Pek çok keman öğrencisinin ve yine pek çok klasik kemancının aklına takılan sorulardır: bir elektro kemanın işleyişi ve klasik kemanlar ile elektro kemanlar arasındaki farkların neler olduğu…

Farklı Bir Yapı

İçi boş gövde VS Tam vücut

Akustik keman, tellerin titreşimlerini artıran içi boş bir yapıdan yapılmıştır. Tersine, elektro keman genellikle sağlam bir yapıdan yapılır ve duyulabilmesi için bir amfiye bağlanması gerekir.

Akustik ve Elektro Keman

Bu nedenle temel fark, çalınan sesin güçlendirilme biçimiyle ilgilidir. Elektro kemanın ses kutusu yokken, Klasik bir keman, tellerin titreşimiyle üretilen sesi doğal olarak yükselten bir ses kutusuna sahiptir…Çalınan sesin duyulması için, elektrik kemanların sesi amfi veya hoparlör gibi harici bir cihaz aracılığıyla güçlendirmesi gerekir.

Bir akustik keman çalındığı andan itibaren işitilir. Tersine, amfiye bağlı olmayan bir elektro keman dinleyicileri tarafından duyulmayacaktır. Elektro kemandan hafif bir ses çıkacak, ancak zar zor duyulacaktır…

İçi boş bir gövdeye sahip olan klasik keman, elektro kemandan ve sağlam gövdesinden daha hafiftir. Bu iki alet arasında ağırlık açısından genellikle önemli farklılıklar vardır. Klasik bir keman yaklaşık 480 gr ağırlığındadır. Bir elektro kemanın ağırlığı ise bir üreticiden diğerine farklılık gösterir. Kollarınızı ve ellerinizi yoracak ve uzun vadede tendinit oluşturacak ağır elektrikli kemanlara dikkat edin…

Doğal Amplifikasyon VS Elektrik Amplifikasyonu

Bir ses kutusu ile donatılmış olan klasik keman, çalışmak için herhangi bir özel teknolojiye ihtiyaç duymaz. Keman gövdesine yerleştirilen ve tellerin baskısı ile sürdürülen klasik bir köprü kullanır. Köprü, tellerin titreşimlerinin ses kutusuna iletilmesini kolaylaştırır.

Tam bir gövdeye sahip olan elektro keman, tellerin titreşimini bir elektrik sinyaline yeniden dönüştürmek zorunda kalacak ve daha sonra bir amfiye iletilecektir. Bu elektrik sinyalinin “üretimi”, köprüde bulunan bir veya daha fazla başlatma yönergeleri tarafından gerçekleştirilecektir.

Bir elektrikli kemanın ses kalitesi, köprünün türüne ve içerdiği manyetiklerin sayısına bağlı olacaktır.

Keman çeşitleri hakkında

Piezoelektrik alıcılar veya manyetik alıcılar gibi bu elektrik sinyalini oluşturabilen birkaç başlatma türü vardır

Her kemancı, keman çalışmalarının çıkardığı ses nedeniyle mutsuz komşularından şikâyetler almıştır. Bazen bir mute kullanmak, klasik bir kemanın sesini boğmak için yeterli değildir. Elektrikli kemanı güçlendirmek için kulaklık kullanmaksa bu mutsuz komşuları rahatsız etmeden evde sessizce çalmanıza izin verebilir.

4 Telli vs 5 Veya Daha Fazla Telli

Klasik bir keman 4 tele sahiptir: D (Re), G (Sol), A (La), E (Mi). Bir elektrikli kemanın 4 veya daha fazla teli olabilir. 5 telli elektrik kemanları görmekse alışılmadık bir durum değildir. Ayrıca genellikle viyolalarda kullanılan C (Do) dizgisine de sahiptirler.

Geleneksel Tasarım VS Sınırsız Tasarım

Klasik kemanlar boyut ve tasarım standartlarını karşılar. Klasik bir keman her zaman aynı görsel görünüme sahip olacaktır. Ve bir kemanı gerçek bir klasik keman yapan f delikleri, kaburgalar, kuyruk parçası, ses tahtası vb. Gibi her unsuru üzerinde bulacağız.

Bu unsurlar pratik ve estetik nedenlerle elektro kemanlarda kaybolabilir. Aslında, elektrik alanının önceden tanımlanmış bir grafik kuralı yoktur. Elektro gitarlar ve kemanlar her türlü tasarıma, renge, malzemeye sahip olabilir… Elbette, bir keman tasarlamanın temel kısıtlamalarına saygı gösterirler ve çalınabilir kalması için boyun, klavye vb. Gibi çeşitli unsurları korumak zorundadırlar. Ancak, Bu birkaç kısıtlamanın ötesinde, tek sınır, bir tasarımcının keman hayali olacaktır.

Elektrikli keman tasarımcıları, genellikle akustik etütler yaptıktan sonra veya sadece detay uğruna bazı öğeleri hareket ettirirler. Örneğin: Elektro kemanın ağırlık dağılımını optimize etmek için pegbox, gitar akort mandalları kullanılarak alt gövdeye taşınabilir…

Akustik Keman İle Elektro Keman Arasındaki Farklar Nelerdir?

Öte yandan klasik kemanların alt kısmının yuvarlak tabanı, herhangi bir kemancının kendi omuz desteğini kullanmasına izin verecek şekilde korunur.

Farklı Hisler

Ses Kutusunun Kaybolmasıyla İlgili Ayarlama Süresi

Rezonans kutusunun ortadan kalkması, klasik kemancının bir elektrik kemanını ilk çaldığında bir ayarlama periyodu edinmesini gerektirecektir. Klasik kemancı, çaldıklarını doğrudan kulaklarında duymaya alışkındır. Ses kutusu, kemancının işitmesiyle doğrudan algılanan sesi doğal olarak yükseltir.

Bir kemancı bir elektro keman çaldığında, ses doğrudan kulaklarına gelmez, bunun yerine çevresindeki amfi veya hoparlörlerden gelir. Sesin enstrümantalistin kulağına giden yolu farklı bir kökene sahiptir ve biraz daha uzundur. Bu, kemancının ses algısını yeniden kazanması için hafif bir ayarlama süresi gerektirecektir. Birkaç dakika oynadıktan sonra, bu değişikliğe alışacaktır.

İlk kez bir elektro kemanı deneyen tüm kemancılar aynı duyguyu yaşarlar. Sesin kaynağı yüzünden istikrarsızlaşırlar. Onlarla tanıştığımızda hepsinin bahsettiği bir durumlardan biri de bu husustur…

Ses Tahtası Titreşimlerinin Kaybolması

Klasik kemancı, klasik kemanın titreşimlerini hissetmeye alışkındır. Bu titreşimler, yay vuruşunun yaptığı nüanslara bağlı olarak oldukça önemlidir.

Elektrik kemanıyla dolu vücut daha az titreşir. Kemancı daha az titreşim hisseder ve notalarını incelemek için daha fazla güçlük çekebilir. Sesin kökeni konusunda olduğu gibi, her zamanki alışkanlıklarını geri kazanmak için bir ayarlama süresine ve uygulamaya da ihtiyacı olacaktır.

Klasik kemancılar, notalarını nüanslamak için başlangıçta yayı aşırı vurgulama eğilimindedir. Ancak bu elektro kemanla gerçekleştirilen bir durum değildir. Elektroda yayı zorlamak notaları gerçekten nüanslandırmaz. Hareketlerini efektlerle birleştirerek parmaklarınızla çalmak daha iyidir.

Ses

Klasik Ses VS Güçlendirilmiş Ses

Bir elektrikli keman, akustik bir kemanla aynı sese sahip değildir. Sesi farklı şekilde ürettikleri için bu durum oldukça mantıklıdır. Klasik bir keman, ses kutusu sayesinde tellerin titreşimini artıracaktır. Bir elektro keman, tellerin titreşimini daha sonra güçlendirilen bir elektrik sinyaline yeniden dönüştürecektir..

İki enstrüman arasındaki ses her zaman farklı olacaktır. Küçük efektler kullanarak bir elektro keman ile klasik bir sese yaklaşmak elbette mümkündür. Ama dürüst olalım, klasik müzik çalmak istiyorsanız, klasik bir kemanla çalmayı tercih edersiniz.

Her enstrümanın kendine has özellikleri vardır ve açıkça bir elektro keman, klasik müzik çalmaya yönelik değildir…

Elektro Keman İçin Efektler

Elektrikli kemanın amacı, üretilen sesi iyileştirmek ve dönüştürmek için çok efektli bir pedal kullanmak olacaktır. Sesinizi bir Jimmy Hendrix canlı distorsiyona dönüştürün veya daha canlı hale getirmek için bir yankı ve gecikme ekleyin!

Efekt pedalları ile kendinizi herhangi bir müzik siciline yerleştirebilirsiniz: rock, metal, caz, pop vb.

Aşağıdaki video, The Legend of Zelda video oyunundan alınan Song of Storms’un bir coverıdır. Diğerlerinin yanı sıra birçok bas, pizza, wah wah, efekt kullanır.

Son Son…

Sonuç olarak, her kemanın her kullanım türü için kendine özgü eğilimleri olacaktır. Klasik kemanı ve elektro kemanı olan kemancılarla karşılaşmak alışılmadık bir durum değildir. Dahası, profesyonel alanda, çoğu kemancı her enstrümanın bir veya daha fazla kopyasına sahiptir. Çalma koşullarına bağlı olarak birini veya diğerini kullanmayı seçebilirler.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direk sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir