Sanatta Güzellik Nedir?

Güzellik konusu her zaman birçok sanatçı ve eleştirmenin boğuşa geldiği dikenli bir konu olmuştur. Bu kısmen güzelliği tanımlamanın zorluğundan, kısmen de kamusal ve özel hayatımızda yer alması gereken yere ve sanatın zaman içinde gelişen tutumlarının ışığında bunu nasıl – yapıp yapmayacağına –dair bakış açılarından kaynaklanır.

 Başlangıç olarak soracağımız soru şu olabilir: güzellik, alakasız bir yüzeysellik meselesi mi yoksa sanatın merkezinde mi?

Sanatta Güzellik

Beauty on Beauty, Dirty Hans

21. Yüzyılda Güzelliğin Zorluğu

Güzelliğin sözlük tanımlarına göz attığımızda- Oxford Sözlüğünde “şekil, renk veya form gibi, estetik duyuları, özellikle de görmeyi memnun eden niteliklerin bir kombinasyonu” olarak tanımlaması gibi – bize bu kavramın rolü ve konumlandırılışı hakkında yahut bugünün güzellik anlayışının önemine dair pek çok ipucu verebilir.

Sanatta Güzellik Nedir Ve Hala Önemi Var Mı?

All of This Useless Beauty, Paul Morris

Düşünecek olursak, zaten günlük hayatımızda algıladığımız güzellikten hepimiz rutin olarak etkileniyoruz – belki çarpıcı bir günbatımında, belki de bir insanda, bir arkadaşında yahut bir sanat eserinde… Ancak son yıllarda kültürel rölativizmin (göreceliğin) çağdaş sanatta bir “çirkinlik kültünü” destekleyip desteklemediğine dair yaygın sorular da var.

Bu savaş hatlarını çizenlerse, JJ Charlesworth ve Jonathan Jones gibi eleştirmenler… İlki, “güzellik, sanatın değeri düşünüldüğünde son 100 yılda aşağı yukarı yavaş yavaş düşürülen fikirlerden biridir… şuan için her ne olursa olsun, insanlığı oldukça çirkin olarak görüyoruz.” Bu arada Jones, “güzelliğin yaratıcı bir ideal olarak reddedilmesinin modernizmle değil, modern sanatın kendi basınına inanmaya başlamasıyla başladığını” öne sürdü.

Sanat Tarihinin Başlangıcında Düşünülen Güzellik

Güzelliğin bugünün sanatında en iyi nasıl ve nerede algılanabileceğini ve konumlandırılabileceğini düşünmek için, geçmişin sanatının güzelliğini değerlendirmeye bakmak belki öğretici olabilir.

Örneğin, birçokları tarafından “sanat tarihinin babası” olarak selamlanan adam, Johann Joachim Winckelmann (1717-68),”Antik Sanat Tarihi”ni, incelemeye çalıştığı klasik antik çağ sanatının uzun süredir büyük ölçüde yok edildiği ve onu büyük ölçüde eski gezginler ve tarihçiler tarafından bırakılan yazılı kayıtlara bağımlı olmaya zorladığı bir dönemde yazdı.

Buna rağmen Winckelmann, güzelliğin kendi başına bir sanat eserinde değil, eser ile izleyici arasındaki bir tür işbirliğinin bir sonucu olarak ortaya çıktığı fikrine inanan biriydi. Metinleri, uzun süreli tefekkür ve derinlemesine düşünme sonucunda ortaya çıkan bir özellik olarak güzellik tutkusunu açığa çıkarır. Bunlar, “güzel heykellerin ilk görüntüsü… açık denize ilk bakış gibi; ona şaşkın ve ayırt edilemeyen gözlerle bakıyoruz, ancak onu tekrar tekrar düşündükten sonra, ruh daha sakin ve göz daha sessiz hale geliyor ve bütünü ayrıntılarına ayırabiliyor. “

Winckelmann, bugünün sanatseverleri için birkaç yüzyıl önce tavsiye ettiği meslektaşlarından daha az alakası olmadığını, “kendine biraz güzelliği keşfedene kadar geri dönmeme kuralını koyduğunu” kaydetti. Öğrencileri Yunan sanat eserlerine yaklaşmaya çağırdı “Olumlu bir şekilde sahiplenilmiş … çünkü, güzel olan çok şey bulacaklarından tamamen emin olduklarından, onu arayacaklar ve bir kısmı onlara görünür kılınacak.”

Sanatta Güzellik Nedir Ve Hala Önemi Var Mı?

Beauty 

Öyleyse, Bir “Çirkinlik Kültünün” Ortasında Mı Yaşıyoruz?

Bir an için Winckelmann’ın güzellik arayışını bir kenara bıraksak bile, başlangıçta onu ortaya çıkarmayacak gibi görünen sanat eserlerinde bile, güzelliğin rolü ya da bugünün sanatında yokluğu hakkında iyimser olmak için pek çok neden var.

Güzellik, son yıllarda kritik sohbetlerde yeniden yerini aldı. Örneğin, Hollandalı sanatçı Marlene Dumas (1953 doğumlu), birinin güzellik kavramını çerçeve dışına çıkardığında, “bir kadının resmini çizemez veya imajını yapamaz ve güzellik kavramıyla uğraşamaz” diye düşünmüştür.

Sanatta Güzellik Nedir Ve Hala Önemi Var Mı?

The Beauty of Death , Photo by The Arnold Lutz Gallery

Bu arada, diğer bir sanatçı Agnes Martin de(1912-2004), 1989 tarihli ‘Beauty is the Mystery of Life’ adlı makalesinde, izleyicinin yargılarının şimdiki anında var olan güzelliği takdir ettiğinin sinyalini verdi: “Güzel bir gül öldüğünde , güzellik gerçekten gülde olmadığı için ölmez. Güzellik zihindeki bir farkındalıktır. Yaptığımız zihinsel ve duygusal bir tepkidir. ” diye belirtmiştir.

Ne olursa olsun, İrlandalı sanatçı Mary Duffy’nin kendi vücudunun güzelliğini ortaya çıkarmak için Venus de Milo gibi heykelleri çağrıştırmasından, Yunan sanatçı Jannis Kounellis’in (1936-2017) antik dönem parçalı dökümlerinin yan yana gelmesine kadar uzanan son on yılların ikonik sanat eserlerinde 1980’ler için bir kapı eşiği içinde duran İsimsiz heykellere değin, sanatta güzelliğin hiçbir şekilde uzun süredir yok olmadığına dair bol miktarda örnek bulunmakta.

Peki, siz ne düşünüyorsunuz? Sizi bir sanat eserinin güzel ya da güzel olmadığını düşünmeye sevk eden nedir? Bir “çirkinlik kültünden” etkileniyor muyuz yoksa bugünün sanatındaki güzelliği yeterince araştırmıyor muyuz?

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır.
Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz. Ayrıca yazının devamını da okuyup ulaşım konusunda daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.