Harmonics
Gitarda harmonikleri anlayabilmek için temel fizik bilgisi gereklidir ve cisimlerin titreşim modlarına bakılmalıdır. Temel soru şudur ; neden gitarda her perde harmonik vermez ?
Öncelikle şu bilinmelidir ki harmonik bir çok telli çalgıda kullanılan bir tekniktir ve bu tekniğin uygulanmasını sağlayan şey tellerin gerginliği , uzunluğu ve buna bağlı olarak ortaya çıkan frekans aralığıdır. Gitar için konuşacak olursak , her hangi bir tele vurduğumuzda çıkan ses o tele bastıktan sonra yapacağımız vuruşun çıkartacağı sesten daha pestir. Bunun nedeni tele basıldığında telin boyunun kısalmasıdır. Tel boyu kısaldığında doğal titreşim frekansı artar ve ses tizleşir.
Harmoniğin ne olduğunu bilmeyenler her hangi bir tele vurup yedinci veya onikinci perdenin üzerine hafifce dokunduğunda farklı bir tını duyacaklar. İşte bu tını harmonik oluyor. Burada yapılan şey titremekte olan bir telin belirli bir noktasına düğüm koymak olarak tanımlanabilir. Yapılan bu hareket , o noktadaki doğal frekansları engeller. Geriye sacede geriye kalan frekanslardan gelen ses kalır ve işte bu ses harmoniktir.
Harmonik çeşitlerine bakacak olursak;
Artifical Harmonic
Türkçe ‘ye yapay harmonik olarak çevrilebilir. Burada yapılan işlem harmoniği baş parmak yardımıyla elde etmektir. Bir örnekle açılamak gerekirse;
Sol telinde yedinci perdeye bastıp tele vurun . Tele vurduktan sonra penayı tuttuğunuz elin baş parmağıyla tele hafifçe dokunun. Bunu başardığınızda yapay harmonik elde etmiş olursunuz.
Harmonikler de diğer tekniklerin yaptığı gibi , çalınan melodiye farklı tatlar katar. Bir çok gitarist bu tekniği kullanır. Yapay harmoniklerin kalitesini bir çok faktör etkiler. Kullanılan pena , gitar , teller ve efekt aletleri bu faktörlerin başında gelir. Bu saydıklarım harmoniğin tonunu ve sürekliliğini belirler.