Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Efsane Solak Gitaristler konusunu ele alacağız.. Bir halk olarak karşı karşıya olduğumuz zorlukları düşünmeyi bıraktığımızda, nadiren, hatta hiçbir zaman, dezavantajlılar arasında solakları sayarız. Ancak nüfusun %10’luk solak olanlar, sağ elini kullananlara hitap eden bir dünyada yaşıyor. Spiral defterler, makaslar, araba radyoları, bilgisayar klavyeleri ve avuçiçi konserve açacakları gibi şeylerin tümü sağ taraf eğilimi ile tasarlanmıştır. İşte gitar gibi şeyler de öyle.

El kullanımı, gitar çalmaya gelince gerçekten önemli. Şunu düşünün, ağ elini kullanıyorsanız, daha hünerli sağ eliniz genellikle toplama eliniz gibi davranır ve daha zorlayıcı olan “zayıf” sol elinizden daha az iş yapar. Ve bir de hayatta solak olan ama doğasına aykırı olarak sağlak gitar çalmayı seçen gitaristler var..

Peki bu azınlıkta olan bir gitaristseniz ne yaparsınız? Solakların çoğu gitar tutmakta son derece rahattır, böylece telleri sağ yerine sol elleriyle çalabilirler ve akorları sol elleri yerine sağ elleriyle parmaklayabilirler. Standart bir sağ elini kullanan gitar, sap diğer yöne bakacak şekilde çevrilirse, tüm teller baş aşağı olacak ve en düşük notalar üst yerine altta olacaktır. İdeal olmaktan uzak olsa da, Coco Montoya ve Albert King gibi birçok solcu bu şekilde çaldı.

Solak bir gitaristseniz, gerçekten ihtiyacınız olan şey, solak olarak çalınacak şekilde yapılmış tüm bileşenleri ile düzgün tasarlanmış bir solak gitardır. Ancak, çoğu şeyde olduğu gibi, bunların gelmesi zor olabilir. Şansınız varsa ve sağ elini kullanan modellerin ekranının arkasına sıkışmış bir solak gitar bulabilirken, aradığınız doğru ton ve harekete sahip olanı, sipariş üzerine yapılmış özel bir model. 

Gitar dünyasında solaklar azınlık olsa da, iyi temsil edilirler. Aşağıda, hem geçmişte hem de günümüzde dünyanın tanıdığı, hepsi solak olan en etkili gitaristlerin bir listesi bulunmaktadır. Bazı isimleri bileceksiniz, bazıları ise sizi şaşırtabilir.

Gitar Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp ücretsiz randevu alabilirsiniz.

Efsane Solak Gitaristler

Jimi Hendrix

Efsane Solak Gitaristler
Efsane Solak Gitaristler

Solak gitaristlerin en bilineni Jimi Hendrix olsa gerek. Jimi doğal olarak solaktı ama babası Al, başlangıçta genç James’i sağ elini oynamaya zorlamaya çalıştı. Al Hendrix’in solak olmasının şeytanın bir işareti olduğuna inandığı bildirildi. Jimi, sağ elini kullanan gitarları aldı ve solak çaldıkları için onları dizdi. Teller doğru sırada olacak şekilde solak oynamasına izin veren değişiklikler yapmaya başladığında, babası etraftayken hala sağ elini çalmak zorundaydı, bu yüzden Jimi teller baş aşağıyken sağ elini kullanmasını da öğrendi. 

Paul McCartney

Efsane Solak Gitaristler
Efsane Solak Gitaristler

Diğer her amaç için sağ elini kullanmasına rağmen, Paul McCartney sol eliyle notalar ve akorlar oluşturmayı sıkıcı bulurken, sağ elinde tıngırdatmak için gerekli sıçrama eksikti. Slim Whitman’ın solak çalarken çekilmiş bir resmini gördüğünde, gitarı ve gitarı nasıl çaldığını tamamen tersine çevirmesi gerektiğini anladı. Sağ elini kullanmasına rağmen, Sir Paul’ün gitar söz konusu olduğunda solak olduğu ortaya çıktı.

Albert King

Efsane Solak Gitaristler
Efsane Solak Gitaristler

Albert King, blues’un en etkili isimlerinden biriydi. Ayrıca sağ elini kullanan gitarları (genellikle Gibson Flying Vs) baş aşağı çalan bir solaktı. Sağ eliyle çalmayı öğrenmek veya diğer birçok solak gitaristin yapmayı tercih ettiği gibi gitarı dizginlemek yerine King, telleri ters sırada ters çevrilmiş sağ elle gitarları çalmayı öğrendi. Bu alışılmadık teknik, blues efsanesini peşinde olduğu sesleri yaratmanın yeni yollarını bulmaya zorladı ve orijinal ses stilini yaratmasına yardımcı oldu.

Otis Rush

Efsane Solak Gitaristler
Efsane Solak Gitaristler

Otis Rush, döneminin belki de en yoğun, duygulu bluescularından biridir. Kendine özgü gitar stili, “West Side Chicago blues” olarak bilinen bir ses üretti. Rush solaktır ve altta düşük E teli ile baş aşağı dizilmiş bir solak gitar çalar. Kısmen benzersiz sesini üretmeye yardımcı olan, konumlandırma için kalın E’nin altına kıvrılmış seçme elinin küçük parmağıyla çaldı.

Kurt Cobain

Efsane Solak Gitaristler

Kurt Cobain’in inanılmaz bir gitarist olduğu gerçeği bazen onun zamansız ölümünü çevreleyen olaylar içinde kayboluyor. 90’ların grunge hareketini tanımlayan grup olan Nirvana’nın kurucu üyesi olarak Cobain, solak olduğunu iddia etti, ancak birçok kişi onun aslında çok yönlü olduğunu söylüyor. İki eliyle yazdığı biliniyordu, ancak sağdan yanaydı. Ayrıca solak olarak gitar çalardı, ancak davulları sağlaktı. Kurt, en sevdiği Fender Mustang gibi makul fiyatlı, yüksek kaliteli solak gitarlar çalardı. Rolling Stone dergisi, Cobain’i tüm zamanların en iyi 75. gitaristi ve listeye giren birkaç solak gitaristten biri olarak seçti.

Elizabeth Cotten

1895 doğumlu Elizabeth Cotten, kökleri müzik canlanma döneminde yüzeye çıkan en etkili gitaristler arasında yer alan Amerikalı bir blues ve folk müzisyeni, şarkıcısı ve söz yazarıydı. Onu dişi Robert Johnson olarak düşünebilirsiniz. Cotten, bas tellerini parmaklarıyla ve melodiyi baş parmağıyla çalacak şekilde sağ elini kullanan bir gitarı ters çeviren kendi kendini yetiştirmiş bir solak gitaristti. Eşsiz parmak stili ve imzası, “Cotten Picking” olarak bilinen alternatif bas stili, onu takip eden nesiller boyunca oyuncuları etkilemeye devam edecekti.

Efsane Solak Gitaristler