Dünya üzerinde öyle ikililer vardır ki biri sizi hayattan soğuturken diğeri sizi hayata bağlayabilir. İşte müzik ve matematik de tam olarak bu ikililerden birisidir.
Çoğu insana göre müzik hayatta “güzel” olan ve eğlencenin, estetiğin merkezi iken matematik ise “doğru” ama bir o kadar da zor olan ve hayatın en zorlu sınavlarından biridir.
Fakat bu iki disiplinin birbirinden taban tabana zıt olmasıyla birlikte ortak oldukları bir nokta da vardır ki o da yaşamın başlangıcından beri her ikisinin de dünyanın merkezinde olduğudur.
Müziğin Gelişimi
Müziğin Evrensel Dili ve Gelişimi başlıklı yazımızda belirttiğimiz gibi müzikal armoni doğanın başlangıcından beri evrenin içinde var olmuştur. Bir diğer yandan ise evrenin tamamı matematiksel bir düzen içindedir.
Yani beynimizin sağ yanını temsil eden yetenek yani müzik sol yanını temsil eden somut mantık yani matematik aslında aynı temeli ayakta tutan iki bileşendir.
Erturgut Sanat Merkezi müzik kurslarında temel olarak ele aldığımız nota sistemi tamamen matematiksel bir çözümlemedir.
Tarihte Müzik
Eski Yunan’ da müzik, matematiğin 4 ana dalından biri olarak kabul edilmiştir. Pythagoras (M.Ö. 586) okulunun (Quadrivium) programına göre Müzik; Aritmetik, Geometri ve Astronomi ile aynı düzeyde kabul görmüştür.
Bir telin değişik boyları ile değişik sesler elde edildiğini ortaya çıkartan Pyhagoras, M.Ö. 6. yüzyılda yaşamıştır ve bugün kullanılmakta olan müzikal dizinin temelini oluşturması açısından oldukça önemli bir iş yapmıştır.
Müzik ve Matematik ile ilgili video linki için tıklayınız.
Pythagoras, 12 birimlik bir teli ikiye bölmüş ve oktavı elde etmiştir. Elde edilen 6 birimlik uzunluk ( telin ½ si), 12 birimlik uzunluğun bir oktav tizidir. Pythagoras 8 birimlik uzunluk ile (telin 2/3 ü) 5 li aralığı, 9 birimlik uzunluk ile (telin ¾ ü) 4 lü aralığı bulmuştur. Pythagoras oranlarına göre, 5 li ile 4 lü arasındaki fark tam tonu vermektedir.
Müzik ve matematikte önemli olan bir başka isim matematikçi Fibonacci’dir. Onun meşhur tavşan çiftliği problemini hatırlayanlar 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987… sayı dizisini bilirler. Seriye bakacak olursak, son iki sayının toplamı bize bir sonraki sayıyı vermektedir.
Bu oran resimde, mimaride ve müzikte çeşitli dönemlerde “altın oran” veya “mükemmel oran” olarak kullanılmıştır.
Ünlü bir matematikçi olan Leibniz ise “Müzik, ruhun gizli bir matematiksel problemidir.” diyerek müzik ve matematik arasındaki ayrılmaz ilişkiyi bir kez daha gözler önüne sermiştir.
Matematik ve müzik
Matematik ve müzik pek çok açıdan birbiri ile ilişkili iki disiplindir. Antik çağlardan itibaren bu ilişki fark edilmiş ve pek çok matematikçinin ve düşünürün ilgisini çekmiştir.
Biz de Erturgut Sanat Merkezi olarak eğitmenlerimizle bu bağın farkında olarak sizlere müzik eğitimini bu ilkelere bağlı kalarak ve bu gerçekliğin farkında olarak vermekteyiz.
Eğer siz de Erturgut Sanat Merkezi ailesinin bir parçası olmak ve İzmir’de müzik eğitimi almak istiyorsanız, hemen bizlere msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden yada 0 507 95 96 333 No’lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.