Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizlerle Anlatım Biçimleri Nelerdir? konusunu ele alacağız.. Doğru bir diksiyona sahip olmak, konuştuğu zaman dinlenilmek ve anlaşılmak herkesin istediği bir şeydir. Fakat bu istek de tıpkı kendimizi geliştirmemiz gereken diğer alanlarda olduğu gibi belirli bir çalışmaya ve pratiğe dayanmaktadır.
Özellikle hangi ortamda nasıl konuşacağımızı bilmek, içinde bulunduğumuz duruma ve konsepte göre doğru anlatım biçimini seçmek hayati derecede önemlidir. Bu nedenle biz de bugün anlatım biçimlerinden bahsederek size, doğru alanda doğru anlatım biçimiyle konuşmaya devam etmeniz adına yol göstermek istedik.
Diksiyon Kursu hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..
Hazırsanız başlayalım.
Anlatım biçimleri kendi içlerinde iki farklı türe ayrılmaktadır. Bu türler ussal anlatım ve duygusal anlatımdır. Şimdi isterseniz kısaca bu iki anlatım türüne değinelim.
Anlatım Biçimleri
Ussal Anlatım Nedir?
Ussal anlatım, temel anlatımıyla us yani aklın ağır bastığı bir anlatım biçimidir. Bu anlatım içerisinde duygu ifadeleri ya da mimiklere çok sık yer verilmez.
Genellikle televizyon ve radyolarda sunulan haberler ussal anlatıma girer. Spiker bu tür anlatımlarda duygu ve düşüncesini belirtilmez, bir araç görevini üstlenerek haberi aktarır. Başka bir örnek verecek olursak bir geometri teriminde “ Bir üçgenin iç açılarının toplamı iki dik açıya eşittir.” tümcesinde duygu hiçbir zaman gerekli değildir.
Ussal anlatımda çoğunlukla genel ton orta ton olup sesin yüksekliği ve şiddeti pek büyük değişiklikler göstermez.
Duygusal Anlatım Nedir?
Duygusal anlatımda, ussal anlatımın aksine duygular ve bunları karşı tarafa aktarımı son derece önemlidir. Ton çeşitliliği ve sesin şiddeti de duygu ve hislerin anlatımında kullanılır. Genel ton, konuşma sırasında sahip olduğumuz ve karşı tarafa verilmek istenen duyguya göre değişir. Sesin yüksekliği hiddet, hayret ve taşkın sevinç gibi duygularda tiz tonlara yükselirken, karamsarlık, umutsuzluk ve ıstırap gibi duygularda pes tonlara düşer. Sesin şiddeti ise içten gelen dinamizmi anlatır.
Duygusal anlatım genellikle sosyal ilişkiler içerisinde daha sık görülür fakat iyi bir hitabetçi, topluluk karşısında sunum yaparken de yine ussal anlatımı tercih eder. Böylelikle dinleyicileri sıradan rutin bir anlatımdan kurtararak daha dinamik ve dinlenmesi keyifli bir anlatım yaratmış olur.
Tabi ki anlatımın iyi ya da kötü tarafı yoktur. Yalnızca içinde bulunduğunuz duruma göre hangi anlatım türünü seçmeniz gerektiğine karar vermeniz ve seçtiğiniz anlatım türü içerisinde doğru olan teknikleri uygulamanız gerekmektedir.
Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın
İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.
Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.
Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.
Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..
Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?
Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir
İzmir sanat kursları arasından, müzik kursu arayışında olanlar için, enstrüman çalıp, enstrüman kursu alıp yeni bir hobi edinmek isteyenler için, Erturgut Sanat Merkezi bir çok enstrümanın dersi sunıyor! İzmir müzik kursu bakımından çok şanslı bir yer, bir çok seçenek var! Siz de müzik kursu almak istiyorsanız Erturgut Sanat’a davetlisiniz, siz istekli olun ve gerisini bize bırakın!
Her zaman sanat merkezimize bekleriz..