Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Evde Keman Bakımı Nasıl Yapılır? konusunu ele alacağız.. Kemanınızı temizlemenin oldukça acılı bir süreç olabileceğini biliyoruz ama kesinlikle yapılması gerekiyor. Beyaz reçine tozunu birikmeye bırakırsanız, sonunda kemanınızı yeniden cilalamanız gerekecektir.
Kemanınıza biraz bakım yapmadan çok uzun süre gitmek, bitişini mahveder. Reçine kalıntısı yapışkan hale gelecek ve siz farkına bile varmadan, daha fazla ev ilacı ona yapışmaya başlayacaktır. Ayrıca, ne kadar uzun süre bırakırsanız, temizlenmesi o kadar zor olacaktır. Kemanınızı düzenli olarak temizlemek için bu ipuçlarını ve püf noktalarını kullanarak uzun vadede zamandan tasarruf edin!
Her zaman keman tellerinizi temizleyerek başlamalısınız. Küçük reçine tozu kemanınızın gövdesine inecek, bu yüzden kendinize daha fazla iş vermeyin. Bu, yerleri süpürmeden önce tezgahlarınızı temizlemek gibi!
Keman Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp ücretsiz randevu alın!..
Evde Keman Bakımı Nasıl Yapılır?
Keman Tellerini Temizlemek
Her kullanımdan sonra tellerinizi losyon uygulamanıza gerek yok. Tellerinizde biraz reçine kalıntısı olması mutlaka kötü bir şey değildir. Yayın daha kolay kavramasını sağlar ve uzun vadede çok fazla reçine kullanmanıza gerek kalmaz. Kemanınızın gövdesinde reçine birikmesini önlemek için her kullanımdan sonra fazla reçineyi temizlemek için temiz, kuru bir mikrofiber bez kullanın.
Ardından, ne kadar çaldığınıza bağlı olarak, tellerinizi losyonla silebilirsiniz. Her gün bir saat pratik yaparsan haftada bir kez iyi olur diyebiliriz. Bazı insanlar tellerinizi çelik yünü ile sıyırmanızı tavsiye ediyor ama ben bu yöntemden uzak durmanızı öneririz. Daha kalın telli enstrümanlarda çelik yünü kullanmakta bir sakınca yoktur ancak keman telleriniz çok hassastır ve çelik yünü onlara kolayca zarar verebilir.
Keman Gövdesi Nasıl Temizlenir?
Enstrümanınız oldukça yeniyse kemanınızdaki reçineyi temizlemek kolaydır. Sadece temiz, kuru bir mikrofiber bez alın ve reçine tozunu nazikçe alın. Öte yandan, kemanınızı temizlemeden bir süre gittiyseniz, birikimden kurtulmak için biraz daha zaman harcamanız gerekebilir.
Yine de bir bezden daha sert bir şey kullanmanızı tavsiye etmeyiz. Daha fazla reçine çıkana kadar hafifçe ovalamaya devam edin. Eninde sonunda çıkacak! Unutmayın, her son parçadan kurtulmak zorunda değilsiniz, kemanınızı cilalamak son parçaları çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Reçineyi bir bezle temizleyemiyorsanız, onu cilalamak için bir Luthier’e götürmeniz gerekecek. Bu oldukça pahalı olabilir, bu yüzden temizlik alışkanlıklarınızı takip etmeyi unutmayın!
Parlatmadan önce vücudun geri kalanındaki tozu nazikçe temizlemek için temiz ve kuru bir bez kullanmak önemlidir. Reçine tozunu silmek için kullandığınız bezi kullanırsanız, işinizi daha da zorlaştırırsınız. Reçine pulları verniğinizi kolayca çizebilir! Bezinizde çok fazla reçine göremeseniz bile, herhangi bir kalıntı kemanınızın yüzeyini matlaştırabilir.
Keman çantanızda iki mikrofiber bez bulundurmanızı tavsiye ederim, biri reçine için, diğeri kemanınızın gövdesi için. Hangisinin kazalardan kaçınacağını da bilmek için bunları renkle kodlayın!
Kemanın İçi Nasıl Temizlenir?
Kemanın içini temizlemenin tek yolu F deliklerinden kemanınızın içine biraz pirinç (çok değil, muhtemelen bir avuçtan biraz az) koymak. Pirinci kemanınızın içinde yuvarlayın, ses kutusunun her yerine ulaştığından emin olun. Şimdi, sihirli bir şey olacak. Kemanınızın içindeki tüm tozlar küçük bir kümeye dönüşecek!
Kemanınızı ters çevirin ve pirinci F deliklerinden yavaşça sallayın. Şimdi kemanınızı baş aşağı tutun ve tüy topunu cımbızla nazikçe çıkarın. İşte, kemanınız yeni gibi!
Kemanda Klavye Bakımı Nasıl Yapılır?
Ellerinizi temizlemenin yanı sıra klavyenizi korumanın en iyi yolu, çaldıktan sonra sadece tozunu almaktır. Neye ihtiyacınız var? Tahmin ettiniz, başka bir temiz, kuru, mikrofiber bez. Tellerinizin tozunu aldıktan sonra, her kullanımdan sonra klavyenizdeki kalıntıları nazikçe silmelisiniz. Her toz aldığınızda bezinizin temiz olduğundan emin olun veya yalnızca bu iş için ayrı bir bez bulundurun. Çalarken ellerinin yanında olmasını isteyeceğin en son şey yapışkan reçinedir.
Temizledikten sonra klavyenizi tedavi etmek için küçük bir damla yağ kullanabilirsiniz. Keten tohumu yağı işe yarayabilir ve klavyenize hoş bir parlaklık verir, ancak kaliteli olduğu sürece herhangi bir bitkisel yağı kullanabilirsiniz. Bezin üzerine bir damla damlatın ve hafifçe klavyenize sürün. Bunu bir antrenman seansından sonra yapmak isteyebilirsiniz, böylece bir sonraki oynamadan önce yağ ahşaba yerleşir.
Keman hakkında kafanıza takılan tüm soru işaretlerini gidermek için bize ulaşabilirsiniz. Ayrıca sadece ders almak için değil aynı zamanda muhabbet edip çay kahve içmek için de bekleriz :)