini oluşturduktan sonra emin olun yaptığınız en basit bir egzersiz bile sizler için daha anlamlı gelecek ve kendinizi daha iyi motive edeceksiniz.
Enstrümanda ilerlemenin en önemli yollarından biri de kendinizi motive etmektir. Özellikle başlangıç seviyesindeki alıştırmalar bağlamında el kol koordinasyonunu geliştirme amaçlı yapılan egzersizlerde belirli bir melodi ortaya çıkmadığı için uzun saatler çalışmak biraz sıkıcı gelebilir. Ancak bu egzersizleri neden yaptığınızı ve size ne katacağınızı bilirseniz motiveniz artabilir ve kısa sürede enstrüman eğitiminde uzun yollar katedebilirsiniz..
Müzik Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp ücretsiz randevu alabilirsiniz.
Pratik Dışında Enstrümanda Gelişmenin Yolları
Müzik Bilinci Oluşturmak
Yazımızın ilk paragraflarında belirttiğimiz gibi müzik bilincini oluşturmak kendinizi daha iyi motive etmenizi sağlayacak, şarkıları daha verimli çalmanıza hatta şarkıların ruhuna girerek (Ya da moduna girerek) çalmanızı sağlayacaktır. Peki müzik bilinci nasıl oluşturulur? Müzik bilincini oluşturmak ilk önce kişinin kendisinde başlar. Evet çok klasik bir başlangıç oldu ama gerçekten de öyle :)
Bir egzersizi neden yaptığınızı veya bir enstrüman kuralının neden öyle olduğunu, neden öyle yapılması gerektiğini sorguladığınız an müzik bilincinin oluşması başlıyor. Kısacası her şeye neden sorusunu sorarak başlanabilir. Yapılması gereken her egzersiz, uyulması gereken her kuralın mutlaka çok önemli bir mantığı vardır. Mantığı anladıktan sonra gelen ilk “hmmm” sesi ile müzik bilinci oluşur :)
Alacağınız her mantıklı geri dönüş (Mantığını oturtana kadar öğretmeninize neden sorusunu sorabilirsiniz) sizi daha bilinçli çalışmaya itecektir. Tüm aşamalarda bu mantığı anlamanız kritik önem arz etmektedir..
Müzik Ortamlarına Dahil Olmak
Okullardaki müzik topluklarından, sitelerdeki forumlara kadar hepsine dahil olun ve zincirlerinizi kırın. Müzik bir iletişim aracıdır ve müzikle iletişime geçmediğiniz sürece enstrümanınızı geliştirmeniz zorlaşacaktır. Ayrıca unutmayın, sizi siz yapan kendiniz değil çevrenizdir. Çevrenizde ne kadar sanatçı olursa siz de o kadar sanatın içinde olursunuz. Çekinmeyin ve müzik ortamlarına dahil olun. Müziğin içinde olmadan müzik yapmak adaptasyon açısından sizi zorlayabilir.
Nasıl müzik ortamına girebilirim ki diyorsanız şimdi size muhteşem bir yol göstereceğiz. Sitemizin üst kısmından iletişim sekmesine tıklayın, (Ama önce makalemizi bitirin çünkü bu bizim için çok değerli) orada açık adresimizi göreceksiniz. Kursa dahil olun ya da olmayın, çıkın gelin. Bir merhaba demeniz yeterli :)
Farklı Müzik Türlerini Keşfetmek
Keşif duygusunun en önemli ilaçlarından birisi de müziktir. İlk akoru bastığınızdaki o keyif, ilk şarkı çıkardığınızdaki o mutluluk ve ilk orijinal melodilerinizi oluşturduğunuzdaki o haz. İnanın bunları burada yazarak açıklamak mümkün değil. Keşfetme duygusunu hiç o kadar keskin hissetmeyeceksiniz..
Ayrıca bir müzik türünde ilerlemek istiyor olsanız dahi farklı müzik türlerini keşfetmenizi ve çalmayı öğrenmenizi tavsiye ederiz, zira ilhamın nasıl ve nerede geleceği hiç belli olmaz. İlginizi çekmeyen bir müzik türünde öğrendiğiniz akor yürüyüşü ve armoni kendi müzik türünüzde size yol gösterici olabilir..
Konserler Ve Aktiviteleri Takip Etmek
Günün sonunda hayallerinizdeki şarkıyı canlı dinlemek sizleri motive edecektir. Eğer iyi bir dinleyiciyseniz canlı performanslar sizin için bir altın madeni olabilir. Müzisyenlerin hatalarını nasıl giderdiklerini, şarkının neresinde ve nasıl değişiklikler yaptıldığını görebilir ve üzerine düşünebilirsiniz.. Ayrıca imkanınız olursa müzisyenlerle sahne sonrası muhabbet etmekten çekinmeyin. İnanın müzisyenler konser sonrası sohbetlere bayılırlar..
Müzisyenlikten Sanatçılığa
Bize göre müzisyenlik sadece enstrüman çalmayı bilmek değidir. Ayrıca o enstrümanın tüm tarihini, kültürünü de bilmektir. Müzisyenin uğraştığı müzik türünün tarihini, kültürünü bilmesi onu diğer sanatların da içine dahil edecektir. Diğer sanatların yanı sıra tarih, coğrafya gibi bilimler de müzik türünün keşfi sırasında müzisyenin enstrümanı olacaktır. İşte bu bizce tam olarak Sanatçı olmaktır.. Yol çok uzun ve keyifli, bizce varmanın değil yolda olmanın keyfidir müzik.
Blog Gönderimizi Dinlemek İçin: