Yeni bir araştırma, sanatçının “Anghiari Savaşı” için hazırlık çalışmalarını tamamladığını ancak resmi bitiremediğini gösteriyor.

Sanat tarihçileri, Leonardo da Vinci’nin kayıp Anghiari Savaşı tablosunun kaderi hakkında uzun süredir tartışıyorlar. Şimdiye kadar bu husustaki popüler bilgiler, 16. Yüzyılın başlarındaki eserin Floransa’daki Palazzo Vecchio’daki bir duvarın arkasına gizlendiğini belirtiyordu, ancak 1503’te Floransa’nın hükümet koltuğunu süslemek üzere görevlendirilen Anghiari Savaşı, ki bugün Leonardo’nun karikatürleri veya hazırlık çizimlerinin yanı sıra Peter Paul Rubens ve Gérard Edelinck gibi sanatçıların daha sonraki kopyalarıyla bilinmektedir-  Floransa ve Milano arasında 1440 yılında destansı bir çatışmayı tasvir ediyor. Savaş hakkında etkileyici bir hikâye anlatmak için ise karmaşık kompozisyon teknikleriyle birlikte çılgın askerlerin ve atların duygusal olarak yüklü tasvirlerini kullanıyor.

Leonardo Da Vinci

ANSA’ya göre Floransalı heykeltıraş Benvenuto Cellini, Leonardo’nun komisyonunu “çığır açan bir şaheser” olarak nitelendirdi ve diğer sanatçıların onu incelemelerini önerdi. Yaygın bir şekilde ilk sanat tarihçisi olarak kabul edilen bir Rönesans sanatçısı olan Giorgio Vasari, benzer şekilde resmi övdü; 1560’ların başlarında Palazzo Vecchio’nun ana salonunu yeniden tasarlamakla görevlendirilen Vasari’nin, Leonardo’nun savaş sahnesini kendi freskinin arkasına saklayarak yıkımdan kurtardığı bildirildi – ya da teori böyle devam ediyor.

Yeni detaylandırılan argüman, Leonardo’nun yaratıcı sürecindeki bir tutarsızlığa da odaklanıyor. ARTnews’ten Alex Greenberger’e göre sanatçı, resim için hükümet binasında üzerine gesso ve yağlı katman ekleyerek bir duvar hazırlamayı umuyordu. Ancak bu kombinasyon, boyanın duvar yüzeyine yapışmasını imkansız hale getirecekti.

Leonardo’nun Işığında…

Sanat tarihçisi Francesca Fiorani, “Duvarı hazırlama süreci başarılı olmadığından, Leonardo duvarın üzerine asla resim yapmadı.” Diye belirtiyor ve: “Bilim Leonardo’ya resim yapmayı nasıl öğretti”, diye soran  ARTnews’e şu yanıtla devam ediyor  “Bu, Leonardo’nun savaşının yalnızca bir resim taslağı olarak var olduğu, hiçbir zaman duvar boyası olarak olmadığı anlamına geliyor.”

1503 ile 1506 arasına tarihlenen kayıtlar da tarihçilerin bulgularını desteklemektedir. Nick Squires’ın Telegraph için bildirdiği gibi, belgeler Leonardo’nun büyük miktarlarda alçı taşı ve hazırlık çalışmaları için gerekli diğer malzemeleri satın aldığını gösteriyor – ancak boya yok.

Bazı sanat tarihçileri ise bu yeni araştırmaya ikna olmadılar. Bunların başında, 1975’ten beri Anghiari Savaşı’nı inceleyen ve Vasari’nin eseri gizlice koruduğu teorisinin önde gelen savunucularından Maurizio Seracini var. 2011’de Seracini ve meslektaşları, Vasari’nin freskinde altı küçük delik açma ve sonraki çalışmanın arkasındaki iki inçlik boşluktan boya örnekleri alma izni aldı.

Leonardo da Vinci’nin Kayıp Başyapıtı “Anghiari Savaşı” Gerçekte Var mı?

Ekip Mart 2012’de Guardian’dan Tom Kington’a “Yüksek tavanlı salondaki diğer beş büyük Vasari freskinin arkasında başka boşluk yok” dedi.

Seracini, mevcut duvar resminin kayıp Leonardo freskini örtebileceğini öne sürdü – bu, elde edilen siyah pigment ile Mona Lisa ve Vaftizci Aziz John’u yapmak için kullanılan pigmentler arasındaki benzerliklerle desteklenen bir argüman olma özelliği de taşımaktaydı.

Seracini, “Leonardo, aynı zamanda Floransa’da Mona Lisa’yı boyadı” dedi. “Diğer sanatçılar tarafından değil, onun tarafından kullanılan bir pigment gibi görünüyor.”

Ancak Fiorani, Seracini’nin iddiasını reddederek siyah pigmentin Leonardo’nun çağdaşları tarafından yaygın olarak kullanıldığını ve ARTnews’e göre Anghiari Savaşı ile kesin bir şekilde bağlantılı olamayacağını belirtiyor…

Bazı sanat tarihçileri ve konservatörleri, Seracini’nin orijinal arayışına açıkça itiraz etti. Elisabetta Povoledo’nun Eylül 2012’de New York Times için bildirdiği gibi, Vasari’nin freskinde delik açma kararı özellikle tartışmalıydı. Yerel makamlar daha sonra Seracini’nin tabloya ek delikler açmayı talep etmesi üzerine projeyi askıya aldı.

Leonardo da Vinci’nin Kayıp Başyapıtı “Anghiari Savaşı” Gerçekte Var mı?

Tarihçiler Leonardo’nun kayıp eserlerinden birini başarılı bir şekilde bulursa, bulgunun sanat tarihi üzerinde büyük bir etkisi olacaktır hiç şüphesiz. Ancak sadece 24 resim tartışmasız bir şekilde Eski Usta’ya atfedilir; 2017 yılında yeniden keşfedilen da Vinci adlı Salvator Mundi, özgünlüğüyle ilgili şüphelere rağmen müzayedede 450 milyon dolara satıldı.

Araştırmacılar Anghiari Savaşı’nın varlığına (veya yokluğuna) dair kesin kanıt bulana kadar, Seracini kayıp resmi aramaya devam edeceğini söylüyor.

“İnanılmaz bir şaheser aramanın nesi yanlış ve son cevabı almak için neden bilimi kullanamıyoruz?” ARTnews’e soruyor: “Nihai kanıtı bulana kadar neden invaziv olmayan(non-invasive:müdahale derinliği olmayan) bilimi kullanmaya devam etmiyoruz?”

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direk sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.

Şimdi bir adım atmanız için tek gereken şey “istekli olmak”. Çevrenizden gelen aklınızı çelen olumsuz tepkilere bakmayın, yaşınızı sorun etmeyin, yapamam diye düşünmeyin çünkü bunları hiç biri sorun değil. İstedikten sonra yapması gerçekten kolay, kendinizi sanat merkezimizin programlarına bırakın. İddia ediyoruz, isteyen herkes müzik aleti çalmayı da, resim çizmeyi de, fotoğraf çekmeyi de, tiyatro oyunu oynamayı da öğrenebilir!