Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizlerle birlikte Flamenko Gitar İle Klasik Gitar Arasındaki Farkları ele alacağız. Daha önce bir flamenko gitarını klasik bir gitarla karıştırmış olabilirsiniz. Bu tamamen anlaşılabilir bir durum çünkü her iki gitar da birbirine çok benziyor! Aslına bakarsanız neredeyse aynı görünüyorlar ama aynı zamanda çok farklılar. Bu makalenin amacı klasik gitar ve flamenko gitar arasındaki farkları açıklamaktır. Umarım bu, iki gitarı ilk bakışta ayırt etmenize yardımcı olur.

Gitar Kursu hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın.. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp randevu alabilirsiniz..

Klasik Gitar İle Flamenko Gitar Arasındaki Fark Nedir?

Klasik ve Flamenko gitar arasındaki fark, malzemeleri, kalınlığı, hareket kabiliyeti ve sesini içerir. Flamenko gitarlarda genellikle ladin kullanırken, klasik gitarlar çoğunlukla üst ağaç olarak sedir kullanır. Flamenko gitarları ayrıca klasik gitarlara göre daha hafiftir ve daha yüksek sese sahiptir.

Ağaç Malzemesi

Klasik Gitar İle Flamenko Gitar Arasındaki Farklar

Flamenko gitarın üst kısmı veya ses tahtası tipik olarak sadece ladin ağacından yapılır. Klasik gitarın üst kısmı da tercihen ladin ağacından da yapılabilir, ancak sedir gibi koyu renkli ağaç malzemelerin kullanılması daha yaygındır. 

Ladin genellikle parlak renkli bir ağaçken sedir koyu renkli bir ağaçtır. Bu renk özelliği, klasik ve Flamenko gitarlarını görsel olarak ayırt etmek için kullanabileceğiniz bir özelliktir. Flamenko gitarları genellikle açık renkli üst kısımlara sahipken, klasik gitarlar çok daha koyu renklidir.

Flamenko gitarın arkası ve yanları Hint Gülağacı gibi çeşitli ağaçlardan yapılabilir, ancak geleneksel olanlar selvi veya çınardan yapılır . Bu ahşaplar daha açık renklidir ve gitarın arka ve yan taraflarında beyazımsı bir renk ile görülebilir. Daha açık renkli selvi veya çınar kullanan bu flamenko gitarlarına Blanca gitarları denir.

Klasik gitarların arka ve yan kısımları genellikle koyu renkli Sedir, Maun veya Gül ağacından yapılır . Klasik gitarlarda asla servi veya çınarın arka ve yan kısımlarını ağaç malzeme olarak görmezsiniz. Bu, klasik gitarların arka ve yanlarının her zaman flamenko gitarlarının açık, beyazımsı renginden daha koyu olduğu anlamına gelir. 

Ağırlık

Klasik Gitar İle Flamenko Gitar Arasındaki Farklar

Flamenko gitarları, klasik gitarlara kıyasla önemli ölçüde daha hafiftir. Bu fark, ağaç malzemenin farklı yoğunluk ve kalınlıklara sahip olmasından kaynaklanmaktadır.

Ağırlık farkı ne kadar?

Standart bir klasik gitar yaklaşık 1,9 kg ağırlığındayken , standart bir flamenko gitarı yaklaşık 1,5 kg ağırlığındadır . Fark, gitarın modeline göre değişir. Ancak ortalama olarak klasik gitarlar, flamenko gitarlarından %36 daha ağırdır. 

Kalınlık

Klasik Gitar İle Flamenko Gitar Arasındaki Farklar

Klasik gitarlar, flamenko gitarlarından daha derin bir gövdeye ve daha kalın ahşaplara sahiptir. Bu, iki gitar arasındaki ağırlık farkları ile ilgili önceki noktayı desteklemektedir. Daha kalın gövde, klasik gitarların flamenko gitarlarından daha ağır olmasına neden olur. 

Klasik gitarların yanlarında flamenko gitarlarından yaklaşık 0.125 inç (3.175 mm) – 0.25 inç (6.35 mm) daha fazla derinlik vardır. Bu ekstra kalınlık, klasik gitarları daha sürdürülebilir kılar ve daha parlak sesli flamenko gitarlarından daha sıcak bir ton üretir. 

Klasik Gitar İle Flamenko Gitar Arasındaki Farklar

Tel Yüksekliği

Genel olarak, klasik bir gitarın tel yüksekliği flamenko gitarlarından daha yüksektir. Hatta yükseklik farkı ikiye katlayabilir. Aşağıdaki tablo, standart bir klasik gitarın hareket yüksekliği ile flamenko gitarının üç alanda ölçülen hareket yüksekliği arasındaki farkı göstermektedir..

Ölçülen AlanKlasik gitarFlamenko Gitar
1. Perde0,12 inç (0,3 cm)0,08 inç (0,2 cm)
12. Perde0,24 inç (0,6 cm)0,18 inç (0,45 cm)
Üst (Köprü Yakını)0,57 inç (1,45 cm)0,34 inç (0,88 cm)
Tel Yüksekliği

Flamenko gitarları daha düşük tel yüksekliğine sahiptir çünkü daha kolay ve daha hızlı çalınabilirliği amaçlanır. Klasik gitarlarla karşılaştırıldığında, flamenko gitarları, çalımlarda belirli efektler üretmek için daha fazla sol el tekniklerine hitap. Hareket yüksekliğinin kısa olması, yüksek tel yüksekliklerinde mümkün olmayan bu efektlerin flamenko gitarlarda üretilmesini kolaylaştırır..

Flamenko gitarlarının daha düşük tel yüksekliğine sahip olmasının bir diğer nedeni, müzikleri için uğultu sesini istemeleridir. Vızıltı, Flamenko’nun rasgueados adı verilen agresif tıngırdatma kalıpları ve picados adı verilen yoğun parmak toplama kalıpları için gereklidir. Düşük tel yüksekliği, tellerin uğultu sesleri üretmesini sağlar.   

Öte yandan, klasik gitarlar hiçbir şekilde uğultu sesinin duyulmasını istemezler. Klasik gitarlar net bir melodi ve kesin bir tempo çalmayı vurgular, bu nedenle yaylı vızıltı gibi ses efektlerinin eklenmesi müziklerini mahveder. Bu nedenle klasik gitarlarda istenmeyen vızıltı seslerini önlemek için daha yüksek bir tel yüksekliği gereklidir.

Ses

Klasik Gitar İle Flamenko Gitar Arasındaki Farklar

Klasik ve Flamenko gitarları arasındaki ses farkı oldukça net duyulabilir. Çalma stili nedeniyle, flamenko gitarlarının agresif, güçlü ve vurucu bir tona sahip olması gerekirken, klasik gitarların müziğini çalmak için yumuşak ve yumuşak bir tona ihtiyacı vardır. Başka bir deyişle, flamenko gitarlarının sesi klasik gitarlardan daha yüksektir.

Ses yüksekliği farkı aslında oldukça önemlidir. Her iki gitar da aynı odada çalınıyorsa, büyük olasılıkla klasik gitarların sesini duyamazsınız. Flamenko gitarlarının ses seviyesi her zaman klasik gitarların sesine hakim olacaktır. 

Koruyucu Plaka 

Klasik Gitar İle Flamenko Gitar Arasındaki Farklar

Flamenko gitarlarının çalma tarzı, gitarın gövdesine tırnaklarla çok fazla dokunmayı gerektirir. Bu nedenle flamenko gitarları, gitarın üstüne monte edilmiş plastik bir plaka ile birlikte gelir. Bu plastik plaka şeffaftır ve golpeador olarak adlandırılır. Bu plastik plakanın eklenmesi, gitarın bitişini flamenko gitarlarının çalma tarzından gelen agresif vuruşlardan koruyacaktır.  

Klasik gitarların çalış stili, ses efektleri için oyuncunun gitara vurmasını gerektirmez. Klasik gitarlar için çalınan müzik yumuşak ve yumuşaktır, bu nedenle teller dışında herhangi bir ek ses efekti istenmez.  

Çalış Tarzı

Klasik Gitar İle Flamenko Gitar Arasındaki Farklar

Klasik gitarlar çoğunlukla klasik müzik çalmak için kullanılır, bu da yumuşak çalış ve yumuşak tonlar için ideal oldukları anlamına gelir. Klasik müzik hızlı bir tempoda çalınabilse de, yavaş ve yumuşak tempo da oldukça popülerdir. 

Buna karşılık, flamenko gitarları, ayaklarını yere vuran dansçıların sesini destekleyebilecek müziği çalmak için kullanılır. Bu, flamenko gitarlarının bu rol için ideal olan daha yüksek, agresif ve güçlü bir ton gerektirdiği anlamına gelir. Tempo genellikle hızlı ve yüksek, çok nadiren flamenko gitarları yavaş ve yumuşak müzik için çalınır. 

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İzmir sanat kursları arasından, müzik kursu arayışında olanlar için, enstrüman çalıp, enstrüman kursu alıp yeni bir hobi edinmek isteyenler için, Erturgut Sanat Merkezi bir çok enstrümanın dersi sunıyor! İzmir müzik kursu bakımından çok şanslı bir yer, bir çok seçenek var! Siz de müzik kursu almak istiyorsanız Erturgut Sanat’a davetlisiniz, siz istekli olun ve gerisini bize bırakın!

Erturgut Sanat Ailesini her zaman ziyaret edebilirsiniz..