Gitar Akord Programları
Bu yazımız da gitara yeni başlayan herkesin kabusu olarak görülen, fakat teknolojinin de gelişmesiyle oldukça kolay hale gitar akordundan bahsedeceğiz.
Standart gitar akort düzenini öğreneceğiz ve farklı şekilde gitar akortlama nasıl olur buna değineceğiz. Gitar nasıl akort edilir, gitar akoru nasıl yapılır, bütün sorularınıza cevap bulabileceksiniz.
Gitar akorduyla ilgili videomuzu izlemek için tıklayınız.
Gitar Akordu Nedir?
Akort kelimesinin sözcük anlamı, bir enstrümanı uyumlu ve doğru ses vermesi için ayarlamalar yapmaktır. Gitarı elimize aldığımız da yapmamız gereken ilk şey gitarı akort etmektir.
Çünkü akordu yanlış olan bir gitarı çalmak, müzik kulağımızı yanlış bir şekilde geliştirecektir ve bizi, dönülmesi çok zor bir yola sürükleyecektir.
Gitar çalmaya başlarken, öncelikle akordumuzu yapmak adına gitarın üst kısmında bulunan burguları gevşetip sıkarak doğru sesleri elde etmeye çalışmalıyız.
Gitarda akort ve akor farklı iki terimdir ve birbirleriyle karıştırılmamalıdır. Akor terimi, üç veya daha fazla sesin bir araya gelerek tınlamasıdır.
Akort ise öncesinde belirttiğimiz gibi, enstrümanın doğru ses vermesi için yapılan ayarlamalardır. Doğru gitar akort ayarını öğrenmek için okumaya devam etmelisiniz.
Gitar Tellerinin İsimleri Nelerdir?
Standart bir gitar 6 tellidir. Daha fazla tele sahip gitarlarda görülebilmektedir fakat biz bu yazımızda standart bir gitarın tel notalarından bahsedeceğiz.
Gitar tel akorlarını en kalın telden en ince tele doğru sıralarken en üstten ilk 4 teli bas gitar ile aynı şekilde akortlandığı için bas gitar çalan arkadaşlarımız da gitarın ilk dört telini referans alarak enstrümanlarını akortlayabilirler.
Do-re-mi-fa-sol-la-si olarak bildiğimiz notaların bir de harf değerleri vardır. Evrensel olarak kabul gören harf değerleri, daha kolay ve çabuk şekilde notaları görebilmemizi sağlar.
Notaların bu harf değerlerini inceleyecek olursak akor nasıl yapılır daha kolay anlayalım;
- Do(C)
- Re(D)
- Mi(E)
- Fa(F)
- Sol(G)
- La(A)
- Si(B)
Şeklinde olduğunu göreceğiz.
Gitar akort notaları Mi-La-Re-Sol-Si-Mi şeklindedir.
Bu bilgilerle birlikte standart bir gitarın en kalın telinden en ince teline doğru olacak şekilde gitar akor harflerini inceleyecek olursak;
- Mi – E
- La – A
- Re – D
- Sol – G
- Si – B
- Mi – E
Gitar akordu harfleri bu şekilde sıralanmaktadır.
Gitar akort etme harflerini de öğrendiğimize göre artık gitar akor etme nasıl yapılır inceleyebiliriz.
Gitar Akordu Nasıl Yapılır?
Gitar akort ayarlama için birden fazla yöntemden faydalanmak mümkündür.
Sırf gitar akort yapma için üretilmiş aletlerden tutun da, piyano başta olmak üzere referans alabileceğiniz enstrümanlar yardımıyla, gitarı kendi telleriyle(en az bir telin doğru akortlu olması gerekir), hatta ve hatta telefon çeviri sesiyle bile gitar akortu yapmamız kesinlikle mümkündür.
Gitar çalmaya yeni başlarken en kolay şekilde tuner yardımıyla gitarınızı akort edersiniz fakat ileride müzik kulağını da geliştirmek adına kulaktan akord etmeyi de öğrenmeliyiz.
Bu kadar yöntem varken, gitarı akortsuz çalmak olmaz.
Şimdi gelelim gitar akordumuzu nasıl yapacağımızı öğrenelim, birlikte bütün yöntemleri inceleyelim ve gitar akort nasıl yapılır öğrenelim.
Gitar Akort Etme Yöntemleri
- Başka Bir Enstrüman Yardımıyla Akort Etme: Başta piyano olmak üzere, doğru akortlanmış çoğu enstrüman yardımıyla gitarımızı akort etmemiz mümkündür.
Piyanodan Mi sesi alarak gitarımızı kendi içinde akort edebiliriz(bu yöntemi daha sonra açıklayacağım.) veya piyanoda bütün notalar pesleri ve tizleriyle birlikte varolduğundan dolayı bütün tellerimizi piyanoda ki doğru seslere basıp bu sesleri referans alarak gitarımızı akortlayabiliriz.
Örneğin piyanodan La sesine bastığımızda aynı zamanda gitarımızdan da La teline dokunduğumuz da çıkan ses aynı ise gitarımızın La telini doğru şekilde akort etmişiz demektir.
Aynı şekilde gitar tellerimizle aynı olmasını istediğimiz diğer sesleri bularak gitarımızı akort etmemiz mümkündür.
Aynı yöntemi doğru akortlanmış çoğu enstrüman yardımıyla da yapabiliriz. Örneğin keman yardımıyla aynı şekilde gitarımızı akort edebiliriz.
- Gitarımızı Kendi İçerisinde Akort Etmek: Bu yöntem ile akort yapmak için, gitarımızda ki tellerin en az 1 tanesinin doğru şekilde akortlu olması gerekmektedir.
- Mi telimiz doğru akortlu ise, bu telde 5. Perdede bulunan La notasıyla bir altta bulunan La telimizi akort edebiliriz.
- La telimiz doğru akortlu ise, bu telde 5. Perdede bulunan Re notasıyla bir altta ki Re telini akort edebiliriz.
- Re telimiz doğru akortlu ise, bu telde 5. Perdede bulunan Sol notasıyla bir altta bulunan Sol telini akort edebiliriz.
- Sol telimiz doğru akortlu ise, bu telde 4. Perdede bulunan Si notasıyla bir altta ki Si telimizi akort edebiliriz.
- Si telimiz doğru akortlu ise, bu telde 5. Perdede bulunan Mi notasıyla bir altta bulunan Mi telimizi akort edebilmemiz mümkündür.
Gitarımızı kendi içerisinde akort etme yöntemi müzik kulağımızı en çok geliştiren ve tuner kullanmayı zorlaştıracak çok sesli ortamlarda kolaylıkla gitarımızı akort etmemize yarayacağından, mutlaka öğrenilmesi gerekmekte.
- Tuner ile Gitarımızı Akort Etmek: Tuner veya akort cihazıyla gitar akor yapmak en kolay yöntem olarak bilinmektedir. Genelde masaüstü tuner ve gitarın sapına takılan tuner olarak karşımıza çıkar. Tuner kullanırken ortamda başka seslerin olmaması gerekir. Eğer ortamda başka sesler de varsa akort cihazı bu sesleri de algılayacak ve gitarımızı akort etmemiz zorlaşacaktır. Eğer masaüstü tipi akort cihazı kullanıyorsanız cihazın, gitardan çıkan sesi rahatça algılayabilmesi için gitara yakın bir şekilde koymalısınız.
Gelelim bu bilgileri nasıl kullanacağımıza;
Teller daha önce de bahsettiğimiz gibi, kalından inceye doğru, E-A-D-G-B-E (Mi-La-Re-Sol-Si-Mi) şeklinde akortlanmalıdır. Eğer gitarın Mi teline dokunduğumuz da Tunerda da E harfi gözüküyor ise gitarımızın Mi telini doğru akortladık.
Bununla beraber, en üst tele, yani kalın Mi teline dokunduğumuz da tuner da gözükmesi gereken harf E harfidir.
Eğer akort cihazımız da E harfi yerine, F harfi yani Fa notası çıkıyorsa telimiz fazla sıkılmıştır, Fa notası Mi notasından daha ince olduğu için gitarımızın telini akort cihazında E harfi gözükene kadar telimizi gevşetmeliyiz.
Aynı şekilde eğer tuner da E harfi yerine D harfi görünüyor ise Mi teli gereğinden fazla gevşektir ve akort cihazında E harfi görünene kadar telimizi sıkmalıyız.
- Akıllı Telefon veya Bilgisayarımızda Kullanabileceğimiz Tuner (akort cihazı) Programları: Gelişen teknoloji ile birlikte ekstra olarak akort cihazı almamıza çokta gerek kalmadı. Öncesinde bilgisayarlar için akort cihazı programları, akort cihazı içeren çevrimiçi internet siteleri, daha sonrasında cebimize sığan akıllı telefonlar için geliştirilen tuner uygulamaları geliştirildi. Bu nedenle akıllı telefonlarımıza akor ayarlama cihazı uygulamasını indirip cep telefonumuzu bir akort cihazı haline getirebiliriz!
5.Telefon Çeviri Sesi: Eğer etrafımızda referans ses olarak alabileceğimiz bir ses yok ise telefon çeviri sesinden yardım alabiliriz. Hepimizin bildiği telefonlarda ki çeviri sesi La notasına karşılık gelmektedir. Bu nedenle çeviri sesini yani La notasını referans alarak akort ayarlamak mümkündür.
- Diyapozon Aparatı ve La Düdüğü: Özellikle batı müziğinde enstrüman akort etmek için La sesi kullanılır. Diyapozon, çelikten yapılan U şeklinde bir çubuktur ve sadece La notasını verir. Eğer müzik kulağınız yeterince geliştiyse diyapozon kullanarak gitarınızda bulunan La telini akortlayabilirsiniz. Ayrıca sadece La notasını çıkartan düdükler vardır ve bu düdükler yardımıyla da gitar akordu yapmak mümkündür.
- Akort Düdüğü: 6 sesli gitar akord etme düdükleri gitar üzerinde bulunan bütün tel seslerini verir bu nedenle La düdüğünden daha kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle akort düdüğü kullanarak gitarımızın bütün tellerini akort edebiliriz.
Yani gitar akorları ayarlama bu kadar kolay bir işlemdir.
Bu yöntemlerle birlikte gitar nasıl akord edilir öğrendik. Fakat akort yapma da nelere dikkat etmeliyiz bunlara da değinmemiz lehinize olacaktır.
Gitar Akordunu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gitar akor düzeltme yaparken dikkat etmemiz gereken bazı şeyler vardır. Gitarımızı akord ederken gitara çok narin davranmalıyız.
Gitar ayarlama yaparken tellerimizi çok sıkmamaya dikkat etmeliyiz, eğer gitarın tellerini fazla sıkarsak tel kopabilir ve istenmeyen kazalara yol açabilir. Bu sebeple gitarımızı akort ederken gitara hassas davranmalı ve acele etmemeliyiz.
Eğer elektro gitar sahibiyseniz telleri çok sıktığınız da tellerin kopma tehlikesi dışında gitarınızın sap ayarını da bozma ihtimaliniz çok yüksektir. Tellerin meydana getirdiği fazla gerilim sebebiyle ağaç eğilebilir bu da sap ayarınızın bozulmasına yol açar.
Klasik gitar akort ederken veya akustik gitar akort ederken sadece tel kopma riski vardır. Klasik gitar akoru yaparken kopan teller maddi olarak daha uygun olurken diğer gitarlara akor ayarı yaparken kopan teller daha pahalı olacaktır.
Uzun süredir gitarı elinize almamış bile olsanız gitarınızın akordu bozulmuş olabilir. Çünkü hava sıcaklığı tellerin gevşemesine veya gerilmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle gitarı elinize ilk aldığınız da kontrol etmeniz gereken ilk şey gitarınızın akordudur.
Gitar çalarken uygulanan bazı teknikler de gitarımızın akordunu bozabilir. Bu nedenle kulağımız sürekli çıkarttığımız seslerde olmalıdır. Çünkü bozuk gitar akordu tam olarak bir kabustur. :) Gitar akort etmek için ayırmanız gereken maksimum zaman 10 dakika olacaktır.
Uzun lafın kısası, her zaman gitarın akordunu kontrol etmeliyiz.
Tavsiye Edebileceğimiz Bazı Akort Cihazı Programları
IOS İşletim Sistemli Akıllı Telefonlar,
- Fender Tune: Ünlü gitar üreticisi firmanın geliştirdiği kolay kullanılan bir uygulamadır. Gitar telleri harfleriyle kolay bir şekilde gitarı akort etmek mümkün. Appstore’da 5 üzerinden 4,8 puan almıştır ve bazı yorumlar şu şekildedir;
İndirme linki: https://itunes.apple.com/tr/app/fender-tune-guitar-bass-uke/id1107017950?l=tr&mt=8
- Tuner Lite by Piascore: Kullanışlı bir akort cihazı programıdır. Appstore’da 5 üzerinden 4,3 puan almıştır ve bazı yorumlar şu şekildedir;
İndirme linki: https://itunes.apple.com/tr/app/tuner-lite-by-piascore/id635828559?l=tr&mt=8
- Gitar Akort Programı: Appstore’da 5 üzerinden 4,8 almış kullanımı kolay bir akort cihazı programıdır ve uygulama hakkında yazılan bazı yorumlar şu şekildedir,
İndirme linki: https://itunes.apple.com/tr/app/gitar-akort-program%C4%B1/id1090819417?l=tr&mt=8
Android İşletim Sistemi Kullanan Akıllı Telefonlar,
- Guitar Tuner Free – GuitarTuna: Kullanışlı bir uygulama. Google Play Store’da 5 üzerinden 4,8 puan almıştır. Uygulama ile ilgili yapılan bazı yorumlar şu şekilde;
İndirme linki: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ovelin.guitartuna
- Guitar Tuner Free – Fender Tune: IOS için olan uygulamanın Android versiyonudur ve aynı şekilde çok kullanışlı bir programdır. Google Play Store’da 5 üzerinden 4,4 puan almıştır ve uygulama ile ilgili bazı yorumlar şu şekildedir.
İndirme linki: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fender.tuner
- Kromatik Akort Aleti : Gitar ve Ukulele Akort Edin: Kolay ara yüzlü bir uygulamadır. Google Play Store’da 5 üzerinden 4,5 puan almıştır ve uygulamayla ilgili yapılan bazı yorumlar şu şekildedir;
İndirme linki: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gismart.guitar.tuner
Bunların yanı sıra, eğer bilgisayarınızda bulunan mikrofonunuz veya hoparlörünüz yardımı ile, program indirmeye dahi gerek kalmadan gitar akor ayarlama yapabileceğiniz çevrimiçi internet siteleri mevcut. Bunlardan bazılarına bakalım:
- https://www.8notes.com/guitar_tuner/
- https://truefire.com/guitar-tuner
- https://www.ultimate-guitar.com/tools/tuner
- https://www.fender.com/online-guitar-tuner/
Ayrıca herhangi bir arama motoruna gitar akort et yazarak bu tarz sitelere ulaşım sağlayabilmeniz mümkün.
Standart Gitar Akorduna Alternatif Gitar Akortları
Standart gitar akordu olan E-A-D-G-B-E sisteminin yerine kullanılan başka gitar telleri akor düzenleri de vardır.
Değişik tınılar elde etmek ve farklı şeyler keşfetmek istiyorsanız veya çok sevdiğiniz şarkıyı gitar tablarına bakarak çalamıyorsanız belki de gitarınızı farklı şekilde akort etmelisinizdir.
Yeni şeyler keşfetmek her zaman ilgi çekici ve güzel olacağından farklı gitar akort sistemleriyle gitar çalmak size gerçekten güzel şeyler katacaktır. Bazı ünlü müzisyenler de farklı akort sistemleriyle şarkılar yapmış ve bu şarkılar çok sevilmiştir.
Farklı gitar akort harflerine ve bu sistemlerle yapılmış şarkılara örnek olarak,
- D-A-D-G-B-E Led Zeppelin – Ten Years Gone, Fleetwood Mac – Never Going Back Again(4. Perde de capo takılması gerekir.)
- D-A-D-G-B-D Led Zeppelin – Going To California
- D-A-D-F#-A-D (aynı zamanda vastapol akordu olarak da bilinir.) Led Zeppelin – Bron Y Aur
- D-G-D-G-B-D Rolling Stones – Wild Horses, Eric Clapton – Walking Blues
- C-G-C-G-C-E Neil Young – Don’t Let It Bring You Down
- D-A-D-G-A-D Bu akordu Jimmy Page bulmuştur ve bu akorda hint akordu da der. Ayrıca bu akort harflerine örnek olarak Led Zeppelin – Black Mountain Side, No Quarter
Bunların dışında folk akort isimleri olarak bilinen D-G-D-B-B-D ve E-A-D-E-A-E akortları da kullanılabilen gitar akortlarıdır.
Ayrıca bu akortların seslerinin ilave olarak istenilen perdeye capo ekleyip, ses aralıkları daha da genişletilebilir.
Gitar akoru nasıl ayarlanır, artık hepimiz biliyoruz. Doğru şekilde gitarımızı akort ederek güzel şarkılar çalalım, belki yeterince çalışırsak yeni besteler bile ortaya çıkartabiliriz.
Önemli olan çalışmak ve bilgi sahibi olmak olduğu için herkes çok iyi bir gitarist olarak hayatına devam edebilir. Doğru akort ve müzikle kalın! J