Piyano çalmayı öğrenmenin en sinir bozucu yanlarından biri de eski hataları sürekli olarak yeniden düzeltmeye çalışmaktır… Piyano çalmaya başladığınızda hızlı sonuç almak istediğinizi biliyoruz, bu yüzden gereksiz olduğunu düşündüğünüz her şeyi atlamayı planlıyor da olabilirsiniz… Ancak piyano çalarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var ve bu noktalara dikkat etmediğiniz takdirde sonuç, daha sonra kırılması oldukça büyük acı veren bazı kötü alışkanlıklar edinmek olacaktır.
Bu tuzaklara düşmek zorunda değilsiniz!
Nasıl mı? Sizin için bu sorunun yanıtını 5 maddede derledik…
Hata 1: Kötü Duruş
Piyano çalmaya yeni başladığınızda, piyano karşısında nasıl oturduğunuza pek dikkat etmemiş olabilirsiniz. Ancak, artık piyanodaki duruşun en önemli etmenlerden ve piyanonun temellerinden biri olduğunu bilmelisiniz! Çok alçakta veya çok yüksekte, çok yakında veya çok uzakta oturursanız omuzlarınız ve sırt ağrılarınız zamanla sertleşecektir ve yaşayacağınız acılar sizi yıpratacaktır…
Piyanonun başında nasıl oturduğunuza dikkat etmek için bir dakikanızı ayırırsanız, tüm bu acı ve ağrılardan kaçınmak oldukça kolaydır.
Her iki ayağınızı birbirine paralel olarak yere koyarak başlayın. Dik ve rahat bir pozisyonda oturmayı deneyin. Kafanızda bir kitabı (veya bir taç – sizin için ne işe yararsa) dengelediğinizi bile hayal edebilirsiniz.
Ardından, üst kollarınızın ve dirseklerinizin yanlarınızdan sarkmasına izin vermeyi deneyin. Ön kollarınızı yere paralel tutun. Bu noktada öne eğilmeden veya omuzlarınızı kaldırmadan tuşlara ulaşabilmelisiniz.
Kural mahiyetinde:
- Nefes alırken karnınız piyanonuza değerse kesinlikle çok yakınsınız demektir.
- Tuşlara ulaşmak için kollarınızı yoğun bir şekilde germeniz gerekiyorsa, muhtemelen çok uzaktasınız demektir.
- Piyanonuzu çalarken bir kedi kucağınıza oturabilirse, klavyenizle aranızdaki mesafe mükemmele oldukça yakındır diyebiliriz.
Şimdi mükemmel bir şekilde oturduğunuza göre, tuşları oynatmaya başlamadan önce ellerinizi şu şekilde konumlandırın: tuşların üzerinde sadece parmak uçlarınız olsun. Bunu, parmaklarınız hafifçe kıvrılmış şekilde ellerinizi kavisleyerek yapın. Küçük bir top tuttuğunuzu hayal etmek yardımcı olabilir.
Hata 2: Uzun Seanslar
Sevdiğiniz yeni bir şarkıyı öğrenmeye başladığınız anları düşünün nasıl da coşkuluydunuz değil mi? Tek seansta elinizden geleni yaparak çok şey öğrenmeye çalıştınız belki de… Ancak bu durumlar, genellikle hayal kırıklığı ve sıkışık parmaklarla sonuçlandı-ne yazık ki-. Sizi anlıyoruz bu yüzden tüyolarımızı sizlerle paylaşıyoruzJ
Başlangıçta her gün yaklaşık 10 dakika pratik yapmak yeterlidir. Kaslarınızın yeni hareketlere adapte olması gerekiyor ki bu da oldukça zor bir iştir! Haftada bir kez yapılan maraton seanslarına göre her gün kısa süreli alıştırmalar elleriniz üzerinde çok daha kolay bir şekilde kas hafızanızı destekleyici olacaktır.
Gittikçe daha iyi hale geldiğinizi göreceksiniz ve daha uzun süre pratik yapabileceksiniz. Ancak profesyonel müzisyenlerin bile provaları sırasında molalara ihtiyacı vardır. Çoğu hiçbir zaman 40 dakikadan fazla pratik yapmaz. Bu anlamda yetişkinler için günde 30 dakika makul bir çalışma süresidir. Küçük öğrenciler veya çocuklar için 10-15 dakikalık 2-3 seans daha verimli olabilir.
Hata 3: Bir Rutin Oluşturmamak
Özetle, pratik yapmayı alışkanlık haline getirmezseniz, iyi bir piyanist olamazsınız. Piyano ile olan ilişkiler başlarda yüksek hırslarla ve bol bol pratikle başlama eğilinde olurken, birkaç hafta sonra pratik seansları daha seyrek hale gelir. Bir noktada, haftalardır piyanonuza dokunmadığınızı fark edersiniz.
Kendinizi öğrenme, geliştirme yolunda tutmak için günlük rutininizi, o günün bir parçası yapın (tıpkı dişlerinizi fırçalamak gibi). Birkaç hafta sonra, pratik zamanı gerçekten dört gözle bekleyeceksiniz. Tek gereken günde en az 10 dakika. Bu, TV’de iki reklam arası! Neden onları daha yararlı bir şey yaparak harcamayasınız?
Hata 4: Yanlış Parmaklarla Çalmak
Piyano öğrenmeye yeni başlayanlardansanız, dikkati gözden kaçırdığınız şeylerden biri de parmak kullanımı muhtemelen… Temel olarak, en az dirençli yolu seçerek, anahtarları(tuşları) olabildiğince hızlı öğrenmek istiyorsunuz bi tabii. Bu yüzden en kolay ve en belirgin parmakla çalmayı tercih ediyor olabilirsiniz…
Buradaki sorun, apaçık görünen parmaklamanın her zaman en mantıklı seçim olmamasıdır. Çoğunlukla parmağımızın bir şarkıyı uygun tempoda çalmayı zorlaştırdığını son ana kadar fark etmeyiz… Sorunları daha da kötüleştiren bu alışkanlığı edinmek kolay, vazgeçmesi zordur…
Evet, sonradan parmak değiştirmek oldukça zordur. Neden mi? Çünkü kaslarımız notaları belirli bir şekilde çalmayı öğrendi. Tek çıkış yolu, başka bir parmakla sıfırdan başlamak ve tüm alıştırma adımlarını tekrar yapmaktır. Bu size haftalara mal olabilir ve hayal kırıklığına değmez.
Genel bir kural olarak: En az el zıplamasına ve pozisyon değişikliğine neden olan bir parmak bulmalısınız.
Bu nedenle, yeni bir parça öğrenmeye başladığınızda, hangi parmağın hangi notaları çaldığını düşünün. Ders, eğitim videoları ile pratik yaparken piyanistlerin hangi parmakları kullandığına dikkat edin. Profesyoneller, her bir parça için ideal parmağı bulmak için oldukça uzun zaman harcadılar. Daha gelişmiş bir müzisyenseniz, parçanın üzerinden geçebilir ve kendi parmağınızı not edebilirsiniz.
Hata 5: Klavyeyi Uzak Bir Köşeye Koymak
Muhtemelen “Gözden uzak, gönülden de ırak” sözünü biliyorsunuzdur. İşte bu söz, piyano için de geçerlidir. Klavyeniz odanızda ne kadar az görünürse, oturup pratik yapmak da bir o kadar zor olacaktır. Bu yüzden, klavyenizi sıkışık köşelerden uzak tutmaya veya yapabiliyorsanız gardıropların içine koymaya çalışın.:)
Gerçekten gördüğünüz bir yere koyun. İsterseniz, çalışma alanınızı odanızın yıldızı bile yapabilirsiniz. Her yürüdüğünüzde en sevdiğiniz şarkıları çalmanız için sizi baştan çıkarmalı! En azından klavyenizi neşeli, parlak ve rahat bir yerde tutun. Bodrumda eski raflar ve kutular arasındaki karanlık bir köşede oturmayı kimse sevmez…
Umarız bu ipuçları, piyano çalma yolculuğunuzda harika bir başlangıç yapmanıza yardımcı olur. Daha fazla ipucu ve tavsiye almak istiyorsanız Blog bölümüzdeki “En İyi Piyano Performansı İçin Formüller” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz…
🎹
Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın
Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.
Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direk sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz.
Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..
+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08 / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.
+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333 / Mobil telefonumuza 9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com
Sosyal Medya:
+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: www.facebook.com/ErturgutSanat
+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri
+ Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
+ Foursquare: Erturgut Sanat
+ Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat
Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?
Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir
İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.