Ukulele Nasıl Bir Enstrümandır?
Erturgut Sanat olarak bugün sizler için Türkiye’de son dönemde popülerliğini arttıran ukuleleyi tanıtmak istiyoruz. Nedir bu ukulele, ukulele nasıl bir enstrümandır diyorsanız bu yazımızın sizin dikkatinizi çekeceğini düşünüyoruz.
Bu yazıda bulabileceğiniz konular şunlardır;
♦ Ukulelenin Türleri
♦ Ukulelenin Bölümleri
Dilerseniz sizler için hazırladığımız “Ukulele Nasıl Bir Enstrümandır” isimli detaylı bilgilendirmeler ve ip uçları içeren yazımıza geçiş yapalım.
Ukulele Nasıl Çalınır?
Ukulele çalmayı öğrenmek istiyorsanız çok doğru bir aderse geldiniz. İnternet aleminde hiç varolmamış profesyonel bilgileri içeren bir yazı hazırladık.
Ukulele çalmayı öğrenmek istiyorsanız, belli aşamaları takip etmeniz ve sabırlı olmanız gerekmektedir.
Ukulele Türleri
Dünya üzerinde 4 çeşit ukulele boyutu bulunmaktadır. Ukulelelerin sahip oldukları sesler, bu boyutlar değiştikçe, değişiklik göstermektedir.
Sizin ukulelenizi seçerken dikkat etmeniz tek nokta, hangi boyutta olduğu değil, hangi seste olduğudur. yukarıdaki resimde gördüğünüz ukulele çeşitlerinden hangisinin sesi, daha çok hoşunuza gittiyse onu seçmenizi öneririz.
Bu ukulelelerin seslerini duymak için YouTube gibi sitelere ukulele boyutları ile birlikte yazarsanız, hepsini tek tek dinleme imkanı bulabilirsiniz. Ukuleleler, boyutlarına göre çok uçuk fiyatlara sahip değildir.
Ukulele boyutları, çok küçük miktarlarda fiyat oynattığı için gerçekten boyutuna dikkat etmeyin, bu enstrümanlar ile belki de yıllarca birlikte olacak, o enstrümanı icra edeceksiniz, dolayısıyla duymayı ve çalmayı isteyeceğiniz bir ukulele modeli seçmeye özen gösterin.
Bizim sizlere önerimiz, çalımı diğerlerine nazaran daha kolay ve sesi hepsine yetişebilecek düzeyde olan “Soprano Ukulele”yi öneriyoruz. Dilerseniz, Soprano Ukulele’nin özelliklerini açıklayalım.
Soprano Ukulele: Dünya üzerinde en fazla tercih edilen ukulele türlerinden olan Soprano Ukulele, boyutu en küçük olan ve sesi klasil “Uku” sesine sahip ukulele türüdür.
Fiyat olarak en düşük olan bu ukulele türü, yeni başlayanlar tarafından en fazla tercih edilen ukulele türüdür. Boyutu 53,34 santim olan bu ukulelenin genellikle 12 ila 14 perde aralığına sahip olduğunu söylebiliriz.
Bu durum da sizin ukulele çalmanızı gerçekten kolaylaştıracak bir etkendir. Aynı zamanda taşıması sizin için çok daha kolay olacaktır.
Ukulelenin Bölümleri
Yukarıdaki resimde de görmüş olduğunuz gibi, ukulele çok fazla bölümden oluşmaktadır. Eğer ukulele çalmak istiyorsanız bu bölümlerin ne işe yaradıklarını öğrenmelisiniz.
Eğer bu bölümlerin ne işe yaradıklarını bilmezseniz, ukulelenizi çalarken zarar verebilirsiniz. Dilerseniz sizler için bu bölümlerin ne işe yaradığını tek tek açıklayalım.
Gövde: Ukulelenin parçalarını tutan, ana parçaya verilen isimdir. Ukulelenin en büyük parçası olan gövde, ukulele için olmazsa olmazdır.
Köprü: Ukulelenin tellerini kitlediğimiz bir parçadır. Eğer körpü kısmı olmasaydı, ukulelenin tellerinin akort tutması imkansız olacaktır.
Ses Deliği: Ukulelenin ses deliği, ukulelenin telleri aracılığı ile oluştan titreşimleri, içeride güçlendirerek dışarıya daha gürültülü bir şekilde çıkmasını sağlayan ana parçalardandır.
Perdeler: Ukulelenin perdeleri, ukulele çalarken farklı notalara basmamıza ve ukuleleyi gerçekten çalmamıza yarayan bir parçadır. Eğer perdeler olmasaydı, batı müziğindeki notalar sırasıyla gitmezdi ve komalar ortaya çıkardı.
Eşik: Eşik, körpü ile aynı görevi gören farklı bir parçadır. Sapa yakın olan bu parça, ukulelenin tellerinin akort tutmasına yardımcı olan parçadır.
Akort Burguları: Ukulelenin akordunun yapılmasını sağlayan parçadır. Eğer ukuleleyi akort etmek istiyorsak bu kısımları kullanırız.
Sap: Ukulelenin en üst kısmında bulunan bu parça, tellerin kilitlenmesine ve akort etmesine yardımcı olan burguların sabitlendiği parçadır.
Bugün sizler için ukulelenin nasıl bir enstrüman olduğundan ve mekanik özelliklerinden bahsettiğimiz bir yazı hazırladık. Umarız bu yazımızdan memnun kalmışsınızdır.
Ukulele Kursumuz hakkında bilgi almak için bizlere 0 507 95 96 333 No’lu telefonumuzdan ulaşabilir yada msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden bilgi talebinde bulunabilirsiniz.
Müzik, sanat, mutluluk içinde kalın!