Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Müzikte Doğaçlama Yapmak konusunu ele alacağız.. “Anda” olmanın, doğaçlamanın yaratıcı süreci için nasıl bir ön koşul olduğunu belirterek başlamalıyız. Anda olmak için konsantre olmalı ve müziğin akışına kendinizi bırakmalısınız. Zihinsel olarak hazır olduğunuzda ve ellerinizi enstrümanın klavyesine koymaya hazır olduğumuzda (belki de ilk kez doğaçlama yapmak niyetiyle!) işte o zaman “bilinmezlik” alanına girebiliyoruz..
Müzik Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp ücretsiz randevu alın!
Müzikte Doğaçlama Yapmak
Doğaçlama yapmak, özellikle yeni başlıyorsanız daha önce enstrüman çalarken edindiğimiz tüm deneyimlerden çok farklı gelebilir. Bize rehberlik edecek bir müzik yok. Müzik hafızamız çaresiz. Bunun için gitmekten başka seçeneğimiz yok. Bir doğaçlamacı olarak, Beethoven’ın ve tüm yaratıcılığın kaynaklandığı derin bilinmezlik kuyusuna girmeye istekli diğer tüm büyük bestecilerin (ve doğaçlamacıların) saflarına katıldığımız gerçeğinden cesaret alabilirsiniz.
Yaratma alanında olmak, kısa bir süreliğine de olsa öz bilincimizi, “iyi bir enstrümanistim” olma ihtiyacımızı ve özellikle ne yaptığımızı biliyormuş gibi hissetme ihtiyacımızı bırakmak demektir. Ne de olsa içimizden kendiliğinden gelen müzikle oradaysak, o anda ne yaptığımızı bilmiyoruz!
“Ne yaptığımızı bilmek” bir sol beyin aktivitesidir. Sol beyin anlamak, yorumlamak, analiz etmek, planlamak ve yargılamak ister. Bilmemeye gerçekten izin vermek için, tüm bu sol beyin aktivitesini beklemeye almalıyız. Müzikte yaratıcılık süreci, her zaman tetikte olan bir iç eleştirmenle pratik yapmaya alışmış müzisyenler için çok yeni gelebilir. Enstrümandaki yetkinlikleri kimliklerinin önemli bir parçası olan müzisyenler için endişe uyandırıcı bile olabilir.
Doğaçlamaya başladığımızda, ilk dersimizde, hocanızla birlikte hissettiğimizi bile hissedebiliriz. Bu herkes için büyük bir rahatlamadır. Sonuçta, bir çocuğun piyanoda müzik yapmaktan zevk almasına engel olacak onlarca yıllık zihinsel bagajı yoktur. Sadece biz yetişkinler bu fırsata sahibiz!
Ne zaman yargılarımızı askıya almaya istekli olduğunuzu ve içinizden gelen müzikle kendinizi rahat ve memnun hissettiğinizde (size ne kadar basit ya da hatalı gelse de) yaratıcılık alanına girdiğinizi bileceksiniz. Yaratıcılığa dalmak, müzikal yaratıcılık alanına girmek için temel bir temeldir. Bir dalış yapın ve görün!
Doğaçlamaya Giriş
Konserlerde veya videolarda doğaçlama yapan birini gördüğünüzde, eğer hiç doğaçlamaya girmediyseniz sizin için doğuştan gelen bir dahilik ve fazla zor gelebilir. Evet doğuştan gelen bir yetenek unsuru tabiki de var ancak aslına bakarsanız daha fazlası çalışmaktır. Doğaçlama sırasında kafanıza göre herhangi bir notaya basma gibi bir durum söz konusunu değildir.
Doğaçlama yapmak için öncelikle armoni bilginiz son derece iyi olmalıdır, daha sonrasında enstrümana ve klavye üzerindeki notasyonuna hakim olmalısınız. Bu bilgiler size belirli bir gamda doğaçlama yapma fırsatı sağlayacaktır. Son olarak da dinlediğiniz müzik ve hoşlandığınız tür etkisi vardır. Unutmayın ne dinlerseniz onu çalarsınız.. O yüzden her zaman listenizi güncelleyin ve yeni müzikler keşfetmeyi hedefleyin..
Doğaçlama yapmak başlangıç seviyesi müzik eğitimlerinin dışında ileri seviye bir eğitimi gerektirir. Eğitmen seçerken bunu göz önünde bulundurmayı unutmayın. Erturgut Sanat Merkezinde ücretsiz deneme derslerimize katılarak hocalarımız ile tanışabilir ve ders işleyişi hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.. Böylelikle kafanızdaki tüm soru işaretlerini ortadan kaldırarak gönül rahatlığı ile derslere başlayabilir ya da vaz geçebilirsiniz..