Keman Bakımı ve Koruma

Altın kural: Çaldıktan sonra silin!

Keman üzerindeki cilalar oldukça hassastır.

Kemanların, gitarların ve diğer akustik enstrümanların tonu vernikten büyük ölçüde etkilenir ve bu da verniği yani cilayı enstrümanın önemli bir unsuru haline getirir.

Bu nedenle, enstrümanınızla geçirdiğiniz vaktin sonunda, onu hala iyi durumda tutabilmek için çaldıktan sonra daima silmelisiniz. Bu, uygulanması şiddetle belirtilen bir kuraldır. Mümkün mertebe enstrüman, bu amaç için özel tasarlanmış bir bezle veya güderi ile silinmelidir.

Kemanda Günlük Bakım

Ayrıca eğer teller reçine ile kalınlaştırılmışsa, tonlar zarar görür ve parazit sesler çıkarabilir. Bunun yanı sıra klavye, parmaklardan gelen terle kolayca kirlenir.

Normalde, cihazı silmek için kuru bir bez kullanılır, ancak üst plakada önemli miktarda reçine veya başka bir madde birikimi varsa lütfen bir uzmana danışın.

Çalmayı bitirdikten ve enstrümanı sildikten sonra, daima kutusuna geri koyun. Keman o kadar hassastır ki, bir klimanın rüzgarına maruz kaldığında bile gıcırdayıp patlamaya başlayabilir! Bir keman için en uygun nem oranı % 50’dir.

Kemanın çevre koşullarını olabildiğince bu ideale yakın tutmak için kemanı hemen yerine koymayı alışkanlık haline getirmenizde fayda var.:)

Kemanınızı Uygun Koşullarda Saklayınız!

Keman Kursu İzmir

Keman, sıcaklık ve nemdeki değişikliklere oldukça duyarlı bir enstrümandır. Yüksek nem ve sıcaklıkta saklanırlarsa, üst plaka ve alt plaka şişer, gövde kalınlığını değiştirir ve ses direğinin çökmesine neden olur.

Tam zıttı bir şekilde, enstrüman çok kuru bir ortamda uzun süre tutulursa da, klavye gövdesinden ayrılabilir. Kemanlar bu nedenle nem ve sıcaklığın olabildiğince sabit tutulduğu ortamlarda saklanmalıdır.

Bulunduğunuz oda, üşümenize yahut kendinizi rahatsız hissetmenize neden oluyorsa bile anlayın ki, muhtemelen burası kemanınızı saklayabileceğiniz bir yer olarak oldukça kötü bir seçimdir.

Dikkate alınması gereken bir diğer husus ise, keman gövdesinin birçok kıvrımının olmasıdır, bu nedenle herhangi bir yere düşünmeden yerleştirmek hiç de güvenli değildir.

Keman Bakımı

Ayrıca keman üzerindeki verniğin doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmaması gerektiğini de unutmayın. Kemanınızı kutusunda güvenli bir yerde saklamalısınız. Bu onun için en doğru yer olacaktır…
Cila içeren temizleyicilere karşı tetikte olun!

Yaylı enstrümanların düzenli bakımı, çaldıktan sonra her seferinde enstrümanın yaylı çalgılar için özel olarak tasarlanmış kuru bir bezle silinmesinden oluşur. Normalde ihtiyaç duyulan tek şey budur, ancak uzun bir süre kullanıldığında keman, köprünün çevresinde kaçınılmaz bir şekilde reçine tozu birikimi oluşumuna sebep olur.

Aynı zamanda klavyede ve cildin enstrümanla doğrudan temas ettiği diğer yerlerde yağ ve parmak izleri biriktirir. Bu birikme fark edilir hale geldiğinde cihazı temizlemek için bir temizleyici kullanmayı deneyin. Sonuçtan memnun kalacaksınızdır…

Zira temizleyici, sadece birikmeyi ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda ciladaki parlaklığı da geri kazandırır.
Piyasada pek çok temizleyici türü vardır ve bunlar esas olarak içerdikleri cilanın türü ve hacmi bakımından farklılık gösterirler…

Kemanda Günlük Bakım

Basitçe söylemek gerekirse, cila kullanmayanlar çok fazla kiri temizleme gücüne sahip değildir, ancak enstrümana karşı naziktirler. Bunun tersine, cilalı olanlar da birikintiyi giderir ancak enstrümana zarar verebilme olasılıkları da vardır.

Bu aşamada hem yeni başlayanlar hem de profesyoneller tarafından kullanılan bir cila çeşidi olarak Yamaha’nın Yaylı Enstrüman Cilası oldukça popülerdir. Cila içermez ve bu nedenle herhangi bir enstrümanla kullanımı güvenlidir. Cila içeren diğer ürünlerden ise İngiltere’den Hill & Sons ve Fransa’dan Millant oldukça popüler ürünlerdir.

Tüm temizleyiciler temelde aynı şekilde kullanılır. Yaylı çalgılar için özel olarak tasarlanmış iki bez kullanarak, birine biraz cila sürerek kiri temizleyin, diğerini kullanarak kirleri temizledikten sonra aleti silin.

Her iki amaç için de aynı bez kullanılırsa, cihaz tekrar kirleneceğinden iki bez kullandığınızdan emin olun.

Cila içeren bir temizleyici kullanırken, kullanmadan önce şişeyi iyice çalkalayın ve sert silmemeye dikkat edin. Bununla birlikte, cila içeren temizleyiciler kaçınılmaz olarak çok az miktarda verniği çıkaracaktır ve bu nedenle eski aletlerde kullanılmamalıdır. Normal cilalamayla çıkmayan bazı dayanıklı kirler varsa, bir uzmana danışın.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

Daha fazla kültür sanat haberlerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direk sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde resim hocamıza danışabilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz.