Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Gitarda Switch Kullanımı? Gitarda Switcler Ne İşe Yarar? konusunu ele alacağız.. 20 yılı aşkın bir süredir gitar çalıyor olmanız veya gitara dün başlamış olmanız önemli değil, gerçek şu ki gitarın üstündeki seçeneklerin yanlış ayarlanması tüm büyük çabanızı boşa çıkarabilir.
Gitardaki seçenekler ve switchler küçük görünebilir, ancak yaptıkları şey büyük önem taşır. Mükemmel amfi ayarlarında bile, geçiş anahtarının ve/veya ton düğmelerinin yanlış konumu, genel sesinizi tamamen mahvedebilir.
Bahsedeceğimiz ilk bileşen, geçiş anahtarı olarak da bilinen alıcı seçicidir. Bu durumda, Fender Stratocaster’ımda 5 yönlü bir seçici ile veya Gibson Les Paul gibi diğer gitarların 3 yollu anahtarı ile uğraşıyor olabiliriz. Anahtar, hangi manyetiğin tellerin titreşimlerini bir elektrik sinyaline aktaracağına karar verir. Geçiş anahtarının hangi konumunun hangi manyetikleri kullandığını bilmek son derece önemlidir, çünkü her seçenek tamamen farklı ses çıkarır.
Gitar Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp ücretsiz randevu alabilirsiniz.
Gitarda Switch Kullanımı? Gitarda Switcler Ne İşe Yarar?
Çok önemli ilk adım, geçiş anahtarının (switch) alıcıları seçebileceği farklı kombinasyonları ezberlemektir. Seçimler farklı seslerle sonuçlandığından, her bir alıcının yarattığı sesi bilmek bu yolculukta atılacak bir sonraki önemli adımdır. Manyetik seçicideki Konum 1, gitardaki en sıcak sesli manyetik olan sap manyetike bağlanır. en son konuma atlarsanız, köprü toplayıcısını güçlendirirsiniz. Sıcak sesli sap manyetiğinin aksine köprü manyetiği çok keskin bir sese sahiptir.
Ses daha az sıcak ama yine de ortadaki manyetik o kadar keskin değil. Bunu daha nötr ve yumuşak bir ses olarak düşünebilirsiniz. Tek bir başlatmayı güçlendiren üç geçiş anahtarı konumunun yanı sıra, keşfedilecek iki konum daha var. Her biri iki pikap kombinasyonundan oluşur. Sıcak bir ses, ancak boyun pikabından biraz daha az tanımlanmış, 2. konumdan elde ettiğiniz şeydir. Açma/kapama düğmesini 1 konumuna her yaklaştırdığımızda sesin daha da ısındığı sonucuna varabilirsiniz. Düğmeyi 5 konumuna yaklaştırırsanız ses keskinleşir.
Doğru zamanda doğru switchi kullanmak zor bir iş gibi görünüyor. Çalmanıza dikkat etmelisiniz ve hangi sesin ve hangi pikabın çaldığınız şeye en uygun olduğunu düşünmelisiniz! Blues sololarınız veya blues riffleriniz sırasında bile farklı manyetikler arasında geçiş yapmalısınız. Müziğin neye ihtiyacı olduğunu düşünmelisiniz. Bir kaya durumunda, konum 5 kullanışlı olabilir. Funk pirzolaları 4. pozisyonda çok havalı geliyor (özellikle Stratocaster’da). Blues solo için, büyük ve sıcak bir ses için 1. konumu düşünebilirsiniz. Öte yandan, Stevie Ray Vaughan çılgın ve kendine özgü blues sesi için 3. pozisyonu da kullandı. Pek çok farklı tür var, her biri belirli bir pikapla daha iyi ses verecek.
Gitarda Switch Seçenekleri Ve Ton Düğmeleri
Geçiş anahtarının nasıl çalıştığını tam olarak anladığınızda, bir sonraki adım gitarınızdaki ton düğmelerini nasıl kullanacağınızı öğrenmektir. Bunları nasıl kullanacağınızı bildiğinizde gitarınızdan en iyi sesi alabileceksiniz.
Ton düğmesini tamamen aşağı çevirdiğinizde, tüm yüksek frekanslar iptal edilir. Sadece düşük olanlar kalır. Bu şekilde, o belirli alıcının tüm tanımını kaybedersiniz. Bu daha az tanımlanmış ton, bazı jazzy sesler için faydalı olabilir veya iyi bir bozulma ile birlikte, bazı sonsuz tonlara sahip olabilirsiniz. Ton düğmesini tamamen kısmak yerine, sesinizin yüksek frekanslarını yumuşatmak için biraz kısabilirsiniz. Bu, köprü manyetiği kullanırken ve insanların kulaklarını tıkamak istemediğinizde çok faydalı olabilir. Tekrar deneyin ve kendi benzersiz blues sesiniz için favori ayarlarınızın neler olduğunu keşfedin!