Fotoğrafın ortaya çıkışından bu yana, fotoğraf ve resim arasında biraz huzursuz bir ilişki var. “Fotoğraf” kelimesi Yunanca köklerinden çevrildiğinde “ışıkla çizim” anlamına gelse de, birçok ressam fotoğraflardan çalıştıklarını kabul etmekte isteksizdir. Ancak günümüzde pek çok ressam artık fotoğrafları referans olarak kullanıyor ve hatta bazıları onları genişleterek ve izleyerek doğrudan fotoğraflar üzerinden çalışıyor.

Fotoğraf Teknikleri

Kadim Fotoğraf Teknikleri

Bazı sanatçılar, tanınmış İngiliz sanatçı David Hockney gibi, Johannes Vermeer, Caravaggio, da Vinci, Ingres ve diğerleri gibi Eski Usta ressamların, kompozisyonlarında doğru perspektif elde etmelerine yardımcı olmak için kamera obscura gibi optik cihazlar kullandığına inanıyor. Resmi olarak Hockney-Falco tezi olarak adlandırılan Hockney’in teorisi (Hockney’nin ortağı, fizikçi Charles M. Falco dahil), Batı sanatında Rönesans’tan bu yana gerçekçilikteki ilerlemelerin, yalnızca gelişmiş becerilerin ve yeteneklerinin bir sonucu olmaktan çok mekanik optikler tarafından desteklendiğini varsayar.

Kamera Obscura

Fotoğraf

İğne deliği kamera olarak da adlandırılan karanlık oda (kelimenin tam anlamıyla “karanlık oda”), modern kameranın öncüsüydü. Başlangıçta karanlık bir oda veya bir tarafında ışık ışınlarının geçebileceği küçük bir delik olan kutuydu. İşleyişi, ışığın düz bir çizgide hareket ettiğini belirten optik yasasına dayanmaktadır. Bu nedenle, bir iğne deliğinden karanlık bir odaya veya kutuya giderken, kendisiyle kesişir ve karşı duvara veya yüzeye ters bir görüntü yansıtır. Bir ayna kullanıldığında, görüntü bir kağıt veya tuvale yansıtılabilir ve takip edilebilir.

Rönesans’tan bu yana Johannes Vermeer ve 17. yüzyıla yayılan Hollanda Altın Çağı’nın diğer usta ressamlarının da dahil olduğu bazı Batılı ressamların, bu cihazı ve diğer optik teknikleri kullanarak çok gerçekçi, son derece ayrıntılı resimler yaratabildikleri düşünülmektedir.

Belgesel Film, Tim’s Vermeer

Eski Ustalar Resimlerde Fotoğraf Tekniklerini Kullandılar Mı?

2013’te yayınlanan Tim’s Vermeer belgeseli, Vermeer’in karanlık bir kamera kullanımı kavramını araştırmaktadır. Tim Jenison, Hollandalı ressam Johannes Vermeer’in (1632-1675) zarif detaylara sahip resimlerine hayran kalan Teksaslı bir mucittir. Jenison, Vermeer’in bu tür fotogerçekçi resimleri boyamasına yardımcı olmak için kamera karanlıkları gibi optik cihazlar kullandığını ve bir kamera belirsizliği kullanarak Jenison’un kendisinin bir Vermeer resminin tam bir kopyasını yapabileceğini kanıtlamak için yola çıktığını teorileştirdi. (ressam olmamasına ve hiç resim yapmaya kalkışmamış olmasına rağmen.)

Jenison, Vermeer tablosu Müzik Dersinde resmedilen oda ve mobilyaları, resimdeki figürler gibi doğru giyinmiş insan modelleri de dahil olmak üzere titizlikle yeniden yarattı. Sonra, oda büyüklüğünde bir karanlık kamera ve ayna kullanarak, dikkatli ve özenli bir şekilde Vermeer resmini yeniden yaratmaya başladı. Tüm süreç on yıldan fazla sürdü ve sonuç, bir Penn & Teller Filmi olan Tim’s Vermeer belgeselinin fragmanında görüldüğü gibi gerçekten şaşırtıcı.

David Hockney’nin Kitabı, -Gizli Bilgi-

Eski Ustalar Resimlerde Fotoğraf Tekniklerini Kullandılar Mı?

Belgeselin çekimleri sırasında Jenison, tekniğini ve sonuçlarını değerlendirmeleri için birkaç profesyonel sanatçıyı çağırdı; bunlardan biri, tanınmış İngiliz ressam, matbaacı, set tasarımcısı ve fotoğrafçı ve birçok sanatsal tekniğin ustası David Hockney’di. Hockney, Rembrandt’ın ve Rönesans’ın diğer büyük ustalarının resimlerinde fotogerçekçilik elde etmek için camera obscura, camera lucida ve aynalar gibi optik yardımcıları kullandıklarını da teorileştirdiği bir kitap yazdı. Teorisi ve kitabı sanat kurumunda çok tartışmalara yol açtı, ancak 2006’da yeni ve genişletilmiş bir versiyonunu yayınladı: Gizli Bilgi: Eski Ustaların Kayıp Tekniklerini Yeniden Keşfetmek ve onun teorisi ve Jenison’un çalışmaları, eserleri bilinir hale geldikçe ve daha fazla örnek analiz edildikçe, giderek daha fazla inanan buluyor.

Önemli mi?

Ne düşünüyorsunuz? Geçmişteki bazı Eski Ustaların ve büyük ressamların bir fotoğraf tekniği kullanması sizin için önemli mi? Gözünüzdeki işin kalitesini düşürüyor mu? Siz kendinizi resimde fotoğraf ve fotoğraf tekniklerinin kullanılması konusundaki büyük tartışmanın neresinde konumlandırıyorsunuz?

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır.
Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz. Ayrıca yazının devamını da okuyup ulaşım konusunda daha daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.