Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Keman İkinci Pozisyon Nasıl Çalınır? Kolay Rehber konusunu ele alacağız.. Çift sayılı pozisyonlar, belki de kısmen bu sırayla öğretildikleri için, zor olma damgasına sahiptir. Üçüncü pozisyondan sonra ikinci pozisyonu (veya daha da kötüsü, beşinci pozisyonu) öğreniyorsanız, daha zor olmalı değil mi?
Bu kısmen doğru, ikinci pozisyonun bazı zorlukları var ama bunu öğrenmenin yolları var ve sandığınızdan çok daha kolay. Ayrıca orkestra repertuarı ve konçerto çalmak için ikinci pozisyon güçlü bir araç olabilir!
Keman Kursu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın.. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşarak randevu alabilirsiniz.
Kemanda Birinci Pozisyondan İkinci Pozisyona Geçiş
Birinci pozisyon ike ilgili olarak , ikinci konumun bir yarım ton veya bir ton daha yüksektir. Bu, ilk konumdan bir nota sahip olmadığı, ancak aksi takdirde üçüncü konumdan alacağınız bir nota daha sahip olduğu anlamına gelir. Özellikle bir şarkı veya beste yukarıda ortada kalan ölçeklerden birindeyse, ihtiyacınız olacak mükemmel bir orta yol oluşturur.
İlk konuma çok yakın olduğu için pozisyon arası geçiş yapmak daha kolay hale gelir. İkinci konumu birinciye ek olarak düşünürseniz yardımcı olabilir. İkinci konuma geçmek için, birinci parmağınızla birinci konumda bir nota çalın, ardından ikinci parmakla bir nota çalın. Ardından, geri dönün ve ilk notayı tekrar çalın ve ikinci konuma geçin, böylece birinci parmağınız, ikinci parmağınızın daha önce çaldığı notayı birinci konumdan çalar. Bu alıştırmayı tüm dizelerde deneyin:
- La çalarken Sol dizesine parmağınızı basın, ardından Si bemol çalmak için ikinci parmağınıza basın. La’ya geri dönün ve ilk parmağınızla Si bemol çalara ikinci konuma geçin.
- Mi çalarken re dizisine parmağınızla basın, ardından fa çalmak için ikinci parmağınız ile basın. Mi’ye geri dönün ve ikinci konuma geçerek birinci parmağınızla fa çalarak ikinci konuma geçin.
- Parmağınızı Si gamındaki La dizisine basın, ardından do çalmak için ikinci parmağınız ile basın. Si’ye geri dönün ve ilk parmağınızla do çalarak ikinci konuma geçin.
- Fa diyez çalarken parmağınızı Mi dizisine basın, ardından Sol çalmak için ikinci parmağınız ile basın. Fa diyeze geri dönün ve ikinci konuma geçerek birinci parmağınızla Sol çalarak ikinci konuma geçin.
Tabii ki diyezli ve bemollü tüm kombinasyonları özellikle ikinci parmakla denemekten çekinmeyin. Bu, Sol dizesinde hem Si bemol hem de Si’yi, Re dizesinde Fa ve Fa diyezi, La dizesinde Do ve Do#’i ve Mi dizesinde Sol ve Sol#’i deneyin anlamına gelir.
Kemanda İkinci Pozisyonu Öğrenmenin Faydaları
- Beceri setinizde yeni bir pozisyona sahip olacaksınız.
- Birinci ve üçüncü konum arasındaki boşluğu doldurur.
- Do, Do#, Sib, Si, Fa ve Fa# gibi çeşitli ölçekleri çalmak daha rahattır. Bu hem majör hem de minör ölçekleri kapsar. Ve evet, bu en kolay ölçeğin, yani Do majörde olmanın ikinci pozisyonda daha rahat olduğu anlamına gelir.
- Birçok orkestral repertuar ve konçerto çalmak çok daha kolay hale gelecek.
- Birinci konumdan ikinci konuma geçmek, birinci konumdan üçüncü konuma geçmekten çok daha kolaydır çünkü daha küçük bir kaymadır.
Kemanda İkinci Pozisyona Geçmek
Kemanda ikinci pozisyonda çalmak, birinci pozisyonda çalmaya benzer: birinci parmak, ikinci parmağın birinci pozisyonda olduğu yere gider. Başparmak ve işaret parmağının tabanı kemanın boynunu tutar. Avucunuzun içi kemanın gövdesine değmemelidir. İkinci pozisyonda oynamayı öğrenirken aşağıdaki hususlara dikkat ettiğinizden emin olun:
Sol El Başparmak Ve İşaret Parmağı Pozisyonu
Birinci ve üçüncü pozisyonları uyguladıysanız, birinci pozisyondan ikinci pozisyona geçmek kolay görünecek. Avucunuzun akort mandallarına yakın olduğu ilk konumun veya kemanın gövdesine yakın olduğu üçüncü konumun aksine, ikinci konumda avucunuz ilk başta “sarkar” gibi hissedebilir. Tabii başparmağınız ve işaret parmağınızın tabanı hala kemana değdiği için olmuyor ama bu yüzden birinciden ikinciye geçerken baş parmağınızı geride bırakmak yaygın bir hatadır. Buna dikkat edin ve oynamayı zorlaştıracağından kaçının.
Parmaklar Arası Boşluk
Her parmak arasındaki boşluk, daha yüksek konumlarda olduğu için pratik olarak azalmaz, çünkü ilk konuma çok yakındır. Bazı ayarlamalar yapılması gerekse de, doğru aralıkları bulmak çok zor olmayacaktır.
Notaları Basmak
İkinci pozisyonu ilk kez deneyen biri için en zor kısımlardan biri parmakların farklı olmasıdır. Ortak parmaklar olmadığı için (beşinci konum gibi) ve birinci ya da üçüncü konumdan yalnızca bir basamak uzakta olduğundan, çoğunlukla biraz karışıklık yaratır. Bu karışıklığın kökü, ikinci konumda, diğer iki konumda tek sayılı parmaklara atanan notaların şimdi çift sayılı parmaklarda olması ve bunun tersi olabilir.