Amerika’daki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün bilim insanları corona virüsün yapılarını müzikal forma dökerek virüsün melodisini ortaya çıkardı.
Melodi Sonifikasyon adında yeni bir teknikle oluşturuldu. Melodi oluşturulurken virüs bünyesindeki her bir aminoaside özel bir nota verildi.
Aminoasitlerde oluşan kıvrılma ve uzanma hareketleri notaların şiddeti ve süresi olarak müziğe uyarlandı ve kullanılan enstrüman bilim insanlarının zevkine göre seçildi.
Parçada notalar Japonya’nın yöresel enstrümanı Koto kullanıldı.
Sanatsal Bir Projeden Ziyade Bilimsel Bir Araştırma
Böylece ortaya 1 saat 40 dakikalık bir müzik ortaya çıktı.
Corona Virüs yapısının müziğe dönüştürülmesini sadece sanatsal bir proje olarak görüyorsanız yanılıyorsunuz. Aslına bakılırsa bu proje korona virüsün daha iyi incelenmesi için oluşturuldu.
Yapay zeka ile oluşturulan melodiler corona virüsün mikroskop altında kaçırılması ihtimal ayrıntılarının fark edilmesinde kullanılıyor.
Daha Etkili Corona Virüsü Araştırmalar İçin Önemli Bir Adım
Profesör Markus Beuhler, oluşturulan müziği corona virüsün sivri uçlu proteinlerinin titreşimli yapısını incelemek üzere kullandıklarını ve virüsün bu yapısı nedeniyle çok bulaşıcı olduğunu belirtti. Beugler bu titreşimli yapıyı müzik sayesinde anlayarak daha etkili ilaç araştırmaları yapılabileceğini belirtiyor.
Müziği Soundcloud üzerinden paylaşan Profesör Beuhler “Tüm canlıların yapısında bulunan nanoskopik objeleri göremiyoruz ama oluşturduğumuz bilgisayar algoritması, bu yapının maddi dışavurumunu duyulabilir hale getirmemizi sağlıyor.
Bu melodi yeni korona virüsün sivri uçlu proteininin amino asit dizimi ve yapısının müzikal bir tasviri” şeklinde açıklama yaptı.
Biz her ne kadar bilimsel bir anlam veremesek de gelin hayatımızı değiştiren corona virüsün sesine bir kulak verelim.
Dinlemek için TIKLAYINIZ