Gitar Çalabilen Birisi Bağlama da Çalar mı?
Erturgut Sanat olarak bugün sizlere, müzisyenlerin akıllarını kurcalayan bir numaralı soruyu cevaplayacağımız bir yazı hazırladık. Bir enstrümanı öğrendikten sonra diğer bir enstrümanı kolay çalabilir miyiz?
Gitar çalan birisi bağlama çalabilir mi? Bu yazıyı okuduktan sonra, bu konu hakkındaki gerçekleri öğrenmiş olacaksınız.
Bu yazıda bulabileceğiniz konular şunlardır;
♦ Gitar Çalabilen Birisi Bağlama da Çalabilir mi?
Dilerseniz sizler için hazırladığımız “Gitar Çalabilen Birisi Bağlama da Çalabilir mi?” isimli yazımıza geçiş yapalım ve sorunun gerçek cevabını birlikte bulalım.
Gitar ve Bağlama
Bu sorunun cevabı ne yazık ki halk arasında bilinmiyor, bilinmediği gibi aynı zamanda yanlış olan cevap herkes tarafından kabul görüyor. Bu sorunun cevabı; tabi ki de hayır.
Öncelikle “Gitar Çalıyor” ve “Bağlama Çalıyor” kavramlarının içerdikleri anlamlara bir bakalım.
Gitar Çalıyor (Halk Arasında) : Herhangi bir sahil ortamında, ateşin başında “Akdeniz Akşamları” gibi herkes tarafından bilinen şarkıları çalabilecek kadar gitar çalmayı bilen kişilere yakıştırılan addır.
Bağlama Çalıyor (Halk Arasında) : Herhangi bir ortamda, “Neredesin Sen” gibi herkes tarafından bilinen şarkıları çalabilecek kadar bağlama çalmayı bilen kişilere yakıştırılan addır.
Yukarıdaki tanımlar, halk arasında yapılan ve ne yazık ki yanlış bilinen tanımlardır. Herkes yukarıdaki tanımların doğru olduğunu sanar ve inanır. Dilerseniz bu tanımların literatürdeki yerlerine bir bakalım.
Gitar Çalıyor (Literatürde) : Dünya üzerinde bulunan, gitar ile çalınabilecek bütün şarkıları, yeteri kadar çalıştıktan sonra çalabilecek, herhangi bir müziğe eşlik edebilecek ve dilediği gibi doğaçlama atabilecek kalibrede olan kişilere yakıştırılan addır.
Bağlama Çalıyor (Literatürde) : Dünya üzerinde bulunan, bağlama ile çalınabilecek bütün şarkıları, yeteri kadar çalıştıktan sonra çalabilecek, herhangi bir müziğe eşlik edebilecek ve dilediği gibi doğaçlama atabilecek kalibrede olan kişilere yakıştırılan addır.
Bu tanımlar doğrudur, halk arasında bilinen tanımın aksine bu tanımlar, gerçekten profesyonel anlamda enstrümana hakim olan kişiler için kullanılmalıdır.
“Benim arkadaşım gitarı profesyonel bir şekilde çalıyor, bağlamada da 5 şarkı çalabiliyor”
Bunu yapabilir fakat yukarıdaki doğru tanımlarda da olduğu gibi bu kişiye “Bağlama da çalabiliyor” diyemeyiz. Çünkü bahsettiğim gibi “Bağlama çalıyor” diyebilmemiz için, bağlamayı da gitar kadar çalabilmesi gereklidir.
Her iki enstrüman da telli enstrümanlar olduğu için çalış biçimleri birbirine benziyor, dolayısıyla gitar çalan bir kişi bağlamayı, bağlama çalabilen bir kişi de gitarı biraz çalabilmektedir.
Fakat bu demek değildir ki her iki enstrümanı da muhteşem çalabilir. Bunun için 2. enstrümanının profesyonel eğitimini alması ve her şeyini öğrenmesi gerekmektedir.
“Peki gitar ile bağlamanın arasındaki farklar nelerdir?“
Gitar ile bağlamanın arasındaki farkları dilerseniz madde madde yazalım;
- Gitarın perdeleri arasındaki uzaklık, bağlamanın perdeleri arasındaki uzaklıklara göre daha geniştir.
- Gitarın telleri, bağlamanın tellerine göre daha sert ve keskindir.
- Her iki enstrümanın da boş tellerinde olan klasik nota dizilimleri birbirinden farklıdır.
- Bağlamanın klavyesinde “Koma”lar bulunurken, gitarın üzerinde hiç bir koma yoktur.
- Gitar çalarken kullanabileceğiniz pena, bağlama da kullanabileceğiniz mızraptan çok farklıdır.
- Her ikisinin de sap düzeni farklıdır.
- Gitarın her teli, farklı bir nota iken, bağlama da bulunan 3 grup telde bulunan her tel aynı notadır.
Evet, yukarıdaki farklardan da gördüğünüz üzere, gitar çalabilen bir kişi rahatlıkla, hiç bir eğitim almadan bağlama çalamaz, bağlama çalabilen bir kişi de rahatlıkla ve hiç bir eğitim almadan gitar çalamaz.
Bu konunun cevabını yeterince verdiğimizi ve sizleri tatmin ettiğimizi umuyoruz. Farklı enstrümanlara yönelmek tabi ki de doğru ve güzel bir şeydir, sizi ve müziğinizi geliştirir fakat dediğimiz gibi bunun için ayrıca bir eğitim almalısınız.
Kurslarımız için ayrıntılı bilgileri sosyal medya hesaplarımızdan bizlere ulaşarak ya da telefon numaramızdan ulaşım sağlayarak alabilirsiniz.
Gitarın ve Bağlamanın Kısa bir Geçmişi
İnsana en iyi arkadaş olan, insan sesine en güzel şekilde eşlik eden, lavta denilen atasının değişime uğramasıyla 19. yy’da asıl şeklini alıp günümüze gelen, Avrupa’ya kadar Haçlılar ve Endülüs Emevileri tarafından getirilen, zamanla bir tutku haline gelen ve bir tutku haline geldikten sonra başka hiç bir şeye ihtiyaç duyurmayan, gecenin geç saatinde de, sabahın köründe de size arkadaşlık eden, size hiç bir zaman sırt çevirmeyip bıraktığınız yerde dört gözle onu çalmanızı bekleyen, duygularınızı içinizdeki mutluluğu da karanlığı da dışarı aktarabileceğiniz inanılmaz bir müzik aletidir gitar!
Cana can, emeğe emek katan bir müzik aletidir kendisi, ne zaman eksik, yalnız hissetseniz yanınızdadır, birilerine söyleyemediklerinizi ona söylersiniz rahatça, bir ağaç parçasında ruh bulur müzik, anılarınız paylaşır, hislerinizi fısıldarsınız. Daha ne duruyorsunuz bu güzelliği hayatınıza dahil etmek için, hadi artık ertelemeyin!
Bağlamanın atası kopuz olarak bilinmektedir.
Kopuz 1500 yıllık bir geçmişe sahiptir. Dede Korkut Hikayeleri’nde de kopuz adından bahsedilmektedir. Kopuz bilindiği üzere Orta Asya Türk boyları tarafından kullanılan bir çalgıdır. Kopuz zamanla evrim geçirmiş ve bugünkü bağlama halini almıştır. Kopuzun üzerinde değişiklik yapılıp, sap kısmına perde bağlanması yoluyla çalgı bugünkü bağlama haline dönüşmüştür.