Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için İyi Bir Diyalog Nasıl Yazılır? konusunu ele alacağız.. Özellikle tiyatro metinlerinde, sinema ve dizi senaryolarında en önemli şey iyi oluşturulmuş bir diyalog örgüsüdür. Bu diyalog örgünü her bir karakter için özel olarak yapıntılanmalı, inandırıcı, akışkan ve bir o kadar da ilginç olmalıdır.
Tabi ki bu şekilde yazınca zor bir durum gibi geliyor olabilir diyalog yazmak. Ancak tıpkı diğer yazım türlerinde olduğu gibi diyalog yazarken de dikkat etmemiz gereken ve işimizi kolaylaştıran bazı ipuçları yok değildir.
Bu nedenle bugünkü yazımızda sizlere iyi bir diyalog yazmak için dikkat etmeniz gerekenleri anlatacağız. Eğer siz de bir tiyatro metni, sinema ya da dizi senaryosu yazmak istiyorsanız aşağıdaki maddelerin işinizi kolaylaştıracağından emin olabilirsiniz.
Yazarlık Kursu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın.. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp randevu alın..
Hazır mısınız? O halde başlayalım.
Diyalog Nasıl Yazılır?
Her Karakter Kendi Gibi Konuşur
Diyaloğu doğru yapmak için karakterlerinizin nasıl konuştuğunu anlamanız gerekir. Bu muhtemelen nereden geldiklerinden, sosyal sınıflarından, yetiştirilmelerinden ve sayısız diğer faktörlerden etkilenir. Konuşma ve ses tonu her zaman bir karaktere ne olduğu ve neden olduğu ile bağlantılıdır.
Tarihe baktığımızda usta yazarların çoğu, kendi çağlarının ötesine çıkan diyaloglarında bunu yakaladıkları için başarılı olmuşlardır. Örneğin William Shakespeare, karakterlerinin konuşma kalıplarını bu sosyal belirteçlerle kodlamakta ve bu deyimleri tek bir oyunda harmanlamakta son derece ustaydı.
Her Karakter Yaşadığı Döneme Göre Konuşur
Hikayenizi geçmişte kuruyorsanız, diyaloğunuz dönemin sözcük seçimini, deyimlerini ve konuşma kalıplarını doğru bir şekilde yansıtmalıdır.
Kelimeler, kıyafetler gibi, bir dönemin tarzına aittirler ve o tarzın dışına çıkarsanız inandıcılıklarını kaybederler. Konuşmalar, yapmacık görünmeden yazdığınız zamana özgü olmalıdır.
Diyaloglarda Bir Çatışma Olmalıdır
Karakterleriniz konuşurken, birbirlerinden bir şeyler almaya ya da bir güç oyunu yapmaya çalışıyor olmalılar. Bu nedenle diyalog yazarken, karakterlerinizin ne istediğini kendinize sorun. Bu, karakter gelişiminin çok önemli bir yönüdür.
Karakteriniz o diyalog içinde nasıl var olmayı arzular… Dediğim dedik mi yoksa kurnazca manipülatif mi? Öfkeli mi yoksa her zaman soğukkanlı mı? Karakterinizi tanıyarak bu modellerden hangisi gibi davranacağını bilirseniz bu doğal olarak onun konuşmalarına da yansır.
Alt Metinleri Görmezden Gelmeyin
İnsanların söyledikleri ile düşündükleri arasında, anladıkları ile duymayı reddettikleri arasında genellikle geniş boşluklar vardır. Bu boşluklar toplu olarak alt metin olarak adlandırılabilir ve kurgu yazarı için değerli bölgelerdir. Onlara karşı tetikte olun ve yazdığınız sahnelerde bu alt metinlerden oluşan bir dramanın yaratılmasına izin verin. İzleyici ya da okuyucunun bildiği ancak karakterlerinizden birinin bilmediği gerçekler her zaman sizin güçlü yanınızdır.
Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın
İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.
Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.
Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.
Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?
Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.
İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.
Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.
Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..
Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?
Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir
İzmir sanat kursları arasından, müzik kursu arayışında olanlar için, enstrüman çalıp, enstrüman kursu alıp yeni bir hobi edinmek isteyenler için, Erturgut Sanat Merkezi bir çok enstrümanın dersi sunıyor! İzmir müzik kursu bakımından çok şanslı bir yer, bir çok seçenek var! Siz de müzik kursu almak istiyorsanız Erturgut Sanat’a davetlisiniz, siz istekli olun ve gerisini bize bırakın!