Keman Çalarken Yapılan Hatalar
Bugün sizlere, keman çalarken sık yapılan hataları listeleyerek hatalarınızı görmenize ve bunları düzeltmenize yardımcı olacağız. Yazmış olduğumuz hataların yanlarına çözümlerini yazarak bu sık yapılan hataları düzelterek herkesin kemanı doğru bir şekilde çalmasını sağlamayı amaçlıyoruz.
Aklınızda şu sorular mı var;
♦ Keman çalarken hangi hataları yapıyor olabilirim?
♦ Keman çalarken sıklıkla yapılan hatalar nelerdir?
♦ Keman çalarken her yerim ağrıyor, acaba bir yanlış mı yapıyorum?
Merak etmeyin, yukarıda yazmış olduğumuz ve aklınızda oluşabilecek diğer tüm potansiyel sorularınızın cevaplarını bu yazıda bulabileceksiniz. Dilerseniz yazımıza geçelim.
Keman Çalarken Yapılan Hatalar
Keman çalarken genelde yeni başlayanların yapmış olduğu çok fazla hata bulunmaktadır. Eğer kendinizi hatalı bir şekilde eğitmek istiyorsanız, keman çalmayı öğrenmek kadar, yapılan hataları bilmek, bu hataları yapmamaya özen göstermek ve hata yapıyorsanız da düzeltmeye çalışmak. Bu yazımızda, dediğimiz gibi keman çalarken yapılan hataları ve bu hataların çözümlerini açıklıyoruz ki herkes doğru bir şekilde keman çalmayı öğrenebilsin. Dilerseniz ilk hatadan başlayalım.
1) Metronom İle Çalışmamak
Nasıl ki dünyanın bir haritası, bir yemeğin pişme süresi, kısacası her şeyin bir zamanı ve ölçüsü var ise, müzikte de aynı şey geçerli. Keman ile bir şarkıyı çalarken, şarkının temposuna göre çalmalıyız, aksi takdirde şarkı ne kulağa güzel gelir ne de çalan kişi doğru çalabilir. Dolayısıyla, keman ile yaptığımız pratikleri ve alıştırmaları da bir metronom cihazı ile doğru tempolarda, tempoları çalabilme kapasitemize göre arttırarak çalışmalıyız. Metronom, haritasız kalan bir dağ komandosu gibidir.. Eğer bir dağ komandosu haritasız kalırsa, yanlışlıkla düşman topluluğunun içerisine girip, istemediği durumlar ile karşılaşabilir. Kemanda metronom kullanmazsanız, siz de istenmeyen durumlar ile karşılaşabilir, komandonun ki gibi olmasa da çok kötü durumlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu kötü durumlar şunlardır:
- Hiç kimse ile birlikte çalamazsınız. Metronom ile çalışmamak, ritim duygusunun ve ritim kulağının gelişmesini engellediği için hiç bir birey ile ortak bir ritim ve tempo üzerinde şarkı çalamazsınız. Bunun yanında kendi başınıza bile çalamayacak duruma gelmeniz mümkündür. Siz doğru çaldığınızı zannederken, aslında yanlış çalıyor ve bunu farketmiyor olabilirsiniz. İşte bu bütün hataların ve gerilemelerin önüne geçebilmek için metronom kullanılmalıdır.
- Hiç kimse ile birlikte çalamamak, özgüveninizi kırıp, enstrümandan soğumanıza hatta enstrümanı öğrenmeyi bırakmanıza yol açabilir. Çoğu müzisyenin (Özellikle kendine güveni olmayan ve hataları kaldıramayan kişilerin) en sık yaşadığı durumlardan birisi budur. Hataların düzeltilebileceğini unutup, tamamen depresif düşünen ve kızgınlaşan müzisyenler, bir süre sonra enstrümana ya ara verirler ya da komple bırakırlar.
2) Tekniksel Gelişmeye Önem Vermemek
İcra kısmından zevk alıp, kendini tekniksel açıdan geliştirmeyen kişiler, çalarken diğer kişilere göre sıkıntı çekebilirler. Bir enstrümanda “Şu çok önemli, sadece buna çalış” diye bir şey yok. O yüzden her açıdan kendinizi geliştirmelisiniz.
Kemanda iki adet tekniksel gelişme vardır. Bunlar;
♦ Yay Gelişimi: Yay gelişimi, teli akıcı bir şekilde çekme ile başlar, parmaklarınızı koymanıza kadar gider. Parmaklarınızı koymak için acele etmeyin, öncelikle yayı düzgün bir şekilde çektiğinizden emin olmalısınız. Tabi ki de yay gelişimi bu kadar kolay bir şekilde bitmiyor. Yay gelişimi için yazılmış kitaplar, çekilmiş videolar var. Bunları okuyup, izleyip bunları göz önünde bulundurarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Yay gelişiminizi hızlandıracak bazı alıştırmalar şu şekildedir:
- Yay gelişiminiz için öncelikle yayı düzgün ve doğru tutuş pozisyonunda tutmalısınız. Eğer yanlış bir şekilde tutuyorsanız, bu sizi hiç bir şekilde geliştirmez aksine sizi geriletir ve her şeyi yanlış öğrenmenize sebep olur. Eğer yay gelişiminizi hızlandırabilmek istiyorsanız, mutlaka yayı (arşeyi) doğru pozisyonda tutmayı öğrenmeli, buna dikkat etmeli ve bunu uygulamalısınız.
- Yay gelişimi için yapabileceğiniz en iyi egzersiz, sürekli keman çalmak olacaktır. Doğru bir şekilde yay çekebiliyorsanız, bunu sürekli uygulamak dışında yapılabilecek bir alıştırma yoktur. Farklı şekillerde çekilebilen şarkıları bulabilir, farklı şekillerde çekerek, yay gelişiminizi hızlandırabilirsiniz.
♦ Parmak Gelişimi: Yay gelişimini tamamladıktan sonra öğrenilmesi gereken diğer tekniksel bilgi ise parmak gelişimidir. Parmak kontrolünün sağlanmaması durumunda, ne kişinin çaldığı parça anlaşılır ne de çalan kişi keman çalmaktan zevk alır. Parmak gelişimi için yapılabilecek egzersizler vardır. Bu egzersizler içerisinde sizi en çok zorlayacak kısım yüzük ve serçe parmağınızdır. Bu yüzden bu iki parmağı ayrıca çalışmanızı öneririz.
3) Seslerin Yanlış Basılması
Keman perdesiz bir enstrüman olduğu için kemanda en çok yapılan hata, seslerin yanlış basılmasıdır. Bu konuda yapabileceğiniz en önemli egzersiz, yanınıza bir metronom cihazı alıp, bastığınız perdelerdeki notaların tam notalar olup olmadığını kontrol ederek çalışmak olacaktır. Kemana yeni başlamış birisi bu notaların tam nota olup olamadığını kontrol edebilecek bir tecrübeye sahip olmadığı için, metronom bu işi fazlasıyla üstlenecektir.
4) Zaman Ayırmamak
Ne yazık ki sadece keman için değil, diğer tüm enstrümanlar için geçerli olan bir hata bu. Zaman ayırmamak. Nasıl ki okuma-yazmayı öğrenmek için okula gidiyor, evde ödevlerinizi yapıyor, kısacası yeterli zamanı ayırıyorsanız, keman çalmayı öğrenirken de zaman ayırmanız gerekir. Aksi takdirde öğrenme süreciniz uzar, hatta yanlış öğrenebilirsiniz. Zaman ayırın, günde en az bir saat öğrendiğiniz şeyleri tekrar etmeye özen gösterin. Öğrenmek istediğiniz şey her ne olursa olsun, mutlaka yeterince zamanı ayırmalısınız. Eğer “Ahmet günde 1 saat çalışarak keman virtüözü oldu, ben de bir saat çalışıyorum, yetmiyor ama demek ki doğrusu 1 saat” diyip kendiniz için gerekli zaman aralığını bulmayı bile denemeden, kendiniz için yeterli saatler içerisinde keman çalışmazsanız, keman öğrenme süreciniz neredeyse hiç ilerlemez hatta gerilemeler bile gözlemlenebilir.
5) Aceleci Olmak
Herkez, her şeyi bir anda öğrenmek ister. Her parçayı, her tekniği hemen öğrenmek ister fakat müzikte “hemen” diye bir şey yoktur. Bir şeyi öğrenmek için onun yolundan gitmeniz lazım ve o yolun sonu asla gelmez, her zaman öğrenecek bir şey bulursunuz.
Eğer bir parçayı çalamıyorsanız iki sebebi vardır;
♦ Parça sizin o an bulunduğunuz seviyenin üzerindedir.
♦ Yay çekişi gibi tekniksel kısımlarda eksikleriniz olduğu için, sesleri tam veremiyorsunuzdur
Yukarıda bulunanlara dikkat ederek keman öğrenmeye çalışırsanız, emin olun keman çalmayı öğrenme süreciniz hızlanacaktır. Kendinizi geliştirmek için yeterli zamanı ve emeği ayırırsanız, mutlaka karşılığını hak ettiğiniz şekilde alısınız. İşte bunun için aceleci olmamalı, bilgileri sindirerek öğrenmeli ve düzenli bir şekilde uygulamalısınız. Nasıl ki İngilizce, ders çalışarak öğrenilebilir fakat konuşma pratiği yapmadan konuşulmaz ise, keman öğrenirken de hem ders çalışmalı hem de pratikleri uygulamalısınız, aksi takdirde sadece keman hakkında teknik bilgilere sahip olan birisi olursunuz.
Eğer yukarıda ki hatalardan bir tanesi bile sizde var ise, maddenin içinde geçen çözüm için yapılabilecek şeyleri yaptıktan sonra düzeleceğinden biz eminiz. Siz de kemanı hatasız çalabilrisiniz, tek yapmanız gereken şey yukarıdaki hataları yapmamak.
Ayrıca; eğer bir keman satın almak istiyor fakat hangi model/markayı satın alacağınız konusunda kararsız kalıyorsanız “En Uygun Fiyata En Doğru Kemanı Satın Alma Rehberi” isimi yazımızı okuyabilirsiniz.