Erturgut Sanat ailesi bugün sizler için Ritim Gitar Çalmak konusunu ele alacağız. İyi bir gitarist olmak sadece sarsıcı sololar demek değildir. Ritim gitar parçalarını yetkin bir şekilde çalma yeteneği, herhangi bir grup için çok önemlidir. Ne de olsa ritim gitar, birçok popüler şarkıda öne çıkan diğer enstrümanların temelini oluşturur. Ritim gitar denilince akla Malcolm Young, Tony Iommi, Andy Summers ve Nile Rodgers gibi efsanevi isimler geliyor. Ancak, kendinizi bu türden efsanevi gitaristlerle birlikte görmek kesinlikle çok fazla pratik gerekse de, bu kritik beceriyi geliştirmek için bazen elinizde bir enstrüman bile olmadan yapabileceğiniz pek çok şey var.

Gitar Kursu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşarak ücretsiz randevu alın!

Ritim Gitar Çalmak İçin İpuçları

Nabzı Bul

Ritim Gitar Çalmak
Ritim Gitar Çalmak

Ritmi bulmayı alışkanlık haline getirin. Duyduğumuz çoğu müziğin nabzı sabittir. Bulmak zor olabilir ama tıpkı bileğinizdeki nabzı bulmak gibi, bir kez hissettiğinizde devamı gelecektir. Bu nabız genellikle şarkı boyunca devam eder.

Sizi müzik çalmaya iten şeyin ne olduğunu düşünün. Bir şarkı dinlerken kendinizi ritmine ayak uydurarak mı buluyorsunuz? Başınızı sallamak (bir şarkının kalp atışı gibi duran o nabız gibi atan ritim? Heavy metal veya hard rock ile ilgileniyorsanız, kafanızı ne zaman çarptığınıza dikkat edin) aksan notaları olan şarkının ağır kısımlarını benimsemek için harika bir yöntem. Ritim gitar çalmayı öğrendiğinizde, bu zamanlama duygusu sezgisel olarak gelecektir.

Ritim Saymayı Öğren

Ritim Gitar Çalmak
Ritim Gitar Çalmak

Nabzı bulduğunuzda, tekrar eden bir model fark ettiniz mi? Popüler müziğin çoğunda, kalıp yeniden başlamadan önce dört vuruş vardır. Dikkatli dinlerseniz, tekrar eden bir vuruş grubu duyabilirsiniz. Yapamıyorsanız, başka bir şarkı deneyin. Bu sayımı, gitarı tıngırdatırken aşağı vuruşlarınız ve aşağı vuruşlarınız olarak düşünün.

Bir şarkının zaman işaretini not alarak, her ölçü için bir fikir edineceksiniz. Bir metronomla birlikte çalmayı öğrenmek, zamanlama ve ritim duygunuzu geliştirmenize yardımcı olabilir. Ritim gitarına yeni başlayanlar için metronom, müzisyenlerin kullandığı, saniyedeki vuruş sayısına bağlı olarak bir “klik” sesi çıkarmak için ayarlanabilen bir araçtır. Sekizlik notalar veya daha düşük hızlar gibi daha yüksek hızlar için tıklamak ve ritminizi sürdürmek için bir metronomu hızlandırabilirsiniz.

Ritim gitar egzersizleri sırasında bir metronomla çalmak, zamanla hız kazanmanıza yardımcı olabilir. Bir metronomu daha yavaş bir ayara getirerek başlayın, ardından cihazla birlikte ritmi daha hızlı çalmanız için ayarları kademeli olarak artırın.

Ritimleri Görselleştir

Ritim Gitar Çalmak
Ritim Gitar Çalmak

Şarkı çalarken kendinizi aşağı ve yukarı vuruşları tıngırdatırken hayal etmeye çalışın. Büyük oyuncuların tutarlılığını dinleyin ve öğretmenleriniz olmalarına izin verin. En iyilerinden birini seçin ve en sevdiğiniz müzisyenin ritim duygusunu inceleyin. Eleştirel ve dikkatli bir şekilde dinlemek, kendiniz için harika bir zamanlama geliştirmek için ihtiyacınız olan tüm bilgileri size verir.

Power Akorlara Hakim Ol

Ritim Gitar Çalmak
Ritim Gitar Çalmak

Çoğu akorda en az üç veya dört nota bulunur, ancak bir power akorunda yalnızca iki nota bulunur. Çoğu durumda, C5, D5 veya A5 akoru gibi “beşinci” bir akor gördüğünüzde, bu akorun bir power akoru olduğuna dair bir sinyaldir. Daha da önemlisi, power akorların çalınması ve öğrenmesi kolaydır çünkü sadece iki ila üç dizide bir, iki veya daha az parmakla çalınabilirler. Power akorlarının öğrenilmesi kolay olduğu için, bu onların ritim araç kutunuzun önemli bir bileşeni olmadığı anlamına gelmez. Power akorlarını öğrenmesi oldukça kolay olduğu için, onlarla deney yapmak ve ritim çalmanıza ne kadar güç kattıklarını görmek için daha fazla neden var.

Hammer-On Ve Pull-Off’lara Hakim Ol

Ritim Gitar Çalmak
Ritim Gitar Çalmak

Hammer-On ve Pull-Off, tekniklerinde ustalaşmak ve genellikle lead’lerle birlikte kullanılması zor olsa da, gitar çalma düzenleri ve akorları canlandırmakta da etkilidirler. Vurmak için, perdeli bir nota seçmeniz veya teli kaldırmanız ve ardından perdeyi seslendirmek için daha yüksek perdeli bir notaya basmanız gerekir. 

Ritim gitar çalmayı öğrenmek, yeni başlayan bir gitaristin cephaneliğinde sahip olması gereken en önemli becerilerden biridir. Solo gitar çalmayı planlıyor olsanız bile, akorları ve zamanlamayı öğrenmek, bir şarkının yapısını, bas ve davul dahil tüm parçaların müzik oluşturmak için nerede bir araya geldiğini daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir..

Erturgut Sanat Merkezi, ritim gitar çalmayı ve daha fazlasını öğrenmenize, her şeyi küçük boyutlu derslerimize bölmenize yardımcı olabilir. Hemen ücretsiz deneme derslerimize kaydolun ve hem hocamız hem de işleyişimiz hakkında ayrıntılı bilgiler edinin!