Erturgut Sanat Merkezi olarak sizlere her gün müzik ve sanat alanında bilgiler sunmaya ve ilginizi çekecek içerikler üretmeye devam ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki sanat yalnızca icra etmekle değil, bilmek ve öğrenmekle de gelişen bir vazgeçilmezdir.

İlginç Enstrümanlar

İşte bu nedenle bugün sizlere alışılmışın dışında tasarlanmış ve hem görüntü olarak hem de ses olarak çok farklı tınıları kulaklarımıza dolduran müzik aletlerinden bahsetmek için bir içerik hazırladık.

Siz de farklı görüntüleri ve benzersiz sesleriyle ilginizi cezbedecek bu enstrumanlar hakkında bilgi sahibi olmak ister misiniz?

Enstrümanlara Başlıyoruz

Her müzik aleti derin bir altyapıya ve felsefeye aittir. Söz konusu müzik aletlerinin hiçbiri rastgele bulunmuş ve geliştirilmiş müzik aletleri değildir. Her herhangi bir müzik aletlerinin gelişimi yıllar içerisinde armoni altyapısına uygun olarak evrilmektedir.

Eğer cevabınız evet ise hadi yazımıza geçelim. İşte sizler için derlediğimiz birbirinden farklı müzik müzik aletleri…

En ilginç müzik aleti videomuzu izlemek için tıklayınız.

1 – Nellophone

En ilginç enstrümanlar
İlginç Enstrümanlar

Bir çeşit vurmalı çalgı olan Nellophone temel olarak 3,6 metre genişliğinde bir daire içinde düzenlenmiş ve farklı uzunluklarda tüplerden oluşan bir enstrumandır.

Müzisyen uzunlukları 1,8 ile 9 metre arasında değişen bu müzik aletlerini çalmak için dairenin ortasında durur ve özel olarak üretilmiş kürek benzeri bir alet ile tüplerin giriş noktalarına vurarak sesleri elde eder.

Müzik aletlerinden çıkan sesler tüplerin genişlikleri ve uzunluklarına göre farklılaşır ve ortaya benzersiz bir perküsyon aleti çıkar.

2 – Serpent

birbirinden farklı enstrümanlar
Farklı Enstrümanlar

Görünüş olarak bir yılanı andıran Serpent üflemeli çalgılar ailesinin en farklı üyelerinden biridir. Pirinç ağzı ve yan kısımları delikli tahta yapısıyla bas bir üflemeli olan Serpent bir başka üflemeli enstruman olan Kornet’in soyundan gelen ve Tuba’nın atalarından kabul edilen enstrumandır.

Aslında hem yapısal hem de işlevsel olarak Kornet’e çok benzemesine rağmen kornet ailesinden sayılmamasının sebebi ise baş parmak için bir deliğinin olmamasıdır.

3 – Kedi Piyanosu

Kedilerden oluşan enstrüman
Kedi Enstrümanı

Asılnda yalnızca belgelenmiş ve bilinen kimse tarafından kullanılmamış olan kedi piyanosu muhtemelen bugün kullanılsa pek çok hayvan severi kendine düşman ederdi.

Çünkü çalışma prensibi olarak canlı kedilerin kullanıldığı bu piyano birer oktav ara ile dizilmiş kedilere vurmak için ayarlanmış sivriltilmiş çiviler ile sesi elde etmektedir.

17. yüzyılda Cizvit alimi olan Alman Athanasius Kircher tarafından tescili alınan bu enstruman fantastik bir ilginçliğe sahip olduğu kadar sadist bir müzik enstrumanı olarak tarihteki yerini almıştır.

4 – Picasso Gitar

Picasso Gitarı
Picasso Gitar

Ünlü ressa Pablo Picasso’nun kübist akıma dahil olan eserlerini andırdığı için bu adı alan enstruman iki ses deliği ve 42 dizgisi ile aslında gitardan çok arp’ı andırmakta olduğundan arp gitarı olarak da tanımlanabilir.

Eşsiz kama şeklindeki gövdeye sahip olan bu enstruman caz gitaristi Pat Metheny için 1984 yılında tasarlanmış ve onun ellerinde harikalar yaratmıştır.

5 – Dünya Harpı

En ilginç harp
Dünya Harpı

Telli enstrumanların boyutları genelde bir arşe tarafından çalınabilecek düzeydedir. Fakat konu dünya harpı olduğunda bu uzunluğu neredeyse 1 kilometre olarak düşünmek gerekir.

Dünyanın en uzun telli enstrumanı olan dünya harpının telleri bu uzunluğa kadar ulaşmaktadır. Keman reçineli pamuk eldivenler ve müzikal yaylar ile çalınan bu enstruman tellere sürtünme hareketi ile yayılan uzunlama basınç dalgası ile çalınır.

İlk enstalasyonu yaklaşık 310 metreye gerilmiş ve vadiyi tamamen kaplayan bu enstruman viyolonsel tonlarının harmonik havasını devasa boyutlarda dinlemek için eşsiz bir yapıdır.

6 – Yaybahar

İlk Türk Enstrümanı
Yaybahar

Müzisyen Görkem Şen tarafından tasarlanan Yaybahar elektrik kullanılmadan tamamen akustik olarak çalınabilen bir enstrumandır.

Sarmal yaylar ve teller kullanılarak çalınan bu enstruman yaylardan gelen titreşimin çember tamburlar tarafından sese dönüştürülmesiyle çalınmaktadır. Sabit bir çubuk üzerinde arşe ile çalınan enstruman verdiği akustik ses ile kendine hayran bırakmaktadır.

7 – Teremin

Teremin enstrümanı
Teremin

Thereminist (sanatçı) tarafından fiziksel temas olmadan kontrol edilen bir enstrumandır. 1928 yılında daha elektronik müzik aletleri gündende değilken cihazı patentleyen Rus kâşifi Léon Theremin’den dolayı enstrumana bu isim verilmiştir.

Daha Fazla Kültür Sanat Haberleri İçin Takipte Kalın

Bu ve benzeri haberler her gün devam ederken Erturgut Sanat Merkezi olarak biz de bu pandemi sürecinde her türlü önlemimizi alarak, sanata gönül veren ve ister piyano ister şan ya da bateri öğrenmek isteyen öğrencilerimize en güvenli ortamı sunuyoruz.

Eğer siz de Erturgut Sanat Merkezi ailesinin bir parçası olmak ve öğrenmek istediğiniz müzik aletlerinden bir adım daha yaklaşmak istiyorsanız hemen bizlere msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden yada 0 507 95 96 333 No’lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm soru işaretlerini sosyal medya hesaplarından bize ulaşarak da giderebilirsiniz.