Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Çello Çalışma Stratejisi konusunu ele alacağız.. Yapmanız gereken süre kadar pratik yapıyormuşsunuz gibi görünüyor, ancak istediğiniz kadar ilerleme kaydedemiyor musunuz?  

Başlangıç ​​seviyesinde bir yetişkin çello çalan biri olarak, muhtemelen ilk gamlarınız ve sololarınız üzerinde vızır vızır ilerliyorsunuzdur, ancak bu işlerde hala nispeten yeni olduğunuzdan, ideal bir antrenman rutini nasıl oluşturacağınıza dair herhangi bir kılavuz bulamamış olabilirsiniz. Bu, bir enstrüman öğrenmedeki ilk deneyiminizse (veya bir enstrümanı ilk kez öğrenmek istiyorsanız), sizi harekete geçirecek bir yönteme (veya daha spesifik olarak) etkili bir uygulama stratejisine ihtiyacınız olacaktır.

Pek çok meşru uygulama yöntemi vardır, ancak sizin için benzersiz bir şekilde çalışan ve sizin istediğiniz sonuçları üreten bir planın nasıl oluşturulacağını öğrenmek zaman ve çok çaba gerektirir. Muhtemelen 10.000 saat kuralını duymuşsunuzdur (o zamandan beri çok  tartışılan) ve “oraya” ulaşmanın biraz zaman alacağını bilseniz de, gerçekten oraya nasıl ulaşılacağı ve ayrıca izleme ve planlamanın önemi ile ilgilidir.

Aşağıdaki alıştırma kılavuzunun amacı, doğru alıştırma yoluna başlamanızı sağlamaktır. Sonunda, iyi uygulama tekniklerini alıştırma seanslarınıza dahil ederek kademeli, tanımlanabilir iyileştirmeler yapabileceksiniz. Bunların bir kısmı başta sıkıcı gibi görünse de uzun vadede meyvesini verecektir.

Çello Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp ücretsiz randevu alabilirsiniz..

Çello Çalışma Stratejisi

Doğru Çello Çalışma Alanını Bulun

Çello Çalışma Stratejisi
Çello Çalışma Stratejisi

Doğru fiziksel alanı bulmak, mutlu bir “zihin alanı” pratiğine girmenize yardımcı olacak ve karşılığında, iyi bir zihin alanı sizi üretken pratik alışkanlıkları rutinine motive edecektir.

Yeterince büyük bir viyolonsel alanına ihtiyacınız olacak, böylece iki kolunuzu düz bir şekilde yanlarınıza doğru uzattığınızda (gövdenize 90 derecelik bir açıyla) hiçbir şeye dokunmayacaksınız. Aslında, ideal olarak, parmaklarınızın ötesinde en az bir metre daha açık alana sahip olacaksınız. Bu boşluk, vücudunuzun tüm etrafındaki 360 dereceyi kapsamalıdır. Alan, rastgele bir nesneye eğilme şansı olmadan açık hissetmelidir. Etrafınızda boşluk olduğunda, daha özgürce oynayacaksınız.

Çello çalışma alanınız iyi bir aydınlatmaya sahip olmalıdır. Parlak tavan aydınlatmasının büyük bir hayranı değilim, ama buna bayılabilirsin. Sana doğru gelen şeyi yaparsın. Lambaları bir okuma ışığıyla birlikte kullandığımda daha rahat hissediyorum. Bu fikre meraklıysanız, çalışma alanınıza güzel, parlak bir zemin lambasının yanı sıra standınıza iyi, şarj edilebilir bir klips ışığı yerleştirin. 

Bir viyolonsel standı satın almayı düşünün, böylece viyolonseliniz ambalajından çıkarılmamış ve kolayca erişilebilir, ancak evcil hayvanlardan, çocuklardan veya torunlardan uzakta kalsın.

TV ve akıllı telefondan kaçının. Tüm telefon işi zor, çünkü telefonda çok fazla faydalı kaynak var ama aynı zamanda dikkatimizi kolayca dağıtabilecek bir sürü gereksiz şey de var. Ayarlama/metronom uygulamasını kullanmıyorsanız bildirimleri kapatın ve erişemeyeceğiniz bir yerde saklayın.

Çello Uygulama Defteri

Çello Çalışma Stratejisi
Çello Çalışma Stratejisi

Yapmanız gerekenleri, uygulamanız gerekenleri, derslerinizden öne çıkanları, başarılarınızı ve hatta başarısızlıklarınızı takip etmek için bir defter şarttır. İlerlemenizi günlüğe kaydetmenin bir yolu. Geleceği hedeflemenize yardımcı olacak ve geriye dönüp baktığınızda ne kadar iyi öğrendiğinizi gösteren iyi bir barometre olacaktır. Ayrıca özel haftalık uygulama günlüğünüzü ve notalarınızı ciltte tutacaksınız.

Ciltçinizi çello pratiği için hazırlama:
  • İlk sekmenizi “günlük” olarak etiketleyin ve bu bölüme yaklaşık 20-30 yaprak çizgili yazı kağıdı yerleştirin. Tüm günlüklerinizi burada barındıracaksınız.
  • İkinci sekmeyi “haftalık plan” olarak etiketleyin ve be belgenin yaklaşık 20 kopyasını çıkarın. Yazdırıldıktan sonra, bir delgeç kullanarak sol tarafta üç delik açın, böylece 3 halkalı ciltleyicinizin halkalarıyla aynı hizada olacaklardır. 
  • Üçüncü sekmenizi “solo” olarak etiketleyin 
  • Dördüncü sekmeyi “topluluklar” olarak etiketleyin. 

Çello Hedeflerinizi Tanımlayın

Çello Çalışma Stratejisi
Çello Çalışma Stratejisi

Burası günlük tutmaya başladığın yer. İlk girişte başlamanızı sağlayacağız, ancak dosyanızın bu bölümü, ihtiyacınız olduğunu hissettiğinizde kullanabileceğiniz kaynağınızdır. (Not: Tarihi her gün girişin başına yazın çünkü geriye dönüp düşüncelerinizin/ilerlemenizin ne kadar ilerlediğini görmek güzel olur). 

İlk gönderi “büyük resim” olacak, ancak gelecekteki günlük gönderileriniz, bazı başarılarınız ve başarısızlıklarınızla birlikte hatırlamak istediğiniz küçük bilgi parçalarını takip etmenize yardımcı olmak için kronikleştirilecek (Evet, başarısızlıklar. onlara sahip olacak ve onlardan öğreneceksiniz). Yazmak için çok küçük veya çok büyük bir şey yok.

Günlük tutma, size olumlu kendi kendine konuşma fırsatı sunar ve olumsuz düşüncelerinizi tanımlamanıza olanak tanır. Bu, çello öğrenme yolculuğunuzda sağlam kalmanıza ve ilerlemenize yardımcı olacak bir araçtır ve gerçekten işe yarıyor.

Antrenman Günlerinizi Önceden Planlayın  

Çello Çalışma Stratejisi

Kendine karşı sorumlu olmanın en iyi yolu bu. Takviminize bakın ve biraz pratik yapabileceğinizden emin olduğunuz günleri doldurun. Her günün başlangıç ​​ve bitiş saatinizi not etmek için bir yeri olduğunu fark edeceksiniz. Bu, her hafta uygulanan minimum saat sayısını karşılamanız için orada değil. Pratik yapmak için harcadığınız zamanın özel bir kaydını tutmanız için orada.

Müzisyenler İçin Isınma

Sporcular gibi müzisyenlerin de ısınması gerekir.  Parmaklarımızı ve bileklerimizi uzatıyorum. Kollarımızı ve baş parmaklarımızı tabanına masaj yapıyoruz. Boynumuzu ve omuzlarımızı döndürüyorum. Bu, gerçek uygulamaya hazırlanırken vücudumuzu rahatlatmamıza yardımcı oluyor.

Isınmanız, sizi harika bir uygulama seansı için doğru yola koyan bazı günlük egzersizlerden oluşmalıdır. Kaslarını çalıştırıyorsun ve beynini çalıştırıyorsun. Pratik alanına giriyorsun. Isınmanız hem sağ el hem de yay el/kol egzersizlerini içermelidir. 

Yani belki elde edebileceğiniz en net, en temiz tonu elde etmek için yaylı el ile uzun tonlara odaklanacaksınız. Sol eliniz, iyi bir parmak hareketi sağlamak için açık ipten her parmağa vurmalı parmak matkapları yapabilir. Ne yaparsanız yapın, kendiniz için yap. Isınma egzersizleri için başka birinin ne yaptığı önemli değil. Isınma izolasyonlarınız, sizi antrenmanınızın büyük bir kısmına hazırlayan her şeye odaklanmalıdır.   

Çello Çalışma Stratejisi