Klasik Gitar vs Akustik Gitar

Gitar Farklılıkları

Tüm potansiyel gitaristlerin ortak sorusu, klasik gitar ve akustik gitar arasındaki farkın ne olduğudur…

Bu, dikkate alınması gereken ve aynı zamanda uzun bir geçmişe sahip güzel bir sorudur… İşte bu güzel soruyu yanıtlamak ve aklınızdaki soru işaretlerini gidermek için bugünkü yazımızın konusunu klasik gitar ile akustik gitarların bazı temel farklılıklarına ayırdık… Böylece bu farklılıkları daha iyi kavrayarak hangi stil gitarın sizin için doğru olduğuna kolayca karar verebileceksiniz…

Gelin hep birlikte bu temel farklılıkları inceleme altına alalım…

Klasik Gitar Ve Akustik Gitar Nedir?

Klasik ve akustik gitardan bahsederken bu konu çoğu gitarist için oldukça kafa karıştırıcıdır. O halde bir şeyleri daha net kılmak için öncelikle iki tür gitarın da neye benzediğini gösterelim:

Klasik Gitar

Klasik Gitar

Akustik Gitar

Akustik Gitar

Eğitimsiz bir gözle, şöyle gelişine bir bakıldığında bu gitarların ikisinin de birbirine çok benzediği söylenebilir; ancak biraz daha yaklaşınca iki tarzın benzerlikleri olduğu kadar farklılıkları olduğu da anlaşılacaktır… O halde onları biraz daha yakından tanıyalım.

Klasik Vs Akustik Gitar – Benzerlikleri

Kolayca tanımlanabilen birkaç benzerlik vardır, bu benzerlikler şunlardır:

  • Her iki gitarda da altı tel vardır ve EADGBE ayarlıdır.
  • Her ikisinin de ses deliği vardır ve tamamen akustiktir.
  • İkisinin de perdeleri var.
  • Her iki gitarda da ayar mandalları var.
  • Her iki gitarın da yuvarlak bir gövdesi var.

Bunlar gitar anatomisinin standart özellikleridir. Ancak, onları doğrulttuğunuzda farklar kısa sürede netleşir.

Klasik Vs Akustik Gitar – Farklılıklar Nelerdir?

Klasik ve akustik gitarı tartışırken temel farklar şunlardır:

  • Boynun boyutu.
  • Kullanılan teller.
  • Köprü türleri.
  • Ayar mandallarının türü ve tellerin dizilme şekli.

Bu parçaların her birine daha ayrıntılı bakalım.

Klasik Vs Akustik Gitar – Tel Tipi

Çoğu gitaristin hemen fark edeceği ana nokta, tellerin malzemesinin klasik gitar ile akustik gitarda tamamen farklı olmasıdır. Klasik bir gitarda naylon teller kullanılırken; Akustik gitarda ise çelik teller kullanılır.

İşte rahatça karşılaştırma için bazı fotoğraflar…

Klasik Gitardaki Naylon Teller

Klasik Gitar Ve Akustik Gitar Arasındaki Farklar

Akustik Gitarda Çelik Teller

Klasik Gitar Ve Akustik Gitar Arasındaki Farklar

Buradaki görsellerden de teller arasındaki farkı anlayabilirsiniz.

Her şeyden önce, bir şeyi açıklığa kavuşturalım – bu gitarların ikisi de esasında akustik gitardır, ancak biri naylon tel kullanırken (klasik) ve diğeri çelik tel (akustik) kullanır. Kafa karıştırıcı olabilir, evet ama bu husus iki gitar türü arasındaki farkları oldukça büyütür!

Klasik bir gitar naylon teller kullanırken modern akustik gitar çelik tel kullanır, bu nedenle genellikle bu gitarlar “çelik telli akustik” olarak anılırlar. Bu tellerin her iki türü de ses çıkarır elbette ancak her ikisi de çokça farklı hissettirir. Klasik bir gitarın naylon telleri, çelik tellere nazaran çok daha kalın, daha yumuşak ve daha hafiftir.

Çelik telli akustik gitar telleriyle,  klasik bir gitardan yankılanan sese nazaran(daha uzun süren) çok daha ince ve parlak bir ses elde edersiniz. Oysa Naylon teller daha kalındır ve tiz teller (G, B, yüksek E) naylon ve bas telleri metalli naylon dolgulardan yapıldığından veya E, A, D tellerinde naylon bobin tekniği kullandığından yeni başlayanlar için bu gitarlar çok daha rahat olabilir…

Klasik Gitar Ve Akustik Gitar Arasındaki Farklar

Çelik telli akustik gitarlar, tel için nikel ve bronz da dahil olmak üzere, imalat safhasında çeşitli metallerden yararlanır ve bu teller özellikleri bakımından elektro gitar tellerine daha yakındır, yani dokunuşlarınızda hissedeceğiniz üzere daha ince ve biraz daha keskindir. Yine de endişelenmeyin, yeterince pratik yaptığınızda parmaklarınızı o kadar da acıtmayacaktır.

Gitar Teli Tarihi

Klasik gitarlar çelik telli akustik gitarlardan çok daha önce ortaya çıkmıştır; 15. ve 16. yüzyıl İspanyol vihuela ve gittern’den türetilen kapsamlı bir soy ağacına sahiptir.

Günümüzde insanlar, 19. yüzyıl İspanyol Luthier Antonio Torres Jurado’nun yenilikçi ve devrimci tasarımlarını takip eden bir “modern klasik gitar” olarak değerlendiriyorlar.

Bugün bulunan tüm modern gitar modelleri (klasik ve akustik), Torres modellerinden türetilmiştir.

Klasik Gitar Ve Akustik Gitar Arasındaki Farklar

1900’lerin başında C.F. tarafından çelik tellerin piyasaya sürülmesinden önce. Martin & Company ve 1947’de Albert Augustine Strings tarafından naylon gitar tellerinin icadı, “gut” veya “katgüt” en yaygın kullanılan tel malzemesiydi (katgüt: bağırsak olarak da bilinir).

Bununla birlikte, yeni ve geliştirilmiş çelik ve naylon tel malzemeler kullanılabilir hale geldiğinde çoğu müzisyen, katgüt ipleri kullanmaktan tamamen uzaklaştı.

1900’lerin başında çelik tellerin artan popülaritesi C.F. Martin & Company yaratıcılarına atfedilebilir… Yeni çelik tel malzemesi, gitar anatomisi ile ilgili diğer değişikliklerin ve deneylerin yolunu açtılar ve bu da bugün bilinen çeşitli çelik telli gitar modellerinin üretimine yol açtı (düz üst, kemer üstü, çift-O, on iki telli, dreadnought ve çok daha fazlası).

Çelik telli gitarlar Gibson ve Taylor gibi kötü şöhretli gitarlar daha sonraları luthiers tarafından daha da popüler hale getirildi.

Çoğu folk, akustik rock ve caz gitaristi çelik telli gitarların sesini ve hızlı çalınabilirliğini tercih eder, ancak çelik telli gitarlar tipik olarak klavyeye telleri basarken daha fazla gerilim (parmak / el gücü) gerektirir.

Tonalite ve Sesler Arasındaki Farklar

Tını (Ses)

‘ Tını ‘ terimi, bir enstrümanın veya sesin ses kalitesini – tonalitesini – ifade eder. Tını, yüklü bir terimdir, bunu düşünmenin bir yolu da Louie Armstrong’un sesini dikkate almaktır. Kafanın içinde onun duyabiliyor musun? Sesinin özel kalitesi ve benzersizliği… işte bu tınıdır.

Klasik Gitar Ve Akustik Gitar Arasındaki Farklar

Peki, Klasik ve akustik gitarlar arasındaki ses veya tını farkı nedir?

Tel türleri bu ayrımda en önemli rolü oynar:

• Klasik (naylon) teller yumuşak, yumuşak, harp benzeri bir ton
üretir

• Akustik çelik teller parlak, metalik veya bazen dalgalı bir ton üretir.

Hangi tını kulağa daha iyi geliyor? 

Bu kişisel bir tercihtir! 

Akustik rock grupları, pop müzisyenleri ve country, çelik tel akustiği üzerinde oynama eğilimindedir. Klasik, İspanyol, bazı Çingene-caz ve halk müzisyenleri tipik olarak naylon tını tercih edeceklerdir.

Ancak çelik telli akustikte klasik veya flamenko gitar çalmanız önerilmez. Benzer şekilde, klasik bir gitarda çalınırsa, country şarkıları biraz “tuhaf” veya yumuşak gelebilir. Evet, elbette her ikisinde de öğrenebilirsiniz, ancak Oasis’ten “Wonderwall” veya The Beatles’tan “Yesterday”, klasik bir gitarla çalındığında kulağa oldukça tuhaf gelecektir.

Bu tarzları her enstrüman türünde çalmak fiziksel olarak mümkün müdür? Kesinlikle! Ancak, uygun enstrümanda çalınmadıkça, en sevdiğiniz şarkıların titreşimine uymayan veya tınılarını doğru bir şekilde yeniden üreten teknik ve çalma stilindeki farklılıkları göreceksinizdir.

Profesyonel İpucu: Telleri değiştirirken veya tıngırdatırken sağ elinizin konumuna bağlı olarak enstrümanınızın tınısını büyük ölçüde değiştirebilirsiniz:
• Sıkı ve parlak bir ses için köprüye daha yakın tıngırdatın veya teli gerin…

• Standart, doğal ve eşit bir ses için ses deliğinin başlangıcına yakın (köprü tarafına daha yakın) çalın veya tıngırdatın…
• Yumuşak, tatlı bir rezonans yansıtmak için klavyenin yakınında veya hatta üzerinde çalın veya tıngırdatın…

Ses

Çelik telli akustik gitarların daha büyük gövdeye sahip olması nedeniyle, akustik gitarlarda üretilen sesin hacmi, klasik gitarlara göre genellikle daha yüksektir.

Gitar luthiers, akustik enstrümanların doğal projeksiyonunu geliştirmenin yollarını geliştirmeye devam etti. Manuel Contreras, Jose Ramirez, Robert Ruck ve Mathias Dammann gibi klasik ve flamenko luthiers, yenilikçi çift tepe, “dolble tapa”, rezonatörler, yan monitör ses delikleri ve diğer gitar yapım metodolojileriyle 20. yüzyılda bu tür bir yeniliğe öncülük etti.

Not: Klasik veya akustik bir gitarın yapımında kullanılan ahşap türü, hem doğal tınıyı hem de bir enstrümanın ürettiği hacmi derinden etkiler.

Anatomik Farklar

Gitar Eşik Genişliği: Kalın mı İnce mi, Geniş mi Dar mı?

Klasik ve akustik gitarlar arasında farkında olunması gereken başka bir temel ayrım varsa,  o da klasik gitarların çelik telli akustik gitarlardan daha kalın bir boyun eğilimi göstermesi, yani teller arasındaki mesafenin de daha geniş olmasıdır.

Orta ve büyük boy elleriniz varsa, daha geniş bir gitar boynu daha rahat hissedebilir. Teller arasındaki boşluğun hem sağ hem de sol parmaklar için yararlı olduğunu hissedeceksiniz, çünkü parazitlenme şansı daha azdı veya yanlışlıkla birden fazla tele aynı anda dokunulma riski düşer…

Tersine, eğer nispeten küçük elleriniz varsa, o zaman standart bir vücut klasik gitarının bazen perdeler ve yaylılar arasında gerekli olan geniş uzantılarla çalmanın çok zor olduğunu hissedebilirsiniz.

Son olarak, klasik gitarlar daha düz bir boyun arkasına sahip olma eğilimindeyken, akustik gitarların daha yuvarlak bir arka kısmı vardır. Bu, sol el başparmağına göre ikisi arasındaki farklı çalma stillerini de bünyesinde barındırır.

Klasik Gitar Ve Akustik Gitar Arasındaki Farklar

‘Gitar Eşik Genişliği’ Nedir? Gitar Eşiği Nerededir?

Gitar boyun genişliği genellikle boynun gitarın ‘eşik’ ile buluştuğu yerden ölçülür. Gitar eşiği, başlığın yakınındaki telleri destekleyen küçük bir sert malzeme parçasıdır. Gitar somunları genellikle abanoz, plastik veya (daha az yaygın olarak) fildişi malzemeden yapılır.

Çok mu kapsamlı konuşuyoruz? O halde şöyle ifade edelim: hem çelik telli hem de klasik gitarlar üreten Yamaha’ya göre, bir Yamaha standart klasik somunun genişliği 52 mm (yaklaşık 2.05 inç) iken, standart çelik telli model 42 mm (yaklaşık 1.65 inç) genişliğe sahiptir. Bu yaklaşık 1 cm genişlik farkı demektir.

Profesyonel İpucu: Klasik gitar boynunuzun elleriniz için çok geniş olduğunu mu düşünüyorsunuz? 2. perdeye veya üstüne bir Kapo(Kapo telli müzik aletlerinde kullanılan, müzik aletinin sap kısmına takılarak son perdenin daha ileri çekilmesini sağlayan, bir çeşit kelepçe. ) takmayı deneyin. Bu, perdeler arasındaki boşluğu azaltmaya yardımcı olacaktır.

Gitarda Gövde Şekli Farklılıkları

Yukarıdaki gitar teli tarihi bölümünde bahsedildiği gibi, CF Martin & Company , 1900’lerin başında gitar gövdesi şekli ve yapısını denemeye başladı.

‘Kalın Gövdeli’ Dreadnought gövde stili, çelik telli akustik gitarlar için popüler standart haline geldi. Dreadnought gitarlar klasik gitar modellerinden daha büyük, daha ağır ve genellikle daha yüksek seslidir.

Pickguard Golpeador’a Karşı:

Çelik telli akustik gitarın, ses deliğinin sağ tarafında kırmızımsı kahverengi bir şekle sahip olduğunu fark edeceksiniz. Buna “Pickguard” denir ve gitaristin gitar penasının çarpma eğiliminde olduğu tahtayı koruyan plastik bir kalkan görevi görür.

Öte yandan, flamenko gitarların bir pickguardı yoktur, bunun yerine ahşabı parmak/tırnak vuruşlarından koruyan, golpeador olarak bilinen plastik bir kalkan vardır.

‘Golpe’ terimi ‘vurmak’ anlamına gelir ve gitaristlerin gitarın gövdesine vurmak için yüzük parmaklarını (veya bazen başparmağını) kullandıkları bir flamenko tekniğini ifade eder. 

Klasik gitarlarda ne bir pikap ne de golpeador yoktur, bu yüzden dikkatli çalmaya özen gösterin!

Klavye (klavye) işaretçileri:

Çelik telli gitarlar, genellikle gitarın boynunun üst kısmında ve klavyenin kendisinde noktalara sahiptir. Çelik telli akustik gitarlar tipik olarak 3., 5., 7., 9., 12. ve (bazen) 15. perdede işaretleyicilere sahiptir.


Klasik gitarlarda ise tipik olarak hiç perde işareti bulunmaz. Varsa, sadece gitar boynunun üst kısmındaki noktaları içerebilirler ancak klavyenin yüzeyinde yer almazlar.

Profesyonel İpucu: Klasik veya Flamenko gitarınızda nokta yoksa, seçtiğiniz perdelere biraz beyaz çizgi sürmenizi veya küçük bir maskeleme ucu şeridi kullanmanızı öneririz. Özellikle 5., 7., 9. ve 12. perdelere işaret koymak sizin için verimli olabilir.

Akustik ve Klasik Gitarda Köprü Farkları

Yaylı çalgılar konusuyla ilgili olarak, akustik ve klasik gitar köprülerinin de farklı olduğunu söyleyelim. Akustik gitarlar, çelik telleri oyulmuş deliklerde sabitlemek için köprü kalemleri kullanırken, klasik gitar telleri köprüye bağlanır.

Köprüdeki yapısal farklılıklar aynı zamanda tel değiştirme işleminin akustik ve klasik gitarlar için oldukça farklı olduğu anlamına gelir. Genel olarak konuşursak, bir çelik tel üzerinde tel değiştirmek, klasik gitarlar için gerekli olan titiz dokuma tekniklerinden daha hızlı ve kolaydır.

Başlık ve Ayar Mandalları

Klasik gitar akort mandalları çelik telli akustik gitar akort mandallarından çok farklıdır. Klasik gitar mandalları plastik ve metal malzemeler içerirken, akustik gitarlar yalnızca metal kullanır.

Aşağıdaki görüntüden de görebileceğiniz gibi, tellerin sarılma şekli ve ayar mandallarının açısı da bir farklılık noktasıdır:

Klasik Gitar Ve Akustik Gitar Arasındaki Farklar

Düz ve Yuvarlatılmış Klavye Şekli:

Klavye işaretleyicilerinin yanı sıra klasik ve akustik gitar klavyelerinin şekli de farklıdır. Klasik gitarlar genellikle düz bir klavyeye sahipken, akustik gitarlar hafif kavisli (veya “yuvarlatılmış”) bir klavye şekline sahiptir:

Peki, yuvarlatılmış ve düz bir klavye arasındaki fark nedir? Akustik ve elektro gitar çalanlar, hafif eğrinin akor çalmak için daha kolay ve daha rahat olduğunu düşünürler. Klasikçiler ise, çubuk akorları çalmak, notaları bükmek veya güvenli bir şekilde çekiçle / çekip çıkarmak için daha düz boynu tercih etme eğilimindedir.

Profesyonel İpucu: Yalnızca boynun arka kıvrımına değil aynı zamanda klavye yarıçapına da uyacak şekilde tasarlanmış bir başlık aldığınızdan emin olun. Muhtemelen bir vızıltı duyacaksınız veya klasik bir gitarda bir akustik gitar capo’sunu sabitlerken zorluk yaşayacaksınız.

Tarz Farklılıkları

Duruş

Klasik gitaristler gitar gövdesini sol bacağın üzerine yerleştireceklerdir ve gitarı kaldırmak üzere tabure, gitar yastığı, ergonomik gitar desteği kullanacaklardır. Bu sayede gitar uygun açıya ulaşabilecektir.

Akustik gitaristler de gitarı sol bacağa koyabilirler, ancak daha çok sağ bacağa yerleştirirler. Akustik Gitar, klasikten farklı olarak yükseltilmeden de düzgün tutulabilir.

Bazı akustik gitaristler de gitar çalarken ayakta durmayı severler ve gitarı sabit tutmak için bir kayış kullanırlar. Klasik gitaristler ise çalarken asla ayakta durmazlar.

Sol El Farkı

Klasik ve akustik gitar çalmak arasındaki en önemli sol el farkı, başparmağın boyun arkasına yerleştirilmesidir.

Klasik gitaristler başparmağı aşağıda ve göreceli olarak düz, boynun ortasına kadar tutarlar.

Akustik gitaristler ise sol el başparmaklarını boynun üstünde yahut yukarısında tutma eğilimindedirler. Ve bazen başparmaklarını 6. telde bas notaları çalmak için kullanırlar. Zira Gitarın yuvarlak boynu bunu teşvik eder.

Not: Elinizi dengelemek, notalarınızın ve akorlarınızın sesini güçlendirmek ve diğer sol el parmaklarınız için gereken basıncı azaltmak için başparmağınızı aşağıda tutmanın daha birçok avantajı olduğunu söyleyebiliriz.

Sağ El Farkı

Akustik ve klasik gitaristler de tipik olarak farklı sağ el teknikleri uygularlar. Klasik gitaristler telleri sağ el başparmağı, işaret parmağı, orta ve ortaparmaklarıyla ve tırnak vuruşlarıyla koparma tekniğiyle gerçekleştirirler, oysa akustik gitaristler dizeleri çalmak için genellikle plastik bir pena(mızrap) kullanırlar.

Çoğu akustik gitarist bir penayla çalmayı tercih etse de, bazıları parmakla çalmayı de sever. Hatta bazı müzisyenler, klasik ve Flamenko gitaristleri için norm olan tırnaklarını uzatmak yerine paslanmaz çelik parmak ucu takmayı tercih ederler.

Sonuç

Klasik gitar

  • Naylon dizeleri kullanır
  • Daha kalın (daha geniş) Boyun
  • Dizeler arasında daha geniş mesafe
  • Tellere basarken daha az sol parmak basıncı gerekir
  • Daha hafif vücut ağırlığı
  • Daha küçük gövde
  • Müzisyenler daha sık parmaklarını tıngırdatmak için kullanırlar, parmak toplama daha yaygın bir tekniktir
  • Klasik gitarın yerleşik bir pedagojisi ve repertuvarı vardır
  • Yumuşak, soft, arp benzeri bir ton yansıtır

Çelik telli gitar

  • Çelik teller kullanır (metal)
  • Tiner (daha dar) Boyun
  • Dizeler arasında daha az mesafe
  • Tellere basarken daha fazla sol parmak basıncı gerekir
  • Daha ağır vücut ağırlığı
  • Daha büyük gövde
  • Müzisyenler daha sık tıngırdatmak için bir pena kullanırlar, parmakla çalmak da mümkündür ve bazı gitaristler çelik parmaklarını bile kullanır.
  • Çelik telli gitar, folk, akustik rock ve caz gibi çeşitli stiller için uygundur.
  • Parlak, metalik, ince bir ton yansıtır

Gördüğünüz gibi klasik gitarı akustik çelik telli gitardan ayıran birçok faktör bulunmakta. Peki, Size en uygun model hangisi? Bu sorunun cevabı, aradığınız sese, çalmak istediğiniz stile ve elbette enstrümanın ellerinizde nasıl hissettiğine bağlıdır. Her biri güzel sesler yaratabileceği ve sonsuz neşe getirebileceği için her iki gitar stilini de denemenizi tavsiye ederiz.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direk sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir