Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Metronom Nedir? Nasıl Kullanılır? konusunu ele alacağız.. Bir enstrümanist, bir müzik parçasını çok çeşitli tempolarda çalabilir. Enstrümanını gerçekten kontrol etmek için, bir pasajı yavaş bir hızda olduğu kadar yüksek hızda da zorlayıcı bir şekilde çalabilmelidir ve bunun tersi de geçerlidir. Yüzyıllar boyunca müzisyenler, metronom olarak bilinen bir cihaz kullanarak çeşitli tempolarda çalma alıştırması yaptılar.
Müzik Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşın ve randevu alın..
Metronom Nedir?
Metronom, düzenli aralıklarla ses üreten bir araçtır. Saniyedeki vuruş sayısına göre ne kadar hızlı gitmesini istediğinizi ayarlayabilirsiniz. Birkaç yüzyıldır var olan mekanik metronomların ileri geri sallanan bir sarkaçları vardır. Telefonunuzda elektronik bir metronom veya hatta bir metronom uygulaması da kullanabilirsiniz.
Metronomlar yüzyıllardır kullanılmaktadır, ancak 1815’te Alman mucit Johann Maelzel özellikle müzisyenler için bir araç olarak patentini aldı. Metronomlar o zamandan beri müzisyenler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
Metronomun İşlevi Nedir?
Bir metronom, yanlışlıkla hızlanmamanız veya yavaşlamamanız için tutarlı bir tempo tutmanıza yardımcı olabilir. Bir müzik aralığını işaretleyen sabit bir tıklama sağlar. Bu aralığın ne olduğu oyuncuya bağlıdır, ancak seçenekler şunları içerir:
Çeyrek notalar: Çoğu sanatçı metronom kullandığında, metronomları bir tıklama dörtte bir nota eşit olacak şekilde ayarlarlar. Yani 4/4 metrede (en yaygın zaman işareti), her metronom tıklaması bir çeyrek notaya ve dört tıklama tam bir ölçüye eşittir. 5/4 zaman içinde, beş tıklama tam bir ölçüye eşit olacaktır.
Sekizinci notlar: Bazı oyuncular metronom tıklamalarının sekizinci notaları temsil etmesini tercih eder. Bu, özellikle sekizinci notaların kendileri, 6/8 zaman veya 9/8 zaman gibi zaman işaretinin bir parçası olduğunda yaygındır.
Noktalı çeyrek notalar: Belirli zaman işaretleri, özellikle 3/8, 6/8, 9/8 ve 12/8 olmak üzere noktalı çeyrek notalara kolayca bölünebilir. Örneğin, iki noktalı dörtlük nota tam bir 6/8 ölçüsüne eşittir. Bu nedenle, 6/8 zamanlı bir metronom kullanırken, bazı enstrümancılar altı tıklamayı (her tıklamanın sekizinci nota olduğu) ve bazıları iki tıklamayı (her tıklamanın noktalı bir çeyrek nota olduğu) tercih eder.
Müzikte Metronom Nasıl Kullanılır?
Metronom genellikle sabit bir tempoda oynadığınızdan emin olmak için bir alıştırma aracı olarak da kullanılır ya da bir performansın metrik olarak kesin olduğundan emin olmak için bir kayıt aracı olarak kullanılır. Kayıt için kullanılan metronomlara genellikle “click” denir. Müziğin ayrı film kareleriyle senkronize edilmesi gereken film müziklerinin kaydında son derece popülerdirler. Ayrıca, çok fazla overdubbing’in olması pop kayıtlarında da popülerdirler. Tempo bir metronoma kilitlendiğinde overdubbing işlemi oldukça kolaydır; aksi son derece zor olabilir.
Modern metronomların yalnızca bir tıklama gibi ses çıkarmasına gerek yok. Dijital bir cihaz kullanıyorsanız, kaydedilmiş herhangi bir sesin sabit bir tempoda çalmasını sağlayarak metronomunuz olarak hizmet edebilirsiniz. Birçok dijital metronom, bu seçeneği açıkça içerir.
Yavaşça Pratik Yapmak İçin Bir Metronom Kullanmak Neden Önemlidir?
Yavaş çalışmak, özellikle yeni bir parça öğrenirken çok önemlidir. Belirli bir pasajı çalarken, her şeyi doğru çalabilmeniz için onu yeterince yavaşlatın (yanlış notalar, akort dışı notalar, yay ile uğraşmak yok).
Müziği yavaşlatırken ritimlerinizi orantılı tutun. Kolay kısımları hızlı, zor kısımları yavaş çalışmayın; bunun yerine her şeyi aynı tempoda tutun. Bu şekilde, tekrar hızlandırdığınızda ritimler doğru ve kökleşmiş olacaktır. Beyninize yeni bilgileri emmesi için bolca zaman verin. İyi uygulamayı aceleye getiremezsiniz.
Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın
İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.
Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.
Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.
Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..
Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?
Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir