Eric Clapton sadece en sevilen gitaristlerden biri değil, aynı zamanda gitar tonuyla pek çok gitariste rol model olan efsane gitaristlerden biridir.

Yıllar boyunca gitarından gelen bir dizi harika ses yarattı ve biz de şimdi o en sevdiğimiz tonları hakkında analizlerimizi sizlerle paylaşacağız…

Eric Clapton Gitar Tonu

Çoğu gitaristin kariyerinde genellikle tek bir ton vardır, ancak Clapton yaşamı boyunca birçok benzersiz ton yaratmıştır ve yıllar boyunca blues rock tonu için standartları belirlemiştir. Blues rock gitar tonunu pek çok farklı şekilde etkileyen başka bir gitarist olup olmadığından emin değiliz:)!

Eric’in Üslubunu Tanımlayıcı Çağlara Ayıracak Olursak

Bluesbreakers Dönemi

Eric Clapton

1965-1966 arasındaki bu dönemde Eric, 1962 Marshall kombosu aracılığıyla Gibson Les Paul çaldı. Bu kurulum, birçok kişinin şimdiye kadar ki en iyi tonlarından biri olduğunu düşündüğü kaygan, kalın ve doygun bir tonla sonuçlandı. Bu klasik kayıtlarda amfi tüplerinin aşırı hızlandığını duyabilirsiniz. Aşağıdaki linkten bu tonu dinleyebilirsiniz.

Cream Çağı

Eric, bu süre zarfında çoğunlukla bir Gibson Sg, bir Gibson 335 ve 100 watt Marshalls kullandı. Bu dönemde klasik “Women Tone” u geliştirdi ve bugüne kadarki en klasik blues rock tonlarından bazılarını yarattı. “Strange Brew” veya “Spoonful” daki tonu dinlemeniz yeterli. Büyük süreklilik ve kalınlık içerdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Derek ve Dominos Dönemi

Eric Clapton'a Ait Pek Çok Gitar Tonu

Bu süre zarfında Eric, akçaağaç boyunlu Fender Stratocaster’a (“Brownie”) taşındı. Eric, Duane Allman ile klasik rock albümü Layla’yı kaydettiği dönemindeki hızlı çağlarındaydı. Gitar parçalarını kaydederken Fender Champ amfi kullandığını biliyoruz.

Bir dinleyicinin albümde kimin hangi rolü oynadığını nasıl anlayabileceği sorulduğunda ise Duane Allman şunu söylüyordu: (Duane veya Eric) “Kolay. Ben Gibson’ı çalıyorum, Eric Fender’ı çalıyor. “

80’ler Dönemi

80’ler Eric’in ciddi manada tonunu değiştirmeye başladığı bir zaman dilimidir. Daha önce, wah dışında çok efekt kullanmamış ve sadece amfiyi krank etmişti. Oysa artık 80’lerde Marshall 800 serisi kafalarla meşhur “Blackie” gitarını ana enstrüman olarak kullanıyordu. “Journeyman” albümü, bu dönemdeki tonunun ve “Behind the Sun” albümünü ise şöyle yorumluyordu: “Çok daha fazla kazanç, bazen gecikme ve yankı, ve çokça aranan bir ton.” Eric’in bu tonu gerçekten sevilmeyecek gibi değil, ancak bazı şarkılarda pek de hayranı olmayacağınız bir koro duyabilirsiniz. “After Midnight” ve “Forever Man” versiyonlarının üzerinde bazı katil tonların olduğunu da ilave edebiliriz…

90’lar Dönemi

90’lar dönemine Clapton’un temellerine geri döndüğü bir diriliş diyebiliriz adeta, ancak kullanışlı materyallerin bir kısmı için 80’lerde hala bir ayağı vardı. Bu dönemde yakaladığı tonlar gerçekten de harikadır. Bu dönemdeki tonunu zihninizde belirleyecek olan iki albüm ise “24 Nights” ve “From the Cradle”dır diyebiliriz. Bu iki albüm, doksanlı yılların başında parçalarının nasıl çalınacağını öğrenmeye çalışan gitaristler için gitarın kutsal kitabıydı.

Eric, “24 Nights” yapımı sırasında esas olarak “Blackie” kullanıyordu, ancak “From the Cradle” ın kayıtları sırasında Eric, her türlü farklı gitarı çaldı ve Gibson’ın cephaneliğine geri döndü. Eric, esas olarak Soldano Slo-100 amfi kafası kullanıyordu ve bu ona çok doygun bir blues tonu veriyordu. Bu amfiyi doksanlarda gerçekten istiyor olabilirdiniz:)

Clapton, SLO-100’e ek olarak, şaşırtıcı bir tonu olan ancak TİG kadar kalın olmayan Fender Tweed Twins kullanıyordu.

2000’ler Dönemi

Ve şimdi Clapton’ın en vurucu olduğu ya da özlendiği modern çağa geliyoruz. 2000’lerde esas olarak farklı Strats ve çeşitli modellerde Fender Tweed amfilerini kullanıyordu. Bu dönemde duyduğunuz tonların çoğu iyiydi, ancak geçmişte ki tonlarla aynı olmadığı da aşikârdı.

Bizce en iyi tonları Cream Reunion Tour’da ve BB King’in Riding With The King adlı albümünde gizlİ..

Evet, Clapton’un tonunun yıllar içinde nasıl değiştiğine dair özetimizi sizlerle paylaştık. Peki, sizin favori Clapton Döneminiz hangisi?

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat 

+Telegram Kanalı: https://t.me/kultursanathaberleri

Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İsteyen herkes doğru eğitimle bir müzik aleti çalabilir, resim çizebilir, tiyatro oyunu sahneleyebilir, güzel fotoğraflar çekebilir. Bunları yapabilmek için yetenekli doğmak zorunda değilsiniz, sanat merkezimize başvurduğunuzda bunları yapabilmek için zaten gerekli tüm eğitimi alacaksınız. Sizin gelişiminize en uygun programı hazırlayıp sizlere sunduğumuz için gerekli tüm bilgiyi edineceksiniz.

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır.
Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz. Ayrıca yazının devamını da okuyup ulaşım konusunda daha daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.